Plastične posode z živili na kuhinjskem pultu

Shramba je spet v modi: organizirajte jo s posodami za shranjevanje živil

Vprašanje, ki se poraja v vsakem gospodinjstvu je, kako čim bolj učinkovito napolniti shrambo in kako jo organizirati?

Z vami delimo nekaj smernic pri shranjevanju živil in vam predstavljamo pravi odgovor za preprosto organiziranje vaših polic: posode za shranjevanje živil.

Živila ostanejo najdlje uporabna, če so neprodušno zaprta, na suhem in temnem mestu. S primernimi posodicami za hrano lahko hitro uredite vse svoje sestavine ter ustvarite pregledno in funkcionalno okolje. 

Preverite, kako pametno napolniti shrambo in kako izbrati prave posode za shranjevanje. Bogat izbor vam je na voljo v SPAR Online spletni trgovini!

Shranjevanje živil v posodicah je idealna rešitev za vsako shrambo, saj omogoča:

Kljukica - ikona

Optimalen izkoristek prostora.

Kljukica - ikona

Olajša dostop do hrane.

Kljukica - ikona

Omogoča preglednost zalog.

Kljukica - ikona

Prihrani čas pri kuhanju.

Kljukica - ikona

Zmanjša količino zavržene hrane.

Posode za shranjevanje - ikona

Posode za shranjevanje živil: nepogrešljive v vaši kuhinji

Organizacija zaloge živil je ključnega pomena za učinkovito kuhanje in varčevanje s prostorom, pa tudi s časom. Ko imate vse lično in higienično spravljeno v primernih shranjevalnih posodah, boste hitro opazili razliko.
Vaše omare z živili bodo videti bolj urejene in manj bo možnosti, da se vam v hrani zaredijo kakšni neželeni gosti (molji, črvički…) … Poleg tega boste hitreje našli tisto, kar iščete, če bo vsaka stvar imela svoje mesto.

Kaj sodi v vsako shrambo?

Trajna živila, ki sodijo v vsako kuhinjo, zagotavljajo osnovo za hitro pripravo okusnih in hranljivih obrokov. Med ključna živila spadajo moka, riž, testenine, suhe ali konzervirane stročnice (fižol, leča, čičerika), konzerve (paradižnik, tuna, koruza), olje, kis, sladkor, sol, začimbe, kava, čaj in oreščki.

Živila razporedite po kategorijah:

Moka in testenine - ikona

Moka in testenine

Stročnice - ikona

Stročnice

Konzerve jedi - ikona

Konzerve jedi

Začimbe - ikona

Začimbe

Koliko časa lahko hranimo posamezno živilo?

Za optimalno organizacijo shrambe je priporočljivo uporabiti nepredušne plastične ali steklene posode, ki podaljšajo svežino in preprečijo vdor vlage ali škodljivcev.
S primernimi posodami za hrano lahko ohranjamo svežino živil dlje, vendar je vseeno treba upoštevati priporočeni čas hranjenja. Z vami delimo nekaj priporočil. 

Različne vrste žitaric

Shranjevanje žitaric

•    moka (ostra in gladka) | 6–8 mesecev (polnozrnata moka cca. 2–3 mesece)
•    koruzni ali krompirjev škrob | 2 leti
•    prepečenec | 6–9 mesecev
•    testenine | 1–2 leti
•    riž | 2 leti (rjavi riž približno 6 mesecev)
•    kuskus | 1 leto
•    bulgur | 1 leto
•    kvinoja | 2–3 leta

Olje in kis na deski

Shranjevanje olja in kisa

•    rastlinsko olje za cvrtje | 1–2 leti
•    olivno olje | 18–24 mesecev
•    bučno olje | 9–12 mesecev
•    beli vinski kis | neomejeno*
•    balzamični kis | neomejeno*
•    jabolčni kis | Neomejeno*
•    sojina omaka | 2–3 leta

Različne vrste začimb na žlicah

Shranjevanje začimb

•    sol | neomejeno
•    poper | 2–3 leta
•    sladkor | neomejeno
•    jušne kocke | 12–24 mesecev
•    posušena zelišča (kot so timijan, origano, peteršilj, …) | 1–3 leta
•    paprika v prahu | 2–3 leta
•    kumina/ mleta ali v zrnu | 3–4 leta
•    česen v prahu | 3–4 leta
•    muškatni orešček | 4 leta (cel), 2–3 leta (mleti)
•    cimet | 4 leta (paličice), 2–3 leta (mleti)
•    začimbne mešanice | 1–2 leti

Stročnice v posodicah

Shranjevanje stročnic in vložene zelenjave

•    fižol (suh ali v konzervi) | 2–3 leta
•    leča (suha ali v konzervi) | 2–3 leta
•    koruza (suha ali v konzervi) | 2–3 leta
•    grah (v konzervi) | 2–3 leta
•    čičerika (suha ali v konzervi) | 2–3 leta
•    olive | 18–24 mesecev
•    vložene kumarice | 12–24 mesecev
•    vložena paprika | 12–24 mesecev
•    paradižnik (pire, koščki in pelati) | 12–18 mesecev

Trajna živila v škatli

Shranjevanje drugih trajnih živil

•    müsli & koruzni kosmiči | 6–8 mesecev
•    ribje konzerve (tuna, sardine, …) | 2–5 let
•    UHT mleko | 6 mesecev
•    kava | v zrnu 6 mesecev–2 leti, mleta 3–5 mesecev
•    čaj | 1–2 leti
•    med I neomejeno
•    marmelada | 1 leto (neodprto)
•    sladki namazi (npr. lešnikov namaz) | 1 leto (neodprto)
•    orehi | 6 mesecev
•    pesto | 6–9 mesecev (neodprto)
•    omake za testenine | 12–18 mesecev (neodprto)

Plastične posode za shranjevanje na kuhinjskem pultu
Kako izbrati prave posode za shranjevanje

Izbira pravih posod za shranjevanje živil je ključnega pomena za ohranjanje svežine in organizacijo vaše shrambne omare. Pri tem je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na funkcionalnost in učinkovitost.


Pazite na pokrove

Neposredna izpostavljenost zraku lahko hitro uniči kakovost vaših živil, zato vedno dobro zaprite pokrove na svojih posodah.
Prepričajte se, da ima pokrov posode za shranjevanje tesnilo in da omogoča primerno tesno zapiranje. Posebno temeljito je štirikratno klik zapiranje. Le če so posode resnično nepredušno zaprte, lahko zagotavljajo trajnost živil. 

Različne velikosti vam omogočijo prilagoditev glede na vrsto živil. Za različna živila je dobro izbrati posode različnih velikosti, odvisno od količine, ki jo običajno hranimo v kuhinji ali domači shrambi.  Velja naslednje pravilo: Prostornina v litrih mora biti malce večja od teže živila. Na primer: za en kilogram moke je potrebna posoda za shranjevanje, ki je nekoliko večja od enega litra.

Plastične posode z živili na kuhinjskem pultu
Organizacija polic – manj stresa med kuhanjem

Z organizirano shrambo povečate učinkovitost pri pripravi jedi, zaradi česar bo vaše kuhinjsko okolje prijetnejše, med kuhanjem pa bo manj stresa.
Prvi korak je, da poskrbite za jasen sistem. Razdelite živila po vrstah: na primer suhi izdelki v eni vrsti, konzervirana hrana v drugi ter sveža živila povsem spredaj. Tako boste hitro našli tisto, kar potrebujete.

Pomembno je tudi označevanje posodic za shranjevanje hrane. Uporabite nalepke z imenom vsebine in datumom nakupa ali porabe. S tem se izognete morebitni zmedi.
Ko razporejate svoje plastične posodice za hrano, jih postavite tako, da so najpogosteje uporabljena živila dostopna na prvi pogled. Manj pogosto uporabljene sestavine lahko shranite na višje police ali bolj zadaj.
Upoštevajte tudi dimenzije vaših polic in omaric. Izberite različne velikosti posodic glede na prostor, ki ga imate na voljo, da maksimalno izkoristite vsak kotiček vaše shrambe ali kuhinje.