Noč čarovnic - Halloween, izrezljane buče

NOČ ČAROVNIC - Halloween

Čeprav noč čarovnic navadno povezujemo z ameriškim praznovanjem, gre v resnici za star keltski običaj. Kelti so namreč v tem delu leta praznovali novo leto, ko je bila po njihovih verovanjih meja med našim svetom in onostranstvom zabrisana. To pa je prednikom omogočilo vrnitev v naš svet. Da bi se pred njimi obranili, so jim na prag pred hišo nastavili hrano in pijačo. Vsi, ki so ta večer zapustili varno zavetje doma, so se našemili v duhove in pošasti, da jih bitja iz onostranstva ne bi prepoznala.  

Noč čarovnic - Halloween, izrezovanje buč

Izrezovanje buč

Izrezovanje buč je sila preprosto in zabavno opravilo, pri katerem lahko svoji domišljiji prepustite prosto pot. Izdelavo strašljive buče pričnite z risanjem oblike, ki jo želite izrezati, pri tem pa uporabite svinčnik ali flomaster. Nato okoli peclja izrežete dovolj velik krog, da boste lahko z roko segli v notranjost buče. Pri izrezovanju pokrova bodite previdni, da ga ne poškodujete, saj boste z njim kasneje bučo prekrili. Pokrov izrežite pod kotom, da bo lahko sedel na svojem mestu in ne bo padel v izdolbeno notranjost. Bučo nato izdolbite, kar boste najlažje naredili z jušno žlico. Stena buče mora biti debela vsaj 3 do 4 centimetre, da bo ohranila trdnost. Nato z nožem previdno izrežite še oči, nos in usta po zarisanih črtah. V bučo postavite svečo in jo pokrijte s prej izrezanim pokrovom.

Zanimivost: Običaj izrezovanja buč izhaja iz irske legende o domišljavem in skopuškem Jacku, ki je z zvijačo pretental hudiča. Ta ga je za kazen obsodil na večno tavanje v temi, kjer si lahko pot osvetljuje le z žerjavico v izdolbeni repi.  

Predlogi okrasitve

Noč čarovnic si lahko popestrite tudi z dekoracijo doma. Izrezani strašljivi buči se bodo odlični podali izvirne stvaritve iz papirja.

Ideje za ustvarjanje

Lizike za noč čarovnic, halloween

Lizike za halloween

Zakaj se ne bi za noč čarovnic pozabavali tudi s hrano? V mislih imamo slastne lizike, okrašene v slogu najbolj srhljive noči v letu. Priznamo, tudi nam so malce strašljive, ampak so zelo okusne!

 

Oglejte si VIDEO >

Buča za noč čarovnic

Buča za noč čarovnic

Brez vsaj ene srhljive buče ni noči čarovnic. Zato predlagamo, da zavihaš rokave, natančno slediš navodilom s spodnje povezave in ustvariš galaktično bučo, ki bo zagotovo požela občudovanje sosedov.

 

Oglejte si VIDEO >

Sluz (slime) za noč čarovnic

Sluz (slime) za noč čarovnic

Buče, strašljivi kostumi, obilica sladkarij in ... sluz! »Slime« je priljubljena igrača za otroke, pripomoček za sproščanje za odrasle, na noč čarovnic pa lahko postane tudi odlična dekoracija. V videu si oglej, kako jo na preprost način narediti doma!

 

Oglejte si VIDEO >

Nohti za noč čarovnic ali pust

Nohti za noč čarovnic ali pust

Nimate ideje za masko? Izberite enega od naših treh predlogov in zamaskirajte svoje nohte!

 

Oglejte si VIDEO >

Darilce za noč čarovnic

Darilce za noč čarovnic

Noč čarovnic se približuje s strašno hitrostjo. Da vas ne bo ujel nepripravljene, lahko že zdaj razmišljate o darilcu za vaše najbližje. Če pa vam morda primanjkuje idej, si lahko ogledate ta edinstven hrustljavi namig.

 

Oglejte si VIDEO >

Recepti za noč čarovnic

Recepti za noč čarovnic, Skleda črvičkov

Skleda črvičkov

Recepti za noč čarovnic, Piškoti duhci s sladkornim prelivom

Piškoti duhci s sladkornim prelivom

Recepti za noč čarovnic, Bučni Mac & Cheese

Bučni Mac & Cheese

Recepti za noč čarovnic, Vaniljeve Cake Pops Mumije

Vaniljeve Cake Pops Mumije

Recepti za noč čarovnic, čokoladne mumije

Čokoladne mumije

Recept: Sladki strahci za noč čarovnic

Sladki strahci za noč čarovnic

Recept: Vražji parmezanov čips za noč čarovnic

Vražji parmezanov čips za noč čarovnic

Recept: Bučna pita za noč čarovnic s testenimi črvi

Bučna pita za noč čarovnič (s testenimi črvi)

RAZMIŠLJAJ EKOLOGIČNO S SONIO - prigrizki iz ostankov buče
Zakaj ne vidite vsebine?

RAZMIŠLJAJ EKOLOGIČNO S SONIO - prigrizki iz ostankov buče

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>