Sestavine
- Muškatna buča 500 g
- Sol 1 žlička
- Poper 1 ščepec
- Čebula 1
- Muškatni orešček 1 ščepec
- Rumenjaki 4
- Sladka smetana 1 dl
Za testo:
- Moka 250 g
- Maslo 125 g
- Jajca 1
- Parmezan 2 žlički
- Bučna semena 3 žlice
Priprava
Bučo narežemo na kose in jo skupaj z narezano čebulo skuhamo do mehkega. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim orehom in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.
V večji posodi (ali še lažje z močnim mešalnikom) zamesimo krhko testo iz moke, masla in parmezana. Ko dobimo drobne drobtine, dodamo še jajce in po potrebi malo vode. V možnarju stolčemo semena in jih dodamo homogenemu testu ter jih dobro vmesimo vanj.
Testo razvaljamo in obložimo pekač za pite (premer 26,5 cm) pri čemer testo sega do višine roba ali visi čezenj. Odvečno testo odrežemo, ga obložimo s peki papirjem in obtežimo ter slepo pečemo 15 minut v že na 180 stopinj ogreti pečici.
Pri slepi peki testo obtežimo s kroglicami za peko ali preprosto s suhim fižolom ali rižem. Tako preprečimo, da bi se testo na dnu napihnilo in izgubilo pravo formo. Hkrati tudi onemogočimo, da bi zaradi tekočega nadeva pita na dnu ostala surova.
V ohlajen bučni pire zamešamo rumenjake in smetano ter prelijemo čez testo. Pečemo še 45 minut pri 180 stopinjah. Iz testa, ki nam je ostalo, naredimo majhne svaljke, ki nam bodo služili kot črvi.
Tik preden je pita pečena jih zavijemo in zapičimo v sredo nadeva. Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato pa narežemo in vročo postrežemo.