Slovenska jabolka

NEPOGREŠLJIVA JABOLKA

Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Strokovnjaki so za rojstni kraj vseh jablan določili nekdanje glavno mesto Kazahstana Almaty, ki v prevodu pomeni oče vseh jabolk. Poznali so jih sicer že v pradavnini, prav zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Skozi tisočletja so se bliskovito razširila po vsem svetu, pri tem pa zasedla pomembna mesta v ljudskem pojmovanju ter kulturnem in kulinaričnem izročilu.
Danes poznamo več kot 7.500 različnih vrst jabolk, ki v sodobnem svetu predstavljajo nepogrešljiv del uravnotežene prehrane. Pomen tega izjemnega sadeža obeležujemo tudi s svetovnim dnevom jabolk, ki ga vsako leto praznujemo 21. oktobra.  

Slovenska jabolka, jablana

SLOVENSKA JABOLKA

Jabolko velja za značilen slovenski sadež. Jablana je namreč najpomembnejša sadna vrsta v Sloveniji, saj predstavlja približno dve tretjini vseh sadnih dreves. Slovensko podnebje je v kombinaciji z rodovitno zemljo zelo primerno za zagotavljanje visoke kakovosti jabolk, zato ne čudi, da smo Slovenci na svoja jabolka tako ponosni in jih radi vključujemo v svoj jedilnik. Pri tem imamo na voljo skorajda brezmejne možnosti, uživamo jih lahko sveža, kuhana v kompotih, pečena, dušena ali sušena, iz njih pa lahko pripravimo tudi kis ali sok. Pogosto so okusna malica na poti, dodatek slanim in sladkim jedem ali pa glavna zvezda samostojnega obroka. Jabolka so vselej odlična izbira, saj so zaradi svojih lastnosti izjemno primerna za skladiščenje skozi vso leto in tako vedno dostopna.  

Najbolj priljubljene vrste jabolk, ozadje jabolk

DOMAČA IZBIRA

Tako kot je razgibana slovenska pokrajina, je široka tudi paleta različnih vrst jabolk, ki jih pridelujejo domači sadjarji. Lahko rečemo, da za prav vsak okus raste slovensko jabolko! Najpomembnejše lastnosti, po katerih se sorte med seboj razlikujejo, so čas dozorevanja, obarvanost, oblika, velikost, okus, aroma in trdota ter skladiščna sposobnost. Da se boste lažje odločili, katera izbrati, ko boste naslednjič stali pred polnimi policami domačih jabolk, smo za vas pripravili pregled najbolj priljubljenih vrst pri nas.  

Ali znate izbrati jabolko po svojem okusu?

Slovenska jabolka, bio - naravno, domače

BIO – NARAVNO, DOMAČE

Ekološka pridelava je v zadnjih letih v porastu tudi pri pridelovanju jabolk. Ekološka pridelava pomeni celostno razumevanje življenjskega  okolja in spoštovanje narave. V ospredje postavlja skrbno ravnanje z  naravnimi viri, kot sta zemlja in voda. Bio jabolka so tako vzgojena in pridelana z mislijo na okolje in s spoštovanjem do narave, kar je zagotovilo za visoko kakovost in poln okus. Pridelovalci, ki sledijo načelom bio pridelave, uporabljajo naravna škropiva in gnojila, kar ne ogroža ostalih naravnih vrst rastlin in živali.

Okus jabolka, jabolko rezan na krhlje

OKUS

Ko kategoriziramo jabolka po okusu, jih delimo na sladka, sladkokisla in kisla.

Sadje na leseni dili, jabolka, hruške in grozdje

NASVET

Priporočamo, da jabolka shranjujete ločeno od ostalih vrst sadja in zelenjave. Izločajo namreč etilen, ki pospešuje zorenje ostalih vrst.

Shranjevanje jabolk za ozimnico

SHRANJEVANJE

Nizka temperatura najbolje ohranja sočnost in svežino jabolk, zato jih čez zimo shranjujte v čim hladnejšem prostoru.  

RECEPTI

Najstarejši zapisan recept z jabolki izvira iz tretjega stoletja, nastal pa je izpod rok gurmana Apicija. Jabolka so v kulinariki vsestranska, saj so primerna tako za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi kot tudi pijač. Zaradi svojega sladkokislega okusa predstavljajo osnovo za raznovrstne priloge, odlično se priležejo pečenki, z njimi pa tradicionalno pripravljamo tudi okusne nadeve za perutnino. So glavna zvezda številnih pit, zavitkov in kolačev, z jabolki pa lahko obogatimo tudi solate. S kančkom domišljije in ustvarjalne žilice lahko z njimi pričaramo skorajda neštete kombinacije okusov, ki bodo presenetile in navdušile vaše goste.

Ideje za slane in sladke jedi ter pijače z jabolki

Recept: Svinjski file z rdečo peso in jabolki

Svinjski file z rdečo peso in jabolki

Recept: Testenine z jabolki

Testenine z jabolki

Recept: Jesenska pita s skuto in jabolki

Jesenska pita s skuto in jabolki

Pomarančni smoothie z jabolki, ingverjem in korenčkom

JABOLČNI ZAVITEK

Ena od najbolj prepoznavnih jedi iz jabolk je nedvomno tradicionalni jabolčni zavitek. Najdemo ga na jedilnih listih številnih restavracij, nepogrešljiv je v ponudbi visokogorskih koč, z njegovo pripravo pa se na svoji poti ustvarjanja okusov slej kot prej sreča prav vsak kulinarični entuziast.
 

Namig za pripravo:
Ob pripravi jabolčnega zavitka se pogosto razvname debata o tem, ali rozine sodijo med sestavine ali ne. To dilemo enostavno rešite tako, da med pripravo nadev razdelite v dve ločeni posodi in v zgolj eno primešajte rozine. Nadeva nato porazdelite vsakega na svojo polovico testa. Tako boste zadovoljili vse okuse ter pripravili popoln jabolčni zavitek tako za tiste, ki prisegajo na rozine, kot tiste, ki jih raje preskočijo.

RECEPT ZA JABOLČNI ZAVITEK

JABOLKO V LJUDSKEM POJMOVANJU

Jabolko v ljudskem pojmovanju

Jabolko v ljudskem pojmovanju zaseda zelo pomembno mesto. Četudi ga Sveto pismo dobesedno ne omenja, je obveljalo prepričanje, da je bilo prav jabolko tisti prepovedan sadež iz zgodbe o izvirnem grehu. Košček jabolka, ki se je Adamu zataknil v grlu, tako moški še danes nosijo pod brado kot Adamovo jabolko.

Jabolko ima glavno vlogo tudi v številnih pregovorih, kot so: eno jabolko na dan ožene zdravnika stran; jabolko ne pade daleč od drevesa; jabolko, ki pozneje dozori, se dalj drži; na lesniki nikdar jabolko ne raste in številni drugi.

Jabolko v ljudski folklori pogosto nastopa kot simbol modrosti, lepote in zdravja. Pomembno vlogo je med drugim imelo tudi v starogrški kulturi, kjer so snubci svojim izvoljenkam ob zaroki podarili jabolko.

Prav tako motiv jabolka najdemo v številnih ljudskih pripovedkah in pravljicah. V svetovnem merilu je ena najbolj znanih pravljic, v kateri jabolko igra ključno vlogo, zagotovo Sneguljčica. Pri nas pa ga najdemo v slovenskih pravljicah, kot so Zlata ptica, Vrag se ženi, Okamnele kraljične, Zdravilno jabolko, O zlatih jabolkih ter O dveh bratih in velikanih.

Naši predniki so včasih na martinovo s pomočjo jabolk napovedovali prihodnjo letino. To so storili tako, da so jabolko z zelišči postavili na sod. Če se je jabolko lepo posušilo, je to kazalo na dobro letino.

ALI STE VEDELI?

Kljub napredku mehanizacije in razvoju kmetijstva, se večina jabolk še vedno obere ročno.

Kljub napredku mehanizacije in razvoju kmetijstva, se večina jabolk še vedno obere ročno.

Jabolčni sok so v preteklosti predpisovali kot enega prvih antidepresivov.

Jabolčni sok so v preteklosti predpisovali kot enega prvih antidepresivov.

Povprečno jabolko vsebuje med 80 in 100 kalorij

Povprečno jabolko vsebuje med 80 in 100 kalorij, je skoraj brez maščob in holesterola ter predstavlja odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin.

Največje jabolko na svetu je tehtalo 1,85 kg.

Guinnessova knjiga rekordov navaja, da je največje jabolko tehtalo neverjetnih 1,85 kilograma. Leta 2005 ga je na Japonskem utrgal Chisato Iwasaki.

Rdeče jabolko

Za drugo najslavnejše jabolko v zgodovini velja tisto, ki je sodeč po anekdoti padlo na glavo Isaacu Newtonu in s tem zakrivilo nastanek teorije o težnosti.

Kljub napredku mehanizacije in razvoju kmetijstva, se večina jabolk še vedno obere ročno.

Predsednik Republike Slovenije kot častno priznanje podeljuje jabolko navdiha.

Slovenski krompir
Slovenski krompir

Krompir je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu ter predstavlja bistveno sestavino številnih kuhinj. Vsestranski krompir pripravljamo na najrazličnejše načine, je nepogrešljiva priloga glavnim jedem ali pa samostojna jed, poznamo pa ga tudi v obliki priljubljenih prigrizkov in celo sladic.

Fresh juicy steak of beef, pork and chicken with vegetables ready to cook
Sparova mesnica

Po kakovostno meso se splača v Spar, kjer najdete kakovostno in okusno meso preverjenih dobaviteljev. Še prej pa preverite številke koristne informacije in odlične mesne recepte, ki smo jih pripravili za vas!

Sparove trgovine z ribarnico, SPAR RIBARNICA
Sparova ribarnica

Naša ribarnica ponuja širok izbor morskih in sladkovodnih rib, našli pa boste tudi številne sveže in zamrznjene morske sadeže? Prepoznate svežo ribo? Znate pravilno očistiti ribe in školjke? Za vas smo pripravili koristne nasvete in informacije ter slastne ribje recepte!

Dobro zame

V Sparu se zavedamo svoje odgovornosti pri skrbi za javno zdravje in spodbujanju
uravnoteženega življenjskega sloga. V skladu z našo vizijo skrbimo, da vam
na naših policah nudimo raznovrstne izdelke za vsak življenjski slog.