PT10M min
PT40M min
Sestavine
- Svinjina 1 kg
- Sol 1 žlica
- Poper 1 ščepec
- Mleta rdeča paprika 1 žlica
- Mlet česen 1 žlička
- Olivno olje 3 žlice
- Lovorjev list 3
- Korenje 1
- Belo vino 1 dl
Priprava
Kos mesa dobro nasolimo, popramo ter posujemo s suhim česnom in papriko. Vse začimbe dobro vtremo v meso, nato pa ga zavijemo v folijo in damo za nekaj ur na hladno, da se marinira.
Pripravimo si ponev, ki je primerna tudi za peko v pečici. Pečico segrejemo na 200 °C. Marinirano meso odvijemo in ga na nekaj oljčnega olja dobro popečemo, da se naredi skorjica. Mesnemu soku v ponvi dodamo lovorove liste ter opran in narezan korenček.
Vse skupaj za 15 minut postavimo v segreto pečico. Po 15 minutah pečenko dobro zalijemo s sokom in vrnemo v pečico. Med pečenjem jo pogosto prelijemo s sokom, ki nastane pri pečenju. Ko pečenka v sredici doseže 75 °C, je pečena.
Proti koncu pečenko prelijemo z ledeno mrzlim vinom, da se naredi hrustljava skorjica, omaka pa je bolj aromatična. Pečeno meso vzamemo iz pečice, ga za 10 minut pokrijemo s folijo, da odleži, nato pa ga narežemo na rezine in ponudimo.
Ostanke pečenke v hladilniku hranimo do 3 dni.