
FLEKSITARIJANSTVO - prehranski trend ali korak trajnosti?
Si meso privoščite le občasno ali pa ga uživate v manjših količinah, sicer pa dajete prednost živilom rastlinskega izvora? Potem sledite fleksitarijanskemu načinu prehranjevanja, ki predstavlja eno izmed bolj trajnostnih oblik. Fleksitarijanstvo je namreč osnovano na uživanju okolju prijaznejših hranljivih rastlinskih živil in občasnem vključevanju živalskih izdelkov, ki poskrbijo za okus in raznolikost. Ta način prehranjevanja tako združuje najboljše iz dveh svetov, s tem pa nam lahko prinaša dolgoročne koristi brez tveganj restriktivnejših diet.
Kako se prehranjujemo prebivalci Slovenije?
V Sloveniji približno 96 % odraslih uživa mešano prehrano, 2 % je delnih vegetarijancev, 1 % vegetarijancev, veganov pa manj kot 1 %. Vegetarijanstvo v splošnem pomeni način prehranjevanja, ki izključuje živila živalskega izvora, obstaja pa več vrst oz. oblik vegetarijanstva. Najpogostejša je lakto-ovo vegetarijanstvo, pri katerem gre za izogibanje mesu (vključno s perutnino in ribami), ne pa tudi jajcem, mlečnim izdelkom in medu. Posameznikom, ki se dodatno izogibajo jajcem, rečemo lakto-vegetarijanci, tistim, ki ne jedo mlečnih izdelkov, pa ovo-vegetarijanci, medtem ko se vegani izogibajo vsem živilom živalskega izvora.
Poznamo tudi različne oblike delnega vegetarijanstva, kot sta npr. pesketarijanstvo (uživanje rib, ne pa mesa in mesnih izdelkov) in fleksitarijanstvo (zmanjšanje količin zaužitega mesa in povečanje vnosa izdelkov rastlinskega izvora).

Kot kažejo podatki iz leta 2021, je fleksitarijanstvo znotraj Evrope posebej priljubljeno v Nemčiji in Avstriji. V Nemčiji se je dobrih 27 % vprašanih opredelilo za fleksitarijance, pri naših severnih sosedih pa je bilo takšnih nekaj več kot 25 %. Na tretjem mestu se je znašla Francija z nekaj manj kot 19 % fleksitarijancev, na četrtem Španija z dobrimi 13 %, za njo Združeno kraljestvo s slabimi 13 %, na šestem pa Italija z malo nad 12 %.

Se tudi sami želite prehranjevati bolj okolju prijazno, pa vam vseeno diši slasten zrezek ali pa praznična pečenka? Trajnostnejše prehranjevanje je mogoče brez popolne odpovedi mesu in mesnim izdelkom, in sicer z uživanjem mesa manj pogosto ali pa v manjših količinah.

Korak k trajnostnejšemu prehranjevanju in smotrnejši rabi virov pa lahko naredimo tudi z drugimi preprostimi odločitvami.

Koristne smernice za ustrezno shranjevanje živil:
- Živila shranjujmo v čistih, hladnih in suhih prostorih.
- Pri shranjevanju upoštevajmo navodila na embalažah.
- Ostanke hrane pokrijmo ali zavijmo in hranimo stran od kemikalij.
- Živila, kot so meso, ribe, sir, mlečni izdelki in ostanki, je treba hraniti v hladilniku, medtem ko suhe sestavine in živila, ki niso mikrobiološko občutljiva, lahko shranjujemo pri sobni temperaturi.
- Na zgornjih in srednjih policah hladilnika shranimo živila, ki so primerna za takojšnje uživanje (npr. jogurti, siri, ostanki). Surovo meso, perutnino in ribe v zaprtih posodah položimo na spodnje police, ki so načeloma najhladnejši del hladilnika, rast mikroorganizmov pa je pri nižjih temperaturah počasnejša. V predalih shranimo sadje in zelenjavo, v vratih namenimo prostor živilom za takojšnje uživanje, kot so marmelada, maslo, mleko ipd.
- Vroče hrane ne postavimo direktno v hladilnik, temveč počakajmo, da se ohladi na sobno temperaturo. Zaradi vroče hrane namreč temperatura v hladilniku naraste, kar olajša pogoje za razrast mikroorganizmov.
- Nekatere vrste sadja in zelenjave (npr. jabolka, kivi, marelice, banane) izločajo večjo količino etilena, s čimer vplivajo na zorenje sadja in zelenjave v neposredni bližini oz. istem prostoru. Spet druge vrste sadja in zelenjave (npr. zelje, korenje, šparglji in zelena) pa so na omenjeni plin občutljive. Če želimo preprečiti, da prehitro dozorijo, jih ne smemo shranjevati skupaj s sadjem in zelenjavo, ki proizvajajo etilen.
- Poskrbimo za redno čiščenje hladilnika.

Ali ste vedeli …
VIRI:
https://www.umanotera.org/wp-content/uploads/2021/09/Podnebni-meni-Umanotera.pdf
Tjaša Pogačar, Lučka Kajfež Bogataj – Prehrana v luči podnebnih sprememb (Bitenčevi živilski dnevi)
https://www.prehrana.si/moja-prehrana/drugi-prehranski-nasveti/vegetarijanci-in-vegani
https://www.student.si/lajf-je/hrana/prehranjujemo-se-lahko-na-zelo-razlicne-nacine-1/
https://www.dawnjacksonblatner.com/books/the-flexitarian-diet/flexitarian-faq/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-flexitarian-diet
https://foodinsight.org/what-is-the-flexitarian-diet/
https://www.dawnjacksonblatner.com/books/the-flexitarian-diet/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/flexitarian-diet?c=234975150654#definition
https://www.stat.si/statweb/News/Index/10597
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/nasveti-za-bolj-trajnostno-prehranjevanje/
https://www.bodieko.si/osnove-trajnostnega-prehranjevanja
https://prehrana.si/clanek/576-shranjevanje-zivil-v-hladilniku
https://okusno.je/domace/pravilno-shranjevanje-zivil.html
www.umanotera.org/wp-content/uploads/2014/10/Ogljicni-odtis.pdf
https://www.umanotera.org/wp-content/uploads/2021/09/Podnebni-meni-Umanotera.pdf
https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food
https://splendidspoon.com/blog/plant-based-celebs/
https://www.hola.com/us/food/20211022314545/what-is-the-flexitarian-diet/