TESTENINE
Ženska, ki zna pripraviti popolne testenine, se lahko pohvali s prestižem, ki se mu ne more upreti noben moški, je nekoč izjavila italijanska igralska ikona Sophia Loren.
Zagotovo obstaja nekaj resnice v omamnosti testenin, saj jih je že v daljnem 15. stoletju opeval tudi renesančni pisatelj in pesnik Giovanni Boccaccio. V svetovno znani prozi epske razsežnosti Dekameron je o sanjskem kraju Cuccagna, kjer so doma dobro počutje, obilje in užitki, zapisal, da tam jedo klobase, goske in race, postavljajo gore iz parmezana ter kuhajo makarone in raviole v kokošji juhi.
Danes pa testenine veljajo za nasitno, poceni, okusno in hitro pripravljeno hrano. Zato v njih uživamo praktično vsi; radi jih imajo že malčki, redno si jih pripravljajo mladi v študentskih domovih, odrasle potolažijo ob sivih dneh, mnogokrat pa jih postrežejo tudi na protokolarnih dogodkih.
Sprehod po kuhinjah sveta.
Medtem ko v Italiji kraljujejo testenine iz bele moke, se v Aziji najpogosteje poslužujejo pripravljanja jedi s steklenimi ali riževimi rezanci. Le kdo ne pozna nadvse okusne jedi pad thai? Soba rezanci so še posebej priljubljeni na Japonskem in jih najdemo v njihovi tradicionalni juhi ramen, ki je pripravljena z mesno osnovo, ramen rezanci, dodatkom zelenjave ali mesa, pogosto pa je na vrhu okrašena še z jajcem.
Vse bolj popularen kuskus, ki prav tako spada med testenine, je k nam prišel iz severnih predelov Afrike, na vašem dnevnem jedilniku pa bo predvsem, če se odpravite na potovanje v Maroko. Ljubitelje polnjenih testenin pa praktično najdemo po vsem svetu. Na Kitajskem uživajo wontone, v Latinski Ameriki jedo empanadase in v Argentini sorrentinose, v Aziji pa mantuje in momote.
Tudi Slovenci imamo svoje testenine, in sicer idrijske žlikrofe. Ta priljubljena knapovska jed je pripravljena iz testa ter polnjena z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, njihova oblika pa spominja na Napoleonov klobuk. Od leta 2002 so idrijski žlikrofi zaščiteni kot »zajamčena tradicionalna posebnost«, kar pomeni, da so pripravljeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način, certifikat za njihovo izdelavo pa ima samo šest proizvajalcev.
Znate pravilno skuhati testenine?
Mnogi so mnenja, da so testenine zaradi hitre priprave najbolj enostavna jed na svetu. Vendar je za krožnik pravilno skuhanih testenin potrebnega tudi nekaj znanja, predvsem pa se moramo izogniti številnim napakam, ki jih pogosto počnemo v kuhinji.
Pri nas najdete širok izbor testenin Sparovih blagovnih znamk!
Recepti
Viri
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623826/
https://www.mygenefood.com/blog/carbs-addictive-make-us-happy-literally/
https://www.galbani.it/abcucina/lo-sapevi-che/la-pasta-consigli-e-curiosita/il-tipo-giusto-di-pasta-per-ogni-condimento#pasta-secca
https://www.etymonline.com/word/pasta
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2259051/The-worlds-expensive-pasta-Restaurant-launches-2-013-dish-topped-lobster-black-truffle.html
https://www.maggi.si/revija/10-stvari-ki-jih-o-testeninah-zagotovo-se-ne-ves/
https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/pravila-kako-kombinirati-razlicne-oblike-testenin-omake/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Testenine
https://ricetta.it/tagliatelle-al-cacao
https://dobertek.com/25-oktober-svetovni-dan-testenin/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Federico_Fellini
https://sl.wikipedia.org/wiki/Dekameron
https://runda.si/article/11-napak-pri-kuhanju-testenin
https://okusno.je/kuhinje-sveta/evropske-kuhinje/odlicen-nacin-da-porabimo-kuhane-testenine.html
https://okusno.je/recept/idrijski-zlikrofi-1461923588
https://www.delimano.si/clanki/8-zanimivosti-o-pasti
https://sl.hiloved.com/vrste-kitajskih-rezancev-recepti-in-zgodovina/
https://www.si21.com/f/docs/Gospodarstvo/Mlinotest_gradivo_za_medije.pdf
https://www.kenwoodclub.it/scopri/i-ravioli-lantica-tradizione-che-non-conosce-confini
https://okusno.je/kuhinje-sveta/evropske-kuhinje/italijanska-kuhinja/kako-pripravimo-domace-testenine.html
https://www.mojirecepti.com/prehrana-zdravje/italijanske-testenine.html
4,000-Year-Old Noodles Found in China (nationalgeographic.com)
Pasta In China | pasta (wordpress.com)