Decembrski čas

V OBJEMU VESELEGA DECEMBRA

V hladnem delu leta, ko narava spi, dan pa se umika noči, nastopi obdobje počitka in sprostitve. To je čas pričakovanj, radosti in veselja, ko se posvetimo najbližjim, sorodnikom in prijateljem. Namenjen je pregledu vsega dobrega, kar se je zgodilo v tem letu, uživanju ob lepih trenutkih ter načrtovanju prihodnosti. Zaradi razposajene in tople energije, ki nas objame v zimskih večerih, ga imenujemo tudi veseli, praznični ali čarobni december. Tekom slednjega za iskrice v očeh poskrbijo družinska srečanja ob praznovanju božiča in novega leta, dodatno veselje pa v naše domove prinesejo tudi trije dobri možje. Zimski solsticij so sicer praznovali že naši predniki, saj začetek daljšanja dneva simbolično predstavlja zmago dobrega nad zlim ter naznanja, da so na obzorju vznemirljivi novi začetki.  

Decembrski čas

December je svoje ime dobil po latinski besedi za deset (decem), saj je bil po starem rimskem koledarju to prvotno deseti mesec leta.

Decembrski čas

Staro slovensko ime za mesec december je gruden. Izhajal naj bi iz dejstva, da pozimi zemlja zaledeni v »grude«, ki ležijo po polju.

Decembrski čas

Na osnovi opazovanj narave naših prednikov so nastali številni vremenski pregovori, ki so vezani na posamezne mesece. Med bolj poznanimi decembrskimi je tudi – Zelen božič, bela velika noč.

Decembrski čas - okraski

TRIJE DOBRI MOŽJE

December je mesec darežljivosti in obdarovanj, ki nas nežno zaziblje v čas spominov na brezskrbno otroštvo, ko smo nestrpno pričakovali prihod dobrih mož in njihovih darov. V današnjem času otroke razveseljujejo trije dobri možje, kateri od njih pa bo obiskal vaš dom, je v največji meri odvisno od vaše družinske tradicije.  

Miklavž

MIKLAVŽ

Prvi dobri mož, ki v adventnem času obdari otroke, je Miklavž. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ko goduje Nikolaj. Sveti Nikolaj se je rodil ob koncu tretjega stoletja, svoja premožna starša pa je izgubil že v mladih letih. Podedovano bogastvo je razdelil med reveže, s tem pa postal ljudski simbol skromnosti in obdarovanja. O njem krožijo številne legende, med njimi je tudi darovanje treh zlatih kep, s katerimi je poskrbel za doto treh hčera siromašnega moža. Zato ga na podobah pogosto spremljajo tri kepe zlata, ki jih je ljudsko pojmovanje kasneje spremenilo v jabolka, ta pa so skupaj z orehi postala osnovni Miklavževi darovi. Miklavž ima v svoji knjigi z zlatimi črkami zapisana imena otrok, ki so bili pridni, neposlušni otroci pa so zapisani s črnimi črkami. Je tudi edini dobri mož, ki s posebnim darilom obdari poredne otroke – v spremstvu parkljev jim prinese šibo miklavževko in jih tako opozori, da morajo biti prihodnje leto bolj pridni.  

Zanimivosti:

Decembrski čas

Miklavževanje je stara zimska šega, ko se mladi fantje na predvečer godu sv. Nikolaja preoblečejo v parkeljne ter v spremstvu Miklavža rajajo po ulicah ter obiskujejo vaščane. Predstavljajo dobre duhove, saj s truščom, ki ga povzročajo njihove težke in velike verige, preganjajo zle zimske duhove iz ljudi, hiš in celotne vasi. V zadnjih dveh desetletjih pa se  Miklavž v spremstvu parkeljnov in angelov pogosto podal tudi v stara mestna jedrna in nakupovalne centre.

Decembrski čas

Miklavž je bil dolgo časa edini dobri mož, ki je obdaroval otroke. Po izročilu se mu je 5. decembra na okenske police nastavilo pehar za njegove darove, ki so bili praviloma skromni in preprosti: jabolka, orehi, košček čokolade ipd.  

Decembrski čas

V duhu tradicije Miklavževa darila še dandanes ostajajo skromna, saj je osnovni pomen tega praznovanja skupno preživljanje časa v družinskem krogu.

Decembrski čas

Ime svetega Nikolaja – Nikolaos – pomeni zmaga ljudstva.

Decembrski čas

Marsikje po Sloveniji pred prihodom Miklavža ob rdeče obarvanem večernem nebu rečemo, da Miklavž peče piškote.

Decembrski čas

Sveti Nikolaj velja za zaščitnika mornarjev in ribičev, saj naj bi pomiril vihar na morju.  

Božiček

BOŽIČEK

V sodobnem času je Božiček osrednji dobri mož, ki je prevzel vodilno vlogo obdarovanja v prazničnem decembru. A njegova zgodovina nima tako dolge brade kot Miklavževa, je pa z njim tesno povezana. Božiček se je namreč razvil iz svetega Nikolaja, ki so ga čez Atlantik ponesli nizozemski priseljenci. Skozi leta je se je njegovo nizozemsko poimenovanje »Sinter Klaas« spremenilo v »Santa Claus«. Iz svetnika je postal dobri mož, ki živi na severnem polu, na božični večer pa s pomočjo čarobnih sani, ki jih vlečejo njegovi zvesti jeleni, obdari vse otroke sveta. Z vsemi spremembami, ki jih je skozi čas doživel, so se spremenili tudi njegovi darovi. Danes velja za najbolj radodarnega dobrega moža, ki veselo izpolnjuje želje, katere mu pridni otroci sporočajo v svojih pismih in risbah, pri tem pa mu pomagajo marljivi škratje.

Zanimivosti:

Decembrski čas

Božiček ima 9 zvestih severnih jelenov, ki vlečejo njegove sani. Prvi v vpregi je najbolj znan Rudolf z rdečim noskom, sledijo pa mu Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Doner, in Blitzen.

Decembrski čas

Tradicija veleva, da otroci na predvečer božiča pred spanjem pripravijo piškote in kozarec mleka za Božička, zraven pa dodajo še korenčke za njegove jelene.

Decembrski čas

Za domovino Božička velja pokrajina Laponska na skrajnem severu Skandinavije. Tamkajšnje mesto Rovaniemi so leta 1985 razglasili za uradno prebivališče Božička in v Božičkovi vasi odprli poštni urad, ki vsako leto prejme več 100 tisoč pisem otrok.   

Decembrski čas

Urbana legenda pravi, da je Božička v rdeče obarval proizvajalec ene od najbolj priljubljenih gaziranih pijač. Čeprav je slednji vse od sredine 20. stoletja s svojimi oglaševalskimi kampanjami občutno pripomogel k njegovi prepoznavnosti in priljubljenosti, pa za prvo upodobitev Božička v rdečih oblačilih velja ilustracija Thomasa Nasta iz leta 1881.  

Decembrski čas

V ameriški zvezni državi Indiana leži mesto, ki si deli ime z Božičkom – Santa Claus. Tja prispe vsa pošta, ki jo otroci naslovijo na Božička. Zaposleni že dolga leta gojijo tradicijo, da odgovarjajo vsem pismom z navedenim naslovom pošiljatelja.  

Decembrski čas

Vsako leto je na interaktivni spletni strani noradsanta.org moč spremljati pot Božička, ki raznaša darila otrokom po svetu. Gre za tradicijo, ki se je leta 1955 pričela z napako lokalnega časopisa v Koloradu, ki je kot številko za otroške klice Božičku objavil številko Letalske obrambe Severne Amerike (Norad). Ker niso želeli razočarati otrok, so zaposleni odgovarjali na njihove klice in jih obveščali z lokacijo Božička na nebu, projekt pa danes šteje več tisoč prostovoljcev.

Decembrski čas - obdarovanje

DEDEK MRAZ

Zadnji in najstarejši od treh decembrskih dobrotnikov prihaja z daljnega ruskega severa, njegov izvor pa lahko najdemo v slovanski mitologiji. Dedek Mraz je skozi čas v ljudski folkori prevzel vlogo dobrodušnega vladarja mrzlega severa, ki v srca ljudi prinaša toplino in jih ogreje kot sonce. V naše kraje ga je zaneslo po 2. svetovni vojni, kjer se je ohranil vse do danes. Dedek Mraz otroke obdari v noči iz 31. decembra na 1. januar, že pred tem pa ga lahko vidimo na številnih sprevodih po vsej Sloveniji, kjer med otroke deli skladkarije. V njegov voz ali sani niso vpreženi severni jeleni, temveč konji, oblečen pa je v prepoznaven krzneni plašč, na glavi ima polhovko, v roki pa sprehajalno palico.  

Zanimivosti:

Decembrski čas

Za zunanjo podobo dedka Mraza je v slovenskem prostoru poskrbel slikar Maksim Gaspari. Oblekel ga je v topel plašč s slovenskimi ornamenti, mu nadel tradicionalno polhovko ter mu na hrbet oprtal slovenski koš.

Decembrski čas

Zaradi svoje prijazne, tople in dobrovoljne podobe je bil dedek Mraz vedno zelo priljubljen med slovenskimi otroci.

Decembrski čas

Eno najbolj znanih in priljubljenih pesmi o dedku Mrazu z naslovom Siva kučma je napisal Janez Bitenc.

Decembrski čas

Slovenski dedek Mraz je edini, ki nosi darila v nahrbtnem košu.

Decembrski čas

Dedek Mraz pri nas živi pod Triglavom.

Decembrski čas

Najbolj znano povorko dedka Mraza vsako leto priredijo v Ljubljani. Tam se dedek Mraz s svojim vozom popelje po mestnih ulicah, pozdravlja otroke ter deli bonbone in veselje.

Unikatno zavijanje daril

DARILA

Marsikdo se ob bližajočem času obdarovanja sooči z izzivom glede izbire pravega darila. Možnosti so skorajda neomejene, vsekakor pa sta v ospredju uporabnost darila in njegova simbolna vrednost. Velik del obdarovanja predstavlja sladko pričakovanje, preden darilo odpremo. K stopnjevanju napetosti lahko še dodatno prispevamo z izvirnim zavijanjem, ki bo darilo naredilo še bolj posebno in prižgalo iskrice v očeh obdarovanca.  

Zavijanje daril:

Unikatno zavijanje daril

Namesto po klasičnem ovojnem papirju posezite po recikliranih materialih ali pa ponovno uporabite odslužene stvari, ki jih imate pri roki. Tako lahko darila zavijete v časopisni papir ali reklamne letake. Morda v predalih najdete kakšen star zemljevid, ki je odličen za zavijanje avanturističnih daril. Darilo pa lahko spravite tudi v odsluženo embalažo, ki jo oblepite s pisanim ovojnim papirjem in ji s tem povrnete uporabno vrednost.

Unikatno zavijanje daril

Izdelajte sami svoj ovojni papir. Enolično površino recikliranega papirja popestrite z motivi, ki so blizu prejemniku darila. Iz krompirja lahko naredite žig, s katerim nato na papir odtisnete poljubno število motivov. V pomoč smo vam pripravili tri odlične in enostavne trike:

Video >>

Unikatno zavijanje daril

Na ovojni papir prilepite fotografijo, na kateri ste fotografirani skupaj z obdarovano ljubljeno osebo – je lahko še kaj bolj osebnega?

Unikatno zavijanje daril

Če pripravljate darila za celotno družino, jih ovijte v bel papir in jih po velikosti postavite enega na drugega. Iz papirja izrežite črne kroge ter oranžni trikotnik, nalepite jih na mesto oči, nosa ter gumbov in že boste ustvarili pravega snežaka. Namesto šala uporabite širši trak za pripravo pentelj. Za označevanje daril lahko uporabite majhne lesene ploščice, na katere napišete imena. Privežite jih z naravno laneno vrvjo.

Unikatno zavijanje daril

Ko boste zavijali darila za svoje najdražje, pomislite tudi na naravo. Njena skrita božična želja je manj odpadkov, še posebno tistih trdovratnih in nerazgradljivih. Z malo truda pa lahko letos obdarujete tako svoje najbližje, kot tudi okolje. Vas zanima, kako? Sonia je v videu pripravila nekaj idej.
Video >>

Najlepša darila so tista, ki jih ustvarite sami! Presenetite svoje najbližje s posebnim adventnim koledarjem! Vanj lahko skrijete malenkosti, sladkarije, lepa sporočila in ideje za skupne aktivnosti za vsak dan do božiča! Že veste, s čim bi ga napolnili?
 

Video >>

Ideja za božične praznike, ki si jo je vredno zapomniti. Poskusite letos z nečim drugim in iz lepila ter vrvice ustvarite prikupno božično smrečico. Kaj je pa pri tem najboljše? To, da vam na koncu ne bo treba pobirati iglic.
 

Video >>

EKOLOGIČNO

Božični ovojni papirji so lepi in zabavni ... dokler ne pristanejo v smeteh. Če želite letos z njimi ravnati bolj ekologično, poskrbite, da:
♻️ ne porabite veliko papirja,
♻️ pri zavijanju uporabite okolju prijazen papir ali celo časopis,
♻️ ovojni papir ponovno uporabite.
Kako? Poglejte video, v katerem vam Sonia pokaže, kaj vse lahko naredite iz barvitih papirjev, ki vam ostanejo po praznikih.


Video >>

NAREDITE SVOJO VISEČO LANTERNO

Kako simpatične so viseče lanternice, še posebej v prazničnih dneh!
Kaj pa, če bi si tokrat lanterno naredili kar sami?
V videu si oglejte, kako na preprost način naredite svojo lastno lanterno, hkrati pa še porabite odvečne steklene kozarce.
 

Video >>

Božična zvezda

PRAZNIČNA DEKORACIJA

Božična zvezda izvira iz Srednje Amerike, kjer so jo gojili stari Azteki, ki so v tej čudoviti cvetlici videli simbol čistosti. Leta 1828 jo je v ZDA prinesel ameriški ambasador v Mehiki, od tam pa se je počasi razširila po vsem svetu. V zahodni kulturi je zaradi svoje čudovite kombinacije rdeče in zelene barve kmalu postala nepogrešljiva spremljevalka praznične dekoracije, ki simbolizira tudi betlehemsko zvezdo. Danes si jo v znak prijateljstva v predbožičnem času podarjamo kot simbol sreče, upanja in ljubezni. Božična zvezda v domove prinaša toplino in čarobnost veselega decembra, zato ne sme manjkati kot namizna dekoracija v prazničnih dneh.

  1. Ko boste izbrali svojo rastlino, jo iz trgovine čim prej prinesite domov. Na poti jo zavijte v papir, saj božične zvezde ne marajo prepiha.

  2.  Doma jo postavite v svetel prostor, pri tem pa naj ne bo izpostavljena neposrednim sončnim žarkom.

  3. V času cvetenja bo najbolje uspevala pri temperaturah med 18 in 21 stopinj. Ko boste zračili stanovanje, jo umaknite s prepiha.

  4. Posebno pozornost namenite zalivanju. Pri tem naj vas vodi pravilo manj je več. Pred ponovnim zalivanjem tako počakajte, da se zemlja nekoliko osuši. Obenem pazite, da ne močite listov. Za zalivanje uporabljajte vodo sobne temperature.

  5. Svojo božično zvezdo lahko dvakrat mesečno dognojite z gnojili za cvetoče rastline.  

Ali ste vedeli:

Božična zvezda ali poinsettia, kot so jo poimenovali po ameriškem ambasadorju Joelu Robertsu Poinsettu, je med Američani tako priljubljena, da je leta 2002 ameriški kongres razglasil 12. december za dan božične zvezde.

Dan božične zvezde praznujejo tudi v njeni domovini Mehiki.

V svojem naravnem okolju lahko božična zvezda zraste tudi več kot pet metrov visoko, njeni listi pa presežejo 20 centimetrov.  

Božična zvezda je dolgo časa zmotno veljala za strupeno rastlino. Razlog gre pripisati njenemu poimenovanju, ki v angleškem jeziku spominja na besedo strup.  

Rdeči listi božične zvezde niso njen cvet. Ta se skriva v njihovi sredini, po cvetenju pa rastlina tudi kmalu odvrže rdeče liste.

Z božičem povezujemo tudi druge rastline, med njimi so jelka, bodika, bela omela, bršljan, brin in teloh.

Adventni venček

ADVENTNI VENEC

Adventni venec predstavlja pomemben del praznične dekoracije doma. Njegov izvor povezujemo z nemškim pastorjem Johananom Wichemeom, ki je ustanovil dom za revne otroke. Da bi jim polepšal adventni čas, je izdelal velik lesen obod, na katerega je namestil sveče. Vsak večer je prižgal po eno svečo in tako skupaj z otroki odšteval dni do božiča. Običaj je postal tradicionalen in se sčasoma razširil po vsej Nemčiji in svetu. Danes so na adventnem vencu ostale le štiri glavne sveče, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje ter simbolizirajo novo rojstvo življenja in svetlobe. Spleten venec iz zimzelenega rastlinja brez sveč pa lahko obesite tudi na vhodna vrata, s čimer boste izrekli praznično dobrodošlico vsem obiskovalcem.

Izdelajte svoj adventni venec

Pri izdelavi adventnega aranžmaja, ki bo v vaš dom prinesel praznično vzdušje in pričakovanje, sprostite svojo domišljijo. Izberete lahko tradicionalno okroglo obliko, ki simbolizira večnost, ali pa se odločite za kvadratno oziroma pravokotno obliko. Za osnovo izberite poljubno zimzeleno rastlinje, pri čemer velja, da lovor simobilzira zmago dobrega nad zlim, vejice cedre ponazarjajo moč, smrekove vejice pa zvestobo. Svoj adventni aranžma lahko popestrite še s plodovi iz narave, storži, začimbnicami, pentljami ali drugimi okraski.

Izdelava adventnega venčka

Zanimivosti:

Običaj adventnega venca naj bi izviral že iz časov starih Keltov, ko je osrednje mesto v njihovih ritualih zavzemal venček življenja iz zimzelenih rastlin.

Venec kot simbol večnosti in zmage srečamo tudi v antiki.  

S postopnim prižiganjem štirih sveč na adventnem vencu prinašamo v naš dom vse več svetlobe, kar simbolizira prihod sončevega obrata.

NOVOLETNA JELKA - okraševanje

NOVOLETNA JELKA

Okraševanje novoletne jelke za mnoge predstavlja enega najlepših delov praznikov. V tem prijetnem opravilu navadno sodeluje vsa družina, postavljeno drevesce pa s svojo praznično podobo in lučkami v dom prinaša vedrino in svetlobo. Korenine okraševanja domov z zimzelenimi rastlinami segajo še v poganske čase, saj so ljudje takrat tem rastlinam pripisovali poseben pomen. Okraševanje božičnega drevesa pa se je kot običaj v naše kraje razširilo iz Nemčije v drugi polovici 19. stoletja. Čeprav povečini govorimo o novoletni jelki, so za okrasitev primerni vsi iglavci, ponovno pa se obuja tudi stara tradicija okraševanja posušenih vej listavcev. Kot alternativa so na voljo novoletne jelke iz umetnih mas ali drevesca v loncih, ki jih je nato mogoče posaditi nazaj v naravo.

NOVOLETNA JELKA

V slovanski mitologiji ima jelka značaj zaščitnice pred vsem slabim.

NOVOLETNA JELKA

Božična drevesca so sprva osvetljevali s svečami.

NOVOLETNA JELKA

Stvaritelj prve verige lučk je bil slavni ameriški izumitelj Thomas Edison. Leta 1880 so zasijale na božičnem drevescu pred njegovim laboratorijem v parku Menlo v New Jerseyju.

NOVOLETNA JELKA

Že sredi 19. stoletja so se pojavile prve umetne novoletne jelke. Narejene so bile iz gosjih peres, ki so jim dodali zeleno barvilo in jih z žico pritrdili na kol.

NOVOLETNA JELKA

Povprečna jelka potrebuje od 5 do 10 let, da zraste do primerne velikosti za božično drevesce.

NOVOLETNA JELKA

V Ljubljani naj bi prvo božično drevo postavili okoli leta 1845.

NOVOLETNA JELKA

V New Yorku od leta 1931 naprej tradicionalno okrasijo božično drevo pred Rockefellerjevim centrom. Na njem je 30 tisoč lučk, na vrhu pa velika kristalna zvezda.  

NOVOLETNA JELKA

V Riu de Janeiru vsako leto postavijo plavajočo jelko, in sicer 85 metrov visoko jekleno konstrukcijo na splavih krasi več kot 3 milijone lučk.

Izdelajte svoje okraske za novoletno jelko

Dolge zimske večere si lahko popestrite z izdelovanjem okraskov za vašo novoletno jelko, pri tem pa vam lahko pomagajo tudi otroci.  

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR

Adventni koledar je zabaven in okusen pripomoček pri odštevanju dni do božiča, saj se vsak dan za vratci skriva nov posladek, praviloma v obliki čokoladnega bombona ali čokoladice. Za popestritev decembrskih dni in večerov pa si lahko sami pripravite prav poseben adventni koledar, s katerim boste že pred sprejetjem novoletnih zaobljub storili nekaj dobrega zase. Tako boste v novo leto vstopili odlično pripravljeni, spočiti in polni energije. Za vsak dan si izberite aktivnost, s katero boste izboljšali svoje počutje, se naučili novih veščin ali poskrbeli za svoje zdravje. Da bo aktivnost še zabavnejša, ji dodajte kanček čarobnosti in vznemirljivosti veselega decembra ter si za vsak dan pripravite majhno presenečenje. To storite tako, da na 24 lističev napišite aktivnosti, ki jih radi počnete, se jih želite naučiti ali pa za njihovo opravljanje potrebujete zgolj nekaj dodatne motivacije. Razdelite jih v štiri skupine – rekreacija, nega, kreativnost in razvajanje. Za vsako od kategorij pripravite po šest listkov, ki jih nato s prepogibanjem zložite in spravite v priročno škatlo ali košaro. Vsak dan z žrebom izberite eno aktivnost, s katero si boste popestrili dan.

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR - Rekreacija

Rekreacija:

•    Sprehod – priporočamo vsaj 30 minutni sprehod lahkega tempa.
•    Telovadba – za telovadbo doma ne potrebujemo ničesar, le nekaj volje. Že 10 minutna vadba bo poskrbela za boljše počutje. Namig: FIT – trening doma 1 >>
•    Joga – morda je december odlična priložnost, da preizkusite nekaj novega.  

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR - Nega

Nega:

•    Peneča kopel – pripravite si razvajanje v peneči kopeli. Za obstojno peno predlagamo, da tekočemu milu primešate jajčni beljak.
•    Masaža – posvetite se drug drugemu in se sprostite ob nežni masaži z dišečimi olji.
•    Lepotna rutina – privoščite sebi in svojemu telesu kraljevsko razvajanje. Sestavine za domače pripravke, maske in pilinge lahko najdete kar v svoji kuhinji. Namig: Trije načini, kako uporabiti avokado v lepotni rutini >>

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR - Kreativnost

Kreativnost:

•    Izdelava daril – po principu naredi sam izdelajte praznična darila za vaše najbližje. Urbane džungle so vse bolj priljubljene tudi pri nas, zato predlagamo, da izdelate tropski krožnik, s katerim boste nedvomno poželi navdušenje obdarovanca. Namig >>
•    Kulinarično ustvarjanje – kuhinja ponuja skorajda nešteto možnosti za ustvarjanje, preizkušanje novih receptov in učenje novih tehnik. Če se še niste, predlagamo, da se spoznate s čudovitim svetom peke z drožmi, pri čemer vam bo pomagala odlična Anita Šumer. Namig >>
•    Ročna dela – zaposlite svoje roke, saj boste s tem zaposlili tudi svoje misli in se sprostili ob kreativnem izražanju. Predlagamo vam izdelavo ptičje krmilnice, pri kateri vam lahko pomagajo tudi otroci.  Namig >>

OSEBNI ADVENTNI KOLEDAR - Razvajanje

Razvajanje:

•    Branje knjig – če že dolgo niste prebrali kakšne knjige, je to odlična priložnost, da se podate v svet knjig.
•    Filmski maraton – kakšno popoldne in večer v veselem decembru namenite lenarjenju s filmskim maratonom ali pa si že desetič v življenju oglejte svoj najljubši božični film, ki vas bo v trenutku zazibal v praznično razpoloženje.
•    Poslušanje glasbe – kdaj ste si nazadnje vzeli čas za poslušanje celega albuma vašega najljubšega izvajalca? Če vas med tem zasrbijo podplati, lahko tudi zaplešete.

SLOG HYGGE

ODKRIJTE SLOG HYGGE

Toplino in domačnost, s katerima povezujemo večere prazničnega decembra, najbolje opisuje danska umetnost srečnega življenja. Danci, ki po raziskavah sodeč slovijo kot najsrečnejši ljudje v Evropi, z besedo »hygge« opisujejo občutek miru, udobja in zadovoljstva. Lahko gre zgolj za trenutek ali pa celo za življenjski slog, ki ga zaznamujejo toplina, umirjenost, dobro počutje in sreča. December je odličen mesec za začetek treninga te umetnosti. Pomislite, kje in kdaj se počutite najbolj domače, katere navade in obredi vas navdajo s prijetnim občutkom. Morda je to skodelica čaja ali vroče čokolade, ki jo spijete v objemu tople odeje, lahko pa je tudi uživanje ob večerji v dobri družbi. V svojem vsakdanjiku poiščite te trenutke in zavestno uživajte v njih.

Božična večerja

BOŽIČNA VEČERJA

Božična večerja za večino predstavlja enega najpomembnejših družinskih dogodkov v letu. Tradicionalne božične jedi se med državami in kulturami močno razlikujejo, med najstarejše tradicije božičnega praznika pri nas pa sodi peka božičnega kruha, ki sega še v predkrščansko dobo. Značilnost današnjih božičnih večerij je prazničnost, ki se odraža v naboru različnih jedi.  

Ideje za božično večerjo

Recept: Svinjska božična pečenka

Svinjska božična pečenka

Jastog z zeliščnim maslom

Svinjski file s slanino

Recept: Zavitek z jabolki in mandlji

Zavitek z jabolki in mandlji

Miklavževe kape

Pečene hruške z oreščki in sladoledom

Pletenica z oreščki, rozinami in čokolado

Bonboniera

Mini triki z Leaneen

Kolački s popolno kremo

Kako obvladati Royal Icing?

Gurmanski narezek

Praznična okrasitev mize

Naj bo božična večerja tudi
paša za oči

Naj se čarobnost, toplina in veselje ob božični večerji odražata tudi na praznični mizi in skrbno izbranem pogrinjku. Osnovo predstavlja beli prt, ki omogoča povsem proste roke pri nadgradnji dekoracije. Posebnemu večeru pritičejo tudi posebni dodatki, zato predlagamo, da po vrhu belega prta pogrnete še ožji tekač, ki poteka po dolžini celotne mize. Na sredino mize postavite božični aranžma ali adventni venec, ki pa naj ne bo prevelik, da ne zavzema dragocenega prostora, ko se miza šibi pod božičnimi dobrotami. Ne pozabite na sveče. Prav posebno vzdušje ustvarijo čajne sveče v velikih pecljatih kozarcih z nekaj vode. Ko govorimo o božični dekoraciji, se skorajda ne moremo izogniti kombinaciji rdeče in zelene barve. Če vam je za aranžma na mizi zmanjkalo prostora, lahko po njej razporedite majhne smrekove vejice v kombinaciji z rdečimi jagodami bodike. Pogrinjke lahko dopolnite tudi s posušenimi storži, ki jih po navdihu pobarvate z zlato barvo.

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz