SPAR Ribarnica

Naša ribarnica vam ponuja širok izbor tako sladkovodnih, kot morskih rib, našli pa boste tudi številne sveže in zamrznjene morske sadeže.

Sparova ribarnica

Ribe predstavljajo dobrodošlo obogatitev in popestritev naših jedilnikov, saj so bogat vir biološko visoko vrednih beljakovin, ki so pomembni gradniki našega telesa, predvsem mišične mase. Mnoge vrste rib odlikuje izjemno ugodna maščobna sestava, saj v ribah vsebovane omega-3 maščobe predstavljajo pomemben vir esencialnih maščob v prehrani človeka, še posebej dokozaheksaenojska (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK).

Količina koristnih maščob v ribah je različna glede na vrsto rib - najpomembnejši vir omega-3 maščob so predvsem mastne ribe kot so sardela, skuša, postrv, losos in sveža tuna. Omega-3 maščobne kisline EPK in DHK imajo vlogo pri delovanju možganov ter srca, za kar jih je potrebno dnevno zaužiti skupaj 250 mg, kar vsekakor dosežemo z obrokom v katerega vključimo mastne ribe.

Sparova ribarnica, ribe in morski sadeži, zakaj je  dobro jesti ribe

Ribe so lahko prava zakladnica vitaminov in mineralov, predvsem vitaminov iz skupine B in vitamina D, ki je pomemben za ohranjanje zdravih kosti in zob, ter fosforja, mangana in selena.

V okviru priporočil zdravega prehranjevanja se ribe zaradi njihove edinstvene in bogate prehranske sestave v jedilnik vključujejo vsaj dvakrat tedensko, od tega naj en obrok vsebuje ribe z več maščobe (losos, skuša, postrv, sardine in sveža tuna).

  • Izbirate lahko med širokim naborom že očiščenih rib in filejev brez kosti, z veseljem pa izbrane ribe očistimo tudi namesto vas.
  • Prijazno osebje vam bo priskočilo na pomoč z nasvetom za hrambo in pripravo ribjih dobrot.
  • Lastni distribucijski center nam omogoča najkrajši možni čas dostave rib in morskih sadežev v trgovine.

Sveže očiščene ribe

ZA HITRO PRIPRAVO ODLIČNEGA IN KORISTNEGA OBROKA

Visoka biološka vrednost, vitamini in minerali, predvsem pa vsebnost esencialnih omega 3 maščobnih kislin postavlja ribe med najbolj koristna živila, zato je priporočljivo da jih uživate večkrat tedensko. Čiščenje rib je res zamudno, zato ponudba že očiščenih rib bistveno olajša pripravo, takšne pa se bodo lahko na vašem meniju znašle večkrat tedensko.  

Očiščena riba, očiščena teža

V Sparovi ribarnici so vam na voljo v ponudbi tudi že očiščene sveže ribe in če izberete prav te, boste zanje odšteli toliko, kot tehtajo brez lusk in brez drobovine. Čeprav se na prvi pogled zdi, da ste nakup preplačali, ste za svoj denar dejansko dobili več, kot če bi izbrali neočiščeno ribo.

Delež drobovine pri neočiščeni ribi namreč znaša tudi do 15%, obenem pa ne pozabite na prihranek časa, ki bi ga porabili za čiščenje in pospravljanje.

Takoj pripravljene za peko ali kuho

Čiščenje rib ni nič kaj priljubljeno opravilo, pa še precej časa vzame. Morda prav zato redkeje posežete po tem živilu. Zakaj ne bi raje posegli po že očiščenih ribah, ki so v Sparovi ribarnici prav tako sveže in kakovostne, ter raje namenili čas pripravi vaših najljubših ribjih jedi?

Koliko časa prihranite brez čiščenja rib?

Za pravilno oluskano ribo, ki ste ji skrbno odstranili tudi drobovino in škrge, potrebujemo tudi do 5 minut. Če pripravljate družinsko kosilo to pomeni vsaj 15 - 20 minut. Raje jih prihranite za uživanje ob družinskem obroku.

Ribe po meri dobre porcije

V Sparovi ribarnici nudimo že očiščene sveže ribe višjega kakovostnega razreda, ki tehtajo od 300 pa vse do 500 g. Takšne ribe so pravšnje velikosti za dober obrok in uporabne za različne gurmanske recepture. To pomeni, da boste ribe lahko pekli cele, ali pa iz njih dobili tudi lepe ribje fileje.  

Brez umazanije po kuhinji

V domači kuhinji je čiščenje rib precej umazano delo, predvsem zaradi odstranjevanja lusk, ki jih moramo postrgati z ribe, pri čemer običajno nekontrolirano letijo vse naokoli. Pa še z odpadki, ki ostanejo po čiščenju, ne boste imeli skrbi.

Iz košarice na ponev

Izberite kuhanju prijazno in časovno praktično rešitev: vse, kar morate storiti doma je, da že očiščeno ribo pripravite po vašem receptu. Svežih že očiščenih rib ni potrebno spirati pod tekočo vodo, ampak jih lahko pred uporabo le nežno osušite s papirnatim prtičem.

Če rib niste porabili, jih lahko zamrznete

Sveže že očiščene ribe lahko zamrznete. Najbolj priporočljivo je, da jih shranite v vakuumsko vrečko. Pri izsesavanju zraka bodite pozorni, da ne izsušite tudi samih rib. Pred vakuumskim pakiranjem jih lahko tudi začinite in nato enostavno skuhate po metodi sous vide.

Sparova ribarnica, ribe in morski sadeži akcija, sveže ulovljene ribe

Morske in sladkovodne ribe

Morske, kot tudi sladkovodne ribe so bogate z minerali. Po vsebnosti močno izstopa mineral selen, katerega je v večini morskih rib v izobilju. Selen ima pomembno vlogo pri delovanju ščitnice, poleg tega je tudi dober antioksidant, saj ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vsekakor pa je posebnost morskih rib tudi mineral jod, ki je nepogrešljiv pri nastajanju ščitničnih hormonov in delovanju ščitnice.

Sparova ribarnica, ribe in morski sadeži, sardelce, ulov, ulovljene ribe

Bele in plave ribe

Delitev na belo in plavo ribo je tesno povezana z vsebnostjo maščob in strukturo mesa. Bele ribe prepoznamo po belem in nežnem mesu, ki je v primerjavi s plavo ribo bolj nevtralnega okusa. Mednje sodijo brancin, orada, morski list, oslič, cipelj … Nasprotno meso plave ribe po svoji sestavi izstopa predvsem po višji vsebnosti maščob, vključno s koristnimi omega-3 maščobami. Med plave ribe uvrščamo sardele, skuše, slanike, tune, mečarice ... Pri njihovem izboru posegajmo predvsem po manjših ribah, ki so nižje v prehranski verigi.

Ali prepoznate svežo ribo

Ali prepoznate svežo ribo?

  • bistre, izbočene in svetle oči
  • gladka in bleščeča koža
  • škrge so svetlo rdeče barve
  • čvrsto in elastično meso
  • značilen prijeten vonj po morju
Light blue colored wooden background

Izbor SPAR-ovih TOP 10

Preverite naš izbor morskih dobrot ter priporočila za pripravo.

Preverite morske recepte, ki smo jih pripravili za vas!

Sparova ribarnica, Nakup in shranjevanje rib v trgovini in doma

Nakup in shranjevanje v trgovini in doma

V trgovini:
Pri nakupu rib je najpomembnejše, da so te sveže. Svežino lahko pri nekaterih ribah hitro ugotovimo po očeh in barvi, pri drugih pa jo težje določimo. Rok uporabe ribe se določa glede na vrsto, vonj in otip, redkokatere ribe imajo določen rok uporabe. Najbolje je, da ob nakupu vprašate prodajalca rib, koliko časa lahko ribe hranite doma. Po nakupu je ribe treba čim prej spet postaviti na hladno, da ostanejo sveže. Pomagate si lahko z izolirno vrečko ali hladilno torbo.

Doma:
Da bi se izognili staranju ribe, je priporočljivo, da jo pripravite še isti dan. Če to ni mogoče, jo v vsakem primeru čim hitreje prepeljite na hladno (v hladilnik) in pripravite naslednji dan. Ribo nujno iz vrečke prestavite v posodo s pokrovom in če ni očiščena, očistite. Zamrzovanje doma ni priporočljivo, saj se zaradi ne dovolj nizke temperature in počasnosti zamrzovanja meso ribe poškoduje ter izgubi aromo in kakovost.

Čiščenje rib

Čiščenje rib je za mnoge neprijetno opravilo, zato imamo v Sparovi ribarnici
največkrat v ponudbi že očiščene ribe. Ribam je pri čiščenju treba odstraniti luske,
drobovje in škrge. Kako se lotiti čiščenja, pa preberite v nadaljevanju.

Sparova ribarnica, čiščenje rib, predpriprava rib, odstranjevanje lusk

1. korak: Odstranjevanje lusk

Nekatere ribe, kot sta morska žaba ali skuša, lusk nimajo, zato nam je ta del prihranjen. Luske odstranimo s topim hrbtnim delom noža tako, da ribo primemo za glavo in jo luskamo proti sebi. Ko jo dobro oluskamo, jo speremo pod tekočo vodo.

Sparova ribarnica, čiščenje rib, predpriprava rib, odstranjevanje drobovine

2. korak: Odstranjevanje drobovine

Manjše ribe (sardele, sardone, papaline ipd.) najlažje očistimo tako, da jim glavo preščipnemo s palcem, s prstom pa nadaljujemo po trebušni votlini proti repu. Manjše ribe, kot so sardele, lahko tako očistimo v eni potezi. S prsti previdno izvlečemo drobovino od repa proti glavi in pazimo, da ne poškodujemo žolčnika, saj lahko riba dobi grenek okus. Jetra lahko shranimo in uporabimo za omako, predjed ali nadev.

Sparova ribarnica, čiščenje rib, predpriprava rib, odstranjevanje drobovine

2. korak: Odstranjevanje drobovine

Ko odstranimo drobovino, trebušno votlino speremo pod tekočo vodo, črne mrenice pa najlažje odstranimo s papirnato brisačko. Glave pred pripravo navadno ne odstranjujemo, saj je tako riba lepšega videza. Če pa jo odstranimo, za to uporabimo škarje ali zelo oster nož. Glavo lahko shranimo za pripravo ribje juhe. Pri čiščenju ribe je pomembno tudi, da odstranimo škrge. S palcem dvignemo poklop škrg in s prstom potegnemo obe škrgi iz glave, vendar moramo biti pri tem previdni, saj so hrapave in bodeče.

 

Namig: Pri večjih ribah lahko drobovino odstranimo skozi škrge, kar je še posebej priročno, če ribo pripravljamo za peko v pečici in v trebuhu ne želimo narediti odprtine.

Sparova ribarnica, čiščenje rib, predpriprava rib, ciziliranje rib

3. korak: Predpriprava

Večje in debelejše ribe je priporočljivo cizilirati, to pomeni, da na vsaki strani naredimo od 3 do 4 večje reze, s katerimi prerežemo kožo. Zaradi tega ribe lažje nasolimo, pa še boljše se pečejo.

Namig: Če rib ne želimo spirati s sladko vodo in želimo, da ohranijo morski okus, jih samo obrišemo s kuhinjskim papirjem.

Sparova ribarnica, čiščenje školjk, čiščenje klapavic

Čiščenje školjk

Čiščenje pokrovač:
Pokrovači je treba odrezati le črni delček, saj školjki da grenak okus.

 

Čiščenje klapavic:
Oklep klapavic najlažje očistimo z grobo krtačko ali kuhinjsko žico za pomivanje posode. Rožene nitke, ki gledajo iz školjk, odstranimo tako, da jih z dvema prstoma močno primemo in sunkovito potegnemo navzdol. Če pripravljamo gratinirane
školjke, z nožem zarežemo v zašiljeni konec školjke in razpremo školjčni lupini. Školjčne lupine je najlažje odpirati z nožem za odpiranje školjk, lahko pa si pomagamo tudi z navadnim nožem.

 

Namig: Školjke je najprej treba dobro sprati pod tekočo vodo, da z njih odstranimo mivko ali pesek.

Nasveti za pripravo

Pri pripravi rib je dobro upoštevati, da se mastnejše ribe načeloma peče na žaru, puste ribe pa so primernejše za cvrtje, dušenje in kuhanje, vendar to ni pravilo.

Ribe imajo nežen, morski okus, zato previdno z limono, česnom, rožmarinom in drugimi začimbami, da le-ti ne prevzamejo okusa. K ribam se podajo predvsem nearomatična bela vina, ki s svojim okusom ne zasenčijo okusa ribe, odlično se k njim poda tudi suha penina. Rib nikoli ne pustimo stati v vodi.

Sparove trgovine z ribarnico, SPAR RIBARNICA
SPAR in INTERSPAR trgovine z ribarnico

Oglejte si seznam trgovin SPAR in INTERSPAR z ribarnico.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>