SPAR testenine - navdihi in nasveti

TESTENINE, NAJBOLJ UNIVERZALNA JED NA SVETU

TESTENINE

Ženska, ki zna pripraviti popolne testenine, se lahko pohvali s prestižem, ki se mu ne more upreti noben moški, je nekoč izjavila italijanska igralska ikona Sophia Loren.

Zagotovo obstaja nekaj resnice v omamnosti testenin, saj jih je že v daljnem 15. stoletju opeval tudi renesančni pisatelj in pesnik Giovanni Boccaccio. V svetovno znani prozi epske razsežnosti Dekameron je o sanjskem kraju Cuccagna, kjer so doma dobro počutje, obilje in užitki, zapisal, da tam jedo klobase, goske in race, postavljajo gore iz parmezana ter kuhajo makarone in raviole v kokošji juhi.

Danes pa testenine veljajo za nasitno, poceni, okusno in hitro pripravljeno hrano. Zato v njih uživamo praktično vsi; radi jih imajo že malčki, redno si jih pripravljajo mladi v študentskih domovih, odrasle potolažijo ob sivih dneh, mnogokrat pa jih postrežejo tudi na protokolarnih dogodkih.

SPAR testenine - ozadje

Zavita zgodovina: so testenine res italijanske?

Ko pomislimo na testenine, se nam kot prva asociacija pojavi naša zahodna soseda Italija. Vendar »bella Italia« ni rodna država testenin, njihove korenine namreč segajo z oddaljene Kitajske, kjer imajo dolgo in pomembno zgodovino.  

SPAR - Vrste testenin glede na obliko

Poznamo več kot 600 različnih vrst testenin.

Danes v grobem testenine na podlagi izdelave ločimo na dve vrsti. Prve se imenujejo suhe testenine (»pasta secca«), ki so narejene iz moke, vode in soli, druge pa jajčne testenine (»pasta all'uovo«). Za izdelavo obeh vrst se najbolj pogosto uporablja bela pšenična moka, mnogi pa se izdelave testenin lotijo z drobnim pšeničnim zdrobom iz trde oziroma durum pšenice, ki je obstojnejša ter poskrbi, da se testenine brez jajc ne razkuhajo. V zadnjih desetletjih pa prihajajo v ospredje še polnozrnate testenine iz pirine ali ajdove moke. Slednje predstavljajo polnovredno različico pašte, kot radi imenujejo testenine na Primorskem.

Testenine glede na obliko ločimo na več kot 600 različnih vrst. Načeloma jih delimo na dolge, to so špageti, rezanci, taljatele, bavete, bukatini, kapelini, lazanja, ter kratke, kot so makaroni, polži, peresniki, rigatoni in fuži. Potem so tu še testenine najrazličnejših oblik, npr. metuljčki, zvezdice, kolesca, rožice, svedri in obročki. Najbolj pogoste polnjene testenine pa uživamo v obliki kapeletov, raviolov, saketinov, angolotov in tortelinov, ki jih tekom izdelave polnijo z različnimi sirnimi, mesnimi ali zelenjavnimi nadevi.

Izberite pravo spremljevalko za svoje testenine.

Testenine lahko s pomočjo prave omake hitro postanejo nepozabno doživetje. To živilo je namreč pravi kulinarični kameleon – lahko se prilagodi praktično vsem okusom in navadam po svetu. Zelo pomembno pa je, da vemo, katere omake se podajo h kateri obliki testenin. Ali poznate pravilne kombinacije?  

Koliko testenin pojedo različni narodi

Sprehod po kuhinjah sveta.

Medtem ko v Italiji kraljujejo testenine iz bele moke, se v Aziji najpogosteje poslužujejo pripravljanja jedi s steklenimi ali riževimi rezanci. Le kdo ne pozna nadvse okusne jedi pad thai? Soba rezanci so še posebej priljubljeni na Japonskem in jih najdemo v njihovi tradicionalni juhi ramen, ki je pripravljena z mesno osnovo, ramen rezanci, dodatkom zelenjave ali mesa, pogosto pa je na vrhu okrašena še z jajcem.  

Vse bolj popularen kuskus, ki prav tako spada med testenine, je k nam prišel iz severnih predelov Afrike, na vašem dnevnem jedilniku pa bo predvsem, če se odpravite na potovanje v Maroko. Ljubitelje polnjenih testenin pa praktično najdemo po vsem svetu. Na Kitajskem uživajo wontone, v Latinski Ameriki jedo empanadase in v Argentini sorrentinose, v Aziji pa mantuje in momote.

Tudi Slovenci imamo svoje testenine, in sicer idrijske žlikrofe. Ta priljubljena knapovska jed je pripravljena iz testa ter polnjena z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, njihova oblika pa spominja na Napoleonov klobuk. Od leta 2002 so idrijski žlikrofi zaščiteni kot »zajamčena tradicionalna posebnost«, kar pomeni, da so pripravljeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način, certifikat za njihovo izdelavo pa ima samo šest proizvajalcev.  

SPAR testenine - idrijski žlikrofi

ALI STE VEDELI?

Najbolj redke testenine

Sardinija je domovanje najbolj redkih testenin na svetu, ki se imenujejo su filindeu, po slovensko božje niti. Njihova izdelava je zelo zapletena, so namreč izredno dolge in tanke, naredi pa se jih lahko le ročno. Njihove izdelave se je lotil tudi sam kuharski zvezdnik Jamie Oliver, a mu naloga ni uspela. Takrat je izjavil, da testenine izdeluje že dvajset let, pa še nikoli nisi videl česa takšnega. Če želite videti božje niti v živo, vam priporočamo obisk v notranjosti otoka, natančneje v mestece Nuoro.

Znate pravilno skuhati testenine?

Mnogi so mnenja, da so testenine zaradi hitre priprave najbolj enostavna jed na svetu. Vendar je za krožnik pravilno skuhanih testenin potrebnega tudi nekaj znanja, predvsem pa se moramo izogniti številnim napakam, ki jih pogosto počnemo v kuhinji.  

SPAR testenine - kuhanje testenin

Testenine kuhate v premajhni posodi

Če testenine stresete v majhno posodo vrele vode, ji te občutno znižajo temperaturo. Zato traja dlje časa, da voda ponovno zavre, testenine pa medtem plavajo v mlačni vodi in postajajo vse bolj lepljive. Da ne omenjamo napake, ko ljudje lomijo špagete na dva dela – Italijani bi zajokali!  

SPAR testenine - kuhanje testenin

Kuhanje testenin po slovensko: žlica olja in ščepec soli

 V vodo za kuhanje testenin dodate žlico olja in ščepec soli – napaka za napako! Olje v vodi ne bo preprečilo lepljenja testenin, vendar bo na njih naredilo tanko plast, zaradi katere se bo kasneje omaka nanje slabše prijela.

Ščepec soli pa naj bi bila premajhna količina za kuhanje testenin. Vsaj tako trdijo najboljši kuharji tega sveta, ki so si enotni: voda za kuhanje testenin bi morala biti približno tako slana kot morska voda. Soli tako zagotovo potrebujete več kot le en ščepec – in brez skrbi, testenine ne bodo vsrkale vse soli, zato ne bodo preslane.

SPAR testenine - kuhanje testenin

Testenine po kuhanju sperete z vodo

S tem, ko testenine sperete s hladno vodo, z njih odplaknete okuse in jih po nepotrebnem ohladite. Raje jih odcedite in takoj vrzite v posodo z omako, kjer se bodo kuhale še kakšno dodatno minuto in vase posrkale slastne okuse iz omake.

SPAR testenine - kuhanje testenin

Odvečno vodo, v kateri so se kuhale testenine, odlijete stran

Italijani vedo, da je  voda, v kateri kuhate testenine, odlična sestavina za omako. Vsebuje namreč škrob, ki je uporaben pri gostitvi in izboljšanju okusa doma pripravljenih omak. Zato naslednjič, ko skuhate testenine, nekaj žlic vode shranite in jo dodajte omaki.

SPAR testenine - kuhanje testenin

Omaki ribje osnove dodate nariban parmezan

Priljubljene testenine s tuno ali lososom so v Italiji vedno postrežene brez parmezana, mocarele, naribanega sira in podobnega. Sir po italijanski kulinarični tradiciji namreč nima kaj iskati na mizi, na kateri je morska hrana.  

Pri nas najdete širok izbor testenin Sparovih blagovnih znamk!

Despar

Za vse, ki želite uživati v pristnih okusih italijanske kuhinje, je v Sparu na voljo široka ponudba okusnih originalnih italijanskih specialitet, ki prihajajo iz različnih kulinaričnih regij Italije in so izdelani po najboljših italijanskih receptih.

Govorimo o:

  • Več kot 180 originalnih italijanskih izdelkov.
  • Izdelanih na tradicionalni način.
  • Karakternih in raznolikih, kot Italija sama.
  • To so nepogrešljiva »pašta«, mortadela, parmezan, pršut,  tiramisu, slavni italijanski »gelato«, …

Odlična novica za vse ljubitelje izdelkov ekološkega porekla, pa je linija BIO izdelkov DESPAR Bio, Logico. Ta vsebuje različne prehranske izdelke, ki jih običajno vključujemo v svoje vsakdanje jedilnike. Izdelki iz linije DESPAR Bio, Logico so narejeni iz svežih, naravno pridelanih ekoloških sestavin. Izbrane, skrbno pridelane sestavine jim zagotavljajo odličen okus in aromo. Poleg tega so vsi izdelki zajamčeno brez gensko spremenjenih sestavin.

Pristni okusi testenin DESPAR Bio, Logico izhajajo iz sožitja z naravo. Vsi se namreč ponašajo z evropskim ekološkim logotipom. To pomeni, da njihova pridelava in predelava (od njive do police) potekata po strogih standardih ekološkega kmetijstva. Z izbiro teh izdelkov skrbite za ohranjanje narave, rodovitne zemlje in čiste vode tudi za prihodnje generacije. Najdete jih na policah vseh trgovin SPAR in INTERSPAR.

Ste postali lačni? Za navdih in recepturo pobrskajte po spletnem portalu jedel.bi.

Recepti

Viri

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623826/
https://www.mygenefood.com/blog/carbs-addictive-make-us-happy-literally/
https://www.galbani.it/abcucina/lo-sapevi-che/la-pasta-consigli-e-curiosita/il-tipo-giusto-di-pasta-per-ogni-condimento#pasta-secca
https://www.etymonline.com/word/pasta
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2259051/The-worlds-expensive-pasta-Restaurant-launches-2-013-dish-topped-lobster-black-truffle.html
https://www.maggi.si/revija/10-stvari-ki-jih-o-testeninah-zagotovo-se-ne-ves/
https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/pravila-kako-kombinirati-razlicne-oblike-testenin-omake/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Testenine
https://ricetta.it/tagliatelle-al-cacao
https://dobertek.com/25-oktober-svetovni-dan-testenin/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Federico_Fellini
https://sl.wikipedia.org/wiki/Dekameron
https://runda.si/article/11-napak-pri-kuhanju-testenin
https://okusno.je/kuhinje-sveta/evropske-kuhinje/odlicen-nacin-da-porabimo-kuhane-testenine.html
https://okusno.je/recept/idrijski-zlikrofi-1461923588
https://www.delimano.si/clanki/8-zanimivosti-o-pasti
https://sl.hiloved.com/vrste-kitajskih-rezancev-recepti-in-zgodovina/
https://www.si21.com/f/docs/Gospodarstvo/Mlinotest_gradivo_za_medije.pdf
https://www.kenwoodclub.it/scopri/i-ravioli-lantica-tradizione-che-non-conosce-confini
https://okusno.je/kuhinje-sveta/evropske-kuhinje/italijanska-kuhinja/kako-pripravimo-domace-testenine.html
https://www.mojirecepti.com/prehrana-zdravje/italijanske-testenine.html
4,000-Year-Old Noodles Found in China (nationalgeographic.com)
Pasta In China | pasta (wordpress.com)

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>