7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo

PREHRANA BREZ LAKTOZE

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo

V današnjem svetu, kjer se vedno več ljudi odloča za prehrano brez laktoze iz različnih razlogov, je dobro vedeti, da lahko tudi brez uporabe običajnega mleka in mlečnih izdelkov uživamo v odličnih okusih ter svojim družinskim članom in prijateljem postrežemo jedi, ki bodo prav tako šle v tek.  

KOMU MLEKO NE DENE DOBRO?

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo laktozo, ki lahko povzroča presnovne težave, pri otrocih redko tudi alergije.

Izvedite več

V prvi vrsti moramo vedeti, da prehrana brez laktoze ne vključuje običajnega mleka niti mlečnih izdelkov iz običajnega mleka, vendar lahko izbirate odlične alternative mleka in mlečnih izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze. Ali pa pogledate na polico z rastlinskimi nadomestki, ki bodo še popestrili vaše vsakdanje jedilnike.  

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Izberite mleko brez laktoze

Izberite mleko brez laktoze

Uporaba mleka brez laktoze pride v poštev, kadar želite iz prehrane izločiti laktozo. To je mleko, v katerem so laktozo že razgradili in je zato nekoliko slajšega okusa. Takšno mleko lahko uporabljate na povsem enak način kot običajnega.  

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Od skute do masla brez laktoze

Od skute do masla brez laktoze

Širina mlečnih izdelkov brez laktoze je zelo pestra. V naših trgovinah vam je na voljo cela paleta priljubljenih mlečnih izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze, na primer: skuta, maslo, sveži sir, jogurti, kisla in sladka smetana ter celo pripravek za kremni kapučino.  

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Pozor pri kruhu, piškotih in čokoladi

Pozor pri kruhu, piškotih in čokoladi

Veliko vrst kruha vsebuje laktozo, enako velja za različne piškote, čokolado, že pripravljene ovsene kosmiče in še bi lahko naštevali. Tudi v tem segmentu boste v naši ponudbi našli živila, ki ne vsebujejo laktoze. Pobrskajte med linijo SPAR free from.  

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Namesto mleka rastlinski napitki

Namesto mleka rastlinski napitki

Raziščite različne rastlinske napitke, ki spominjajo na mleko in ga lahko nadomestijo tako za pitje kot pripravo različnih jedi, v katerih sicer uporabljate mleko. Za kaše, smutije, belo kavo in še bi lahko naštevali. Napitke iz mandljev, kokosa, soje, riža in ovsa bodo poskrbeli za raznolike kombinacije.  

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Maslo zamenjajte za dobra olja

Maslo zamenjajte za dobra olja

Kulinarični mojstri pogosto prisegajo na uporabo masla, a če nimate pri roki takšnega brez laktoze, ga pri kuhanju enostavno nadomestite z rastlinskimi olji. Namesto masla se pri pripravi jedi odlično obneseta kakovostna rastlinska margarina ali kokosovo mast.

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo - Tofu postrezite namesto sirov

Tofu postrezite namesto sirov

Ko želite goste navdušiti z raznolikimi jedmi, namesto skute in sirov ponudite tofu, ki mu dodate, oreščke, zelišča in začimbe, da ustvarite polnejše okuse. Odlične namaze pa ponujajo tudi rastlinske različice iz stročnic, avokada in še bi lahko naštevali.

Riževe testenine brez glutena s piščancem v smetanovi omaki - Gluten free with Megi

Prilagodite klasične recepte

Z malo domišljije preustvarite jedi in recepture, v katerih običajno uporabljate mleko ali mlečne izdelke. Široka ponudba izdelkov brez laktoze in alternativnih rastlinskih živil in izdelkov omogoča pripravo tudi najbolj tradicionalnih jedi, ne da bi izgubile svoj značaj.  

 

Oglejte si recept za Riževe testenine brez glutena s piščancem v smetanovi omaki, avtorice Gluten free with Megi >

Prehrana brez glutena in brez laktoze, kljub omejitvam naj bo krožnik poln okusov
Prehrana brez glutena in brez laktoze

Vsakdanji jedilnik, ki ne vsebuje glutena in/ali laktoze, se sliši kot poln odrekanja, vendar je lahko prehrana tudi v tem primeru zelo okusna in še bolj raznolika.

Tedenski jedilnik brez glutena: 5 jedi za prste oblizniti
Jedilnik za naslednji teden: brez glutena!

Kaj pa bomo jutri jedli? Večno vprašanje, ki si ga verjetno še pogosteje zastavljate, če morate paziti na vnos glutena. Naj vam priskočimo na pomoč. Da boste naslednji teden lažje našli navdih za hitro pripravljene, okusne obroke, kot so priljubljeni tortiljini zvitki ali slastne palačinke, smo sestavili mini brezglutenski tedenski meni.   

Kako se lotiti rojstnodnevne zabave brez glutena

Pri organizaciji otroške rojstnodnevne zabave se hitro zgodi, da se med malimi gosti najdejo tudi takšni, ki morajo paziti na uživanje glutena.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>