Morda že kmalu na vašem krožniku: kulinarični trendi

KAJ JE MODERNO V GASTRONOMIJI

Morda že kmalu na vašem krožniku: kulinarični trendi

Sodobna kulinarika je izjemno dinamična, barvita in zabavna. Ne boji se eksotičnih sestavin in okusov, s kuharskimi šovi ustvarja nove gurmanske avanturiste, profesionalna kuhinja pa slavi tako preproste in tradicionalne kot tudi inovativno-eksperimentalne jedi. Preverili smo, kaj so najbolj zanimivi trendi, ki že ali pa bodo v prihodnje vplivali tudi na naše jedilnike in prehranske navade.  

Kulinarični trendi, Znova odkrivamo fermentirana in probiotična živila

Znova odkrivamo fermentirana in probiotična živila

Pravi gurmani dobro poznate kimči, miso in kombučo. Zanimanje za fermentirane izdelke je izjemno, ne le zaradi edinstvenega umamija. Fermentiramo lahko zelo različna živila, vse bolj prepoznane pa so tudi prehranske koristi fermentirane hrane.

Kulinarični trendi, Alternativne beljakovine nadomeščajo meso

Alternativne beljakovine nadomeščajo meso

K inovativni uporabi alternativnih beljakovin v prehrani nas silijo okoljski izzivi kot tudi število prebivalcev našega planeta. Tako rastlinske beljakovine kot tudi različne žuželke in laboratorijsko gojeno meso počasi dobivajo svoje mesto na krožniku.  

Kulinarični trendi, Tehnologija prevzema kuhinjski pult

Tehnologija prevzema kuhinjski pult

Ne le pice, 3D tiskalnik hrane vam lahko ponudi tudi testenine, sir in še bi lahko naštevali. Robotika je prav tako vstopila v svet kulinarike. To velja tudi za umetno inteligenco, ki že soustvarja gurmanska doživetja in vpliva na razvoj novih okusov.


Ste že preverili jedilnik, ki ga umetna inteligenca za vas sestavi glede na vaše prehranske prioritete? Obiščite jedilnik.ai in uživajte v svojih najljubših gurmanskih sestavinah.

Kulinarični trendi, Večji poudarek na rastlinski in veganski prehrani

Večji poudarek na rastlinski in veganski prehrani

Tudi v vrhunskih gurmanskih restavracijah pridobivajo na pomenu rastlinske in veganske jedi. Pripravljene z veliko kreativnosti ponujajo bogate okuse in izjemne krožnike, ki jih postavljajo na svoje menije tudi največji kuharski mojstri.

Kulinarični trendi, Prednost lokalne in trajnostno pridelane hrane

Prednost lokalne in trajnostno pridelane hrane

Prednosti ekološko pridelane hrane so med gurmani cenjene. Vse več priznanih kuharskih chefov pa ustvarja jedi, ki temeljijo izključno na živilih, pridelanih v bližnji okolici. Sodelovanje z lokalnimi kmetovalci in pridelovalci seveda vpliva tudi na manjši ogljični odtis. 

Kulinarični trendi, Kuhinja za manj odpadne hrane

Kuhinja za manj odpadne hrane

Celotna prehranska veriga se vse bolj zaveda, da preveč hrane konča v smeteh. Eden od kulinaričnih trendov je zato tudi kuhanje, ki vključuje uporabo celih živil, ustvarja čim manj odpadne hrane in kreira okolju prijazne jedi.  

Gurmani jih obožujejo: 10 najbolj luksuznih živil
Gurmani jih obožujejo: 10 najbolj luksuznih živil

Okusi so različni in se s časom spreminjajo, a poznavalci hrane in veliki gurmani bi storili vse, da bi lahko uživali v ekstravagantnih ali edinstvenih jedeh, ki jih lahko stanejo malo premoženje. Raziskali smo, katera gurmanska živila veljajo za najbolj luksuzna.  

7 lastnosti, ki razkrivajo, da ste 'foodie'
7 lastnosti, ki razkrivajo, da ste 'foodie'

Sladokusec in gurman sta slovenska izraza, ki najbolje opišeta nekoga, ki v hrani ne le uživa, ampak tudi rad ustvarja in raziskuje kulinariko, kuharske tehnike in okuse. Preverite, ali se prepoznate kot "foodie" v 7 trditvah.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>