Poke skleda s hrustljavim tofujem - Blaž Mihev, Fit Kuhinja
Poke skleda s hrustljavim tofujem - Blaž Mihev, Fit Kuhinja

Poke skleda s hrustljavim tofujem

Čas aktivne priprave
15
min
Čas kuhanja
25
min
Čas priprave
20
min
Čas počitka

Ker ob pričetku šolskega leta in koncu počitnic vedno iščemo alternative klasičnim solatam in sendvičem, ki jih lahko odnesemo s sabo v službo, z vami delim recept za vegansko “poke” skledo. Sestavljena je iz okisanega riža s hrustljavim tofujem, mariniranim v ingverjevi sojini omaki in zelenjavo in jabolkom. Večino sestavin lahko pripravite v večjih količinah in jih imate par dni v hladilniku.


Sestavine

  • Tofu 250 g
  • Riž 1 šalčka
  • Kumara 0.5
  • Šalotka ali ena rdeča čebula 2
  • Avokado 0.5
  • Naribano belo ali rdeče zelje 1 pest
  • Jabolko 1
  • Limona 1
  • Rižev kis
  • Sojina omaka
  • Sladkor
  • Sol
  • Ingver (nariban)
  • Česen 1 strok
  • Olje
  • Rižev ali koruzni škrob 1 žlica

Priprava

01

Riž speremo pod mrzlo vodo, ga damo v kozico in prelijemo s šalčko in pol mrzle vode. Pokrijemo in na srednje močnem ognju kuhamo dokler voda ne zavre, za tem pa zmanjšamo temperaturo na minimum in kuhamo približno 12 minut oziroma toliko, da vsa voda povre in je riž mehak.

 

02

Med tem pripravimo začimbe za riž. Zmešamo:

- 4 žlice riževega kisa
- 1 žlico sladkorja
- ½ žličke soli

03

Ko je riž kuhan ga odstavimo iz ognja, odkrijemo, prelijemo z mešanico začimb in dobro premešamo. Pustimo stati, da se ohladi.

04

Kumaro in šalotke (ali čebulo) naribamo ali narežemo na tanke rezine, jih damo v kozarec in prelijemo z:

- 120 ml riževega kisa
- 120 ml vode
- 1 žličko sladkorja
- ¼ žličke soli

Premešamo in pustimo stati 20 minut, da se okisa.

05

Tofu odcedimo, ga zavijemo v brisačo in obtežimo, da iztisnemo vodo. Med tem pripravimo marinado iz:

-30 ml sojine omake
- 1 žličke olja
- 1 stroka česna (stisnjenega ali zelo drobno nasekljanega)
- 1 žličke naribanega ingverja
- 1 žlice sezamovih semen

06

Tofu narežemo na kocke velike približno 1 cm. Damo ga v posodo in prelijemo z marinado in dobro premešamo. Nato ga posujemo z žlico škroba in še enkrat dobro premešamo. V voku ali ponvi segrejemo olje in na srednje visokem ognju popečemo tofu iz vseh strani, da postane zlato rjav in hrustljav.

07

Na koščke narežemo jabolko in avokado.

08

Ko imamo vse sestavine pripravljene vzamemo skledo in v njo naložimo riž, dodamo okisano zelenjavo, zelje, jabolko in avokado ter na koncu dodamo še hrustljavi tofu. Jed lahko še dodatno začinite s sojino omako ali pa sokom limone.

Tako pripravljeno jed lahko ponudite takoj ali pa jo odnesete s sabo v službo.