Vse za šolo, veseli učenci

Vse za šolo

Za enostavnejšo pripravo na šolo smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov in idej. Da bo prvi šolski dan (in celo šolsko leto) res nekaj posebnega.


Ne glede na to, ali bodo vaši mali škratki šolski prag prestopili prvič, ali so že pravi veterani šolskih klopi, v Sparu poskrbimo, da je prav vsak začetek šolskega leta poln veselja, radovednosti in navdiha. Vaš šolar bo navdušen nad trendovsko šolsko opremo in pripomočki za učenje, ustvarjanje in obšolske dejavnosti. S kakovostno ponudbo šolskih torb, peresnic, zvezkov, šolskih potrebščin, copat in vsega za dobro počutje šolarja po ugodni ceni, pa bomo zagotovo navdušili tudi vas.

Vse za šolo, kako izbrati pravo šolsko torbo, otroci pišejo na tablo

Kako izbrati pravo šolsko torbo

Šolska torba je središče šolskega vesolja vsakega šolarja. Od prvega do zadnjega šolskega dne nosi več kot le znanje – spremlja prijateljstva, obeleži spomine, vodi v dogodivščine. Zato je pomembno, da otrok torbo izbere sam. Tako, ki mu je všeč in jo bo vsak dan z veseljem nosil. Najbolje, da se po nakupih odpravite skupaj, in medtem ko otrok izbira med privlačnimi trendovskimi vzorci, sodobnimi modeli in priljubljenimi junaki, vi preverite še, če izbrana torba ima:

 • anatomsko hrbtišče, ki je čvrsto, oblazinjeno in zračno, da se hrbet ne poti
 • široke oblazinjene naramnice, da se teža bolje razporedi
 • več predalov, da otrok lažje najde svoje stvari
 • odsevnike ali LED lučko za boljšo vidnost v prometu (k varnosti prispeva tudi torba v bolj živih barvah)
 • je vodoodporna, da bodo zvezki in učbeniki ostali suhi tudi po dežju
  Zgornja priporočila upoštevajte predvsem za mlajše šolarje. In čeprav veljajo tudi za starejše, bodo ti zagotovo katerega od kriterijev izpustili na račun trendov, modnega sloga in kul videza izbranega nahrbtnika.

Za udobno nošenje torbe

Vse za šolo, nasveti za udobno nošenje torbe, modra kljukica

Naramnice šolske torbe zategnite toliko, da je približno 70 % teže na bokih in 30 % na ramenih.

Vse za šolo, nasveti za udobno nošenje torbe, rdeča kljukica

Spodnji rob torbe naj bo v višini pasu.

Vse za šolo, nasveti za udobno nošenje torbe, oranžna kljukica

Težje stvari (učbeniki, zvezki) vedno postavite v predal, ki je bližje hrbtu, da bo težišče čim bližje telesu.

Vse za šolo, nasveti za udobno nošenje torbe, zelena kljukica

Teža torbe naj ne presega 10 % oz. največ 15 % otrokove teže. Predvsem pri šolarjih v nižjih razredih preverite, ali nosijo s seboj potrebščine, ki jih ta dan ne potrebujejo.

Vse za šolo, nasveti za udobno nošenje torbe, vijolična kljukica

Šolarja tudi opozorite na pravilno nošenje torbe – vsekakor ne samo na eni rami (vedno isti), saj lahko to na dolgi rok privede do težav z držo in ukrivljanja hrbtenice (skolioze).  

Vse za šolo, šolske torbe na koleščkih, otroka s šolskimi torbami

V trendu: torbe na koleščkih

Torbe, ki jih otroci lahko vlečejo, so definitivno odlična rešitev za pretežke šolske torbe. Vsekakor pa vašega šolarja opozorite, naj torbo vleče za sabo enkrat z eno, drugič z drugo roko (izmenično), s čimer porazdeli obremenitev. Prav tako naj torbe ne dviga enoročno s prijemom ročaja za vleko, ampak naj torbo varno  dvigne z obema rokama s pomočjo naramnic.

 

Vse za šolo, ohranimo pisanje z roko, ročno pisanje, rokopis

Ohranimo pisanje z roko

Tablica, telefon in računalnik so priročni pripomočki, ki nam olajšajo delo, vendar številni razvojni psihologi ugotavljajo, da pisanje z roko veliko bolj spodbuja razvoj možganov. Ročno pisanje s pisanimi črkami aktivira in zahteva koordinacijo različnih režnjev možganov. Aktivirajo se kar tri pomembna središča, kar se pri tipkanju ne zgodi. Redno pisanje z roko tako spodbuja kognitivni razvoj, kreativnost ter sposobnost bolj kompleksnega razmišljanja.
Podobno se je pokazalo tudi pri branju. V digitalni dobi, ko smo oblegani z informacijami, ki se v vsaki sekundi pojavijo na naših digitalnih ekranih, smo se naučili, da besedila vse bolj samo preletimo in v njih lovimo ključne informacije. Zato je pomembno, da v vsakdan šolarja vključimo branje tiskanih besedil, saj to spodbuja poglobljeno razumevanje in bolj kompleksno razmišljanje o prebranem.

Naj bo prvi šolski dan res nekaj posebnega!

Vsi otroci, tudi tisti, ki nad šolo niso nič kaj posebej navdušeni, se veselijo prvega šolskega dne. To je dan, ko se po dolgem času ponovno srečajo s prijatelji, delijo svoje počitniške dogodivščine in seveda zakorakajo čez šolski prag polni elana. Kako narediti, da bo ta dan še dolgo ostal otroku v spominu?

Vse za šolo, prvi šolski dan, samostojno oblačenje, oče in sin med zajtrkom

Pripravite otrokov najljubši zajtrk

Dan se po jutru pozna, zato naj ga šolar začne z iskrico sreče, ko na mizi zagleda palačinke, mlečni riž ali drugo priljubljeno jed. Tako bo tudi dobil dovolj energije za vse izzive razburljivega dne, ki je pred njim.

Vse za šolo, prvi šolski dan, samostojno oblačenje, punčka med izbiro oblačil

Dovolite, da se obleče po svoje

Tudi, če ste navajeni, da otroku vi pripravite oblačila, mu na prvi šolski dan dovolite, da sam izbere, kaj bo oblekel. Tudi, če modni izbor ni ravno po vašem okusu, otroku dovolite naj ta dan uživa v njem. Tako bo zbudil kreativnost, med sošolci pa se bo počutil samozavestno in kul.  

Vse za šolo, prvi šolski dan, nagrajevanje prvega šolskega dne, fantek med igro s kockami

Privoščite mu nekaj novega

Prvi šolski dan bo še bolj razburljiv, če bo otrok lahko svojim sošolcem pokazal hude superge s priljubljenimi junaki ali novo igračo, o kateri razmišlja že celo poletje. Nakup povežite s pričakovanjem novega šolskega leta in tako pospešite zagon za nove šolske podvige.

Vse za šolo, prvi šolski dan, domače fotografiranje, mama in hčerka

Domače fotografiranje

Z novo torbo in modno opravo, ki si jo je šolar sam izbral, naredite nekaj prikupnih fotografij. Ujemite navdušenje nad prvim šolskim dnem tik pred odhodom v šolo, za tiste, ki obožujejo stati pred objektivom pa pripravite kar mali domač »fotošuting«.  

Vse za šolo, prvi šolski dan, nagrada za zaključek dneva, fantek in punčka s sladoledom

Nagrada za sladek zaključek dneva

Naj bo to slasten ježek, sladoled ali obisk živalskega vrta. Po napornem prvem dnevu si vaš šolar zasluži malce sprostitve z nečim, kar obožuje. Tako boste dan zaključili v popolnem slogu in se polni energije zazibali v nov izziv – drugi šolski dan.

Barvice 24/1

SPAR Creative barvice 24/1

Flomastri 12/1

SPAR Creative flomastri 12/1
Brisalec črnila 3/1
SPAR Creative brisalec črnila 3/1

Vodene barvice, priložen čopič in bela tempera

SPAR Creative vodene barvice

Set čopičev 5/1, 3 okrogli, debeline 8, 10, 12 ter 2 ploščata, debeline 8 in 10

SPAR Creative set čopičev 5/1
Lonček za vodo, z dvema odprtinama za čopiče, preprečuje prekomerno polivanje vode ob slikanju s čopiči
SPAR Creative lonček za vodo z dvema odprtinama za čopiče

Joj, kako naj se pa vse to naučim?!

Tudi vaši šolarji povezujejo učenje z neskončno dolgim branjem, »piflanjem«, ponavljanjem in praznino v glavi, ko jim postavite ravno tisto vprašanje, na katerega ne znajo odgovoriti? Predstavite jim tehnike učenja, s katerimi bo učenje krajše, učinkovitejše in predvsem manj mučno.

Vse za šolo, nahranite svoje možgane, ne pozabite na spanje

Nahranite svoje možgane

VITAMINI IN MINERALI
Za boljše kognitivne funkcije možganov, tudi pomnjenje in zbranost, izberite hrano, ki je bogata s pantotensko kislino, železom, jodom in cinkom.
Dodajte v košarico:
losos (vir joda)
jajca in avokado (vir pantotenske kisline)
orehi in indijski oreščki (vir železa in cinka)

ENERGIJA
Brez pravega goriva tudi možgani ne morejo delovati. Zagotovite ustrezno energijo z vnosom kakovostnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob.
Dodajte v košarico:

 • Ogljikove hidrate
  suho sadje (brusnice, rozine, marelice …)
  polnozrnata živila (polnozrnati kosmiči, neoluščen riž, polnozrnate testenine …)
 • Zdrave maščobe
  avokado, oreščki, mastne ribe

Vir informacij: portal www.prehrana.si

 

Ne pozabite na spanje

Vsak dan si privoščite zadostno količino spanca. Potrebe se od posameznika do posameznika sicer razlikujejo, vendar v splošnem velja:

 • Predšolski otroci (3 – 5 let) potrebujejo 10 do 13 ur spanja
 • Šolarji (6 – 13 let) potrebujejo 9 do 11 ur spanja
 • Najstniki (14 – 17 let) potrebujejo 8 do 10 ur spanja
 • Odrasli (18+ let) potrebujejo 7 do 9 ur spanja

Vir: www.sleepfoundation.org

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>