STE ZA SLADOLED?
Sladoled, ta zamrznjena slaščica, praviloma sestavljena iz mleka, jajc in dodatkov, je bila nekoč opisana kot edina stvar na svetu, ki te lahko hkrati ohladi in ogreje. Spada med najstarejša živila, saj naj bi se kitajski vladarji z njegovo »prarazličico« sladkali že pred več kot 3.000 leti. Danes ga poznamo v mnogih okusih, oblikah, barvah in pakiranjih – naj bo na mlečni ali vodni osnovi, na palčki, v banjici ali v kornetu, z njim se radi osvežimo sladkosnedi prav vseh generacij.
SLADOLED SKOZI ZGODOVINO
VRSTE IN SESTAVINE SLADOLEDA
Ste za mlečne ali sadne okuse? Vam prija klasika ali eksotika? Vrsto in aromo sladoleda določijo njegove sestavine, tekoči mešanici teh pa rečemo sladoledna masa. Sladoled lahko glede na ključne sestavine, ki se uporabljajo pri njegovi proizvodnji, okvirno razdelimo v štiri skupine:
Pomembna sestavina sladoleda je tudi voda, poleg omenjenih glavnih sestavin pa se pri proizvodnji tega hladnega deserta uporabljajo še arome, sveže očiščeno in zmleto sadje, pasterizirano sadje, zmleta jedrca orehov, lešnikov in mandljev, rozine, čokolada, kakav, aroma ruma, barve, emulgatorji in stabilizatorji ter drugi dodatki, ki v vnaprej premišljeni kombinaciji ustvarijo končno harmonijo okusov.
Sladoled pod mikroskopom
Vas zanima, kaj vidimo, če sladoled postavimo pod mikroskop? Odgovor na to vprašanje nam daje njegova molekularna sestava, ki sestoji iz:
Kako nastane sladoled?
Tehnološki postopek proizvodnje sladoleda je poslovna skrivnost vsakega proizvajalca, kljub temu pa izdelavo te svetovno priljubljene pregrehe lahko strnemo v nekaj ključnih korakov.
SLADOLEDI PO SVETU
Sladoled je razširjen po vsem svetu, veliko držav pa je ustvarilo tudi lokalno različico te priljubljene sladice – od nam bližnjega italijanskega gelata do raspada v Mehiki.
Kako shranjevati sladoled?
Sladoled je občutljivo živilo, ki zahteva posebne pogoje shranjevanja in primerno higiensko ravnanje. Pri shranjevanju sladoleda doma upoštevajte naslednje nasvete:
- Po prihodu iz trgovine sladoled takoj pospravite v zamrzovalnik.
- Preverite, da v sladoledu ni večjih kristalov ali drugih znakov odtajanja. Odtajanega sladoleda ne zamrzujte ponovno, saj se pri taljenju njegova tekstura in okus spremenita, hkrati pa se v njem lahko hitro razmnožijo škodljive bakterije.
- Sladoled shranjujte v originalni embalaži in ga ne prestavljajte iz ene embalaže v drugo.
- Preverite, da je embalaža sladoleda med shranjevanjem v zamrzovalniku dobro zaprta.
- Sladoleda ne shranjujte v zamrzovalniku ob »močnejših« živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj.
- Uporabljajte le sladoled, ki ima veljaven rok uporabe.
Recepti
Viri:
Bruna Jejčič: Sladoled in sladoledni izdelki. (DZS, 2011).
https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/explore-the-delicious-history-of-ice-cream/
https://www.rd.com/article/who-invented-ice-cream/
https://okusno.je/sezonsko/poletje/vse-kar-se-niste-vedeli-o-sladoledu.html
https://www.etymonline.com/word/sherbet?ref=etymonline_crossreference
https://nova.bts.si/wp-content/uploads/2022/09/SLADOLED.pdf
https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/141-sladoled.html
http://www.icecreamhistory.net/frozen-dessert-history/ice-cream-timeline/
https://gourmetshop.si/sladoledi/kaj-je-sladoled/
https://www.kiwi.com/stories/10-interesting-facts-about-ice-cream-around-the-world/
https://www.worldatlas.com/articles/the-top-ice-cream-consuming-countries-of-the-world.html
https://www.statista.com/statistics/596114/per-capita-consumption-of-ice-cream-in-europe-by-country/
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10398
https://www.rtvslo.si/enostavno/zanimivosti/svetovni-dan-sladoleda/634394
https://val202.rtvslo.si/podkast/radiovedni/173251211/174707866
https://www.benjerry.com/whats-new/2017/09/ice-cream-useless-facts
https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-ice-cream-cone/
https://www.mtcarmelstcristina.org/did-you-know/italo-marchiony-inventor-of-the-ice-cream-cone/
https://gelatomessina.com/blogs/news/gelato-vs-ice-cream-whats-the-difference
https://n1info.si/novice/svet/sladoled-sedem-najboljsih-razlicic-sladoleda-ki-jih-jedo-po-svetu/
https://www.tasteatlas.com/dondurma---turkish-ice-cream-that-doesnt-melt
https://www.kitchenaid.com/pinch-of-help/stand-mixers/how-to-make-kakigori.html
https://www.ezdravje.com/prehlad-in-gripa/prehlad/kako-proti-prehladu/
https://vizita.si/bolezni/vneto-in-bolece-zrelo-kako-si-pomagati-kdaj-je-lahko-nevarno.html
https://zelenaucionica.com/dr-micovic-sladoled-blagotvorno-deluje-na-grlo/
https://ona.slovenskenovice.si/aktualno/zakaj-tudi-pozimi-prija-sladoled
https://mojaleta.si/Clanek/Zakaj-bi-sladoled-morali-jesti-pozimi
https://www.cakalnedobe.si/nasvet/zakaj-nastanejo-akne/
https://nijz.si/moje-okolje/varnost-zivil/priporocila-za-higiensko-ravnanje-s-sladoledom/