Ste za sladoled

STE ZA SLADOLED?

Sladoled, ta zamrznjena slaščica, praviloma sestavljena iz mleka, jajc in dodatkov, je bila nekoč opisana kot edina stvar na svetu, ki te lahko hkrati ohladi in ogreje. Spada med najstarejša živila, saj naj bi se kitajski vladarji z njegovo »prarazličico« sladkali že pred več kot 3.000 leti.  Danes ga poznamo v mnogih okusih, oblikah, barvah in pakiranjih – naj bo na mlečni ali vodni osnovi, na palčki, v banjici ali v kornetu, z njim se radi osvežimo sladkosnedi prav vseh generacij.   

SLADOLED SKOZI ZGODOVINO

1001 legenda in predniki sladoleda

1001 legenda in predniki sladoleda

O nastanku in razvoju sladoleda krožijo številne legende, ne moremo pa z gotovostjo trditi, kdo ga je izumil in od kod izvira. Z ledenimi sladicami, ki so bile nekakšne prednice sladoleda, so se sladkali pripadniki mnogih starodavnih kultur – od Starih Grkov in Rimljanov pa vse do Kitajcev, Egipčanov in Arabcev. Že leta 1.100 pr. n. št. so kuharji kitajskim vladarjem za osvežitev pripravili specialiteto s snegom, v katerega so zamešali sadje, vino in med. V podobni ledeni mešanici je užival tudi antični vojskovodja Aleksander Veliki, z ohlajenim napojem iz snega in sadnih sokov je svojim ljubimcem postregla egipčanska vladarica Kleopatra, velik oboževalec hladnih sladic pa je bil tudi zloglasni rimski cesar Neron. V zbiranje in pridobivanje ledu je bilo sicer treba vložiti veliko časa in truda, zato so si tedanji »prasladoled« lahko privoščili le najpremožnejši.

Od arome kafre do okusa čokolade

Od arome kafre do okusa čokolade

Ena najzgodnejših omemb uživanja ledu in mleka z dodano aromo sega na Kitajsko, v čas dinastije Tang (618–907 n. št.), ko so se sladkali s pijačo iz ledenega kozjega, kravjega ali bivoljega mleka s kafro – aromatično snovjo, pridelano iz zimzelenih dreves. Sladoleda z okusom kafre danes ne boste našli na vsakem koraku, nekateri zgodnji okusi pa so še vedno priljubljeni. Med njimi je čokolada, ki je bila po mnenju mnogih zgodovinarjev prvo izumljeni sodobni okus sladoleda. Pri sadnih okusih so prednjačili Arabci, ki so pripravljali hladne napitke s češnjami, kutinami in granatnimi jabolki. Pijačo, narejeno iz razredčenega sadnega soka in sladkorja ter po možnosti ohlajeno s svežim snegom, so imenovali sharbat … vam zveni znano? Od tod namreč izvira današnja beseda sorbet.   

Od sorbeta do sladoleda

Od sorbeta do sladoleda

Legenda pravi, da je beneški raziskovalec Marco Polo krivec, da je recept, podoben današnjemu sorbetu, prijadral na staro celino. V Italijo naj bi ga prinesel leta 1295 ob svoji vrnitvi s Kitajske. Zgodovinarji pa ocenjujejo, da se je nekaj generacij kasneje, v 16. stoletju, prav iz sorbeta tudi razvil recept za sladoled v obliki, kot ga poznamo danes. Kot trdi še ena izmed bolj poznanih legend, je pomemben trenutek v zgodovini sladoleda predstavljala poroka francoskega kralja Henrika II. s Katarino Medičejsko, ki je iz Firenc pripeljala svojega kuharskega mojstra Ruggerija, ta pa je svatom postregel s sladoledom. Takrat naj bi italijanski sladoled začel osvajati Evropo in svet, a sprva le višje sloje prebivalstva.

Tehnološke prelomnice

Tehnološke prelomnice

Pravi preboj pa je sladoled doživel s tehnološkim napredkom. Sredi 19. stoletja je Američanka Nancy Johnson izumila prvi zamrzovalnik sladoleda, kar je pripomoglo k pričetku njegove komercialne proizvodnje v Severni Ameriki. Nekaj desetletij kasneje, leta 1899, pa je Francoz August Gaulin patentiral prvi homogenizator, vrsto mešalne naprave, s katero je dosegel bolj kremasto strukturo sladoleda. Izpopolnjevanje zamrzovalnika in napredek pri izdelavi sladoleda sta pripomogla k množični proizvodnji in razmahu svetovne industrije sladoleda, ki je v 20. stoletju postal ena najbolj priljubljenih ledenih poslastic.

VRSTE IN SESTAVINE SLADOLEDA

Ste za mlečne ali sadne okuse? Vam prija klasika ali eksotika? Vrsto in aromo sladoleda določijo njegove sestavine, tekoči mešanici teh pa rečemo sladoledna masa. Sladoled lahko glede na ključne sestavine, ki se uporabljajo pri njegovi proizvodnji, okvirno razdelimo v štiri skupine:

Vrste sladoleda

sladoled iz sestavin na osnovi mleka

Vrste sladoleda

sladoled, v katerem mlečno maščobo nadomešča rastlinska

Vrste sladoleda

sladoled iz sadnih sokov z dodano mlečno maščobo in nemaščobno suho snovjo na osnovi mleka (npr. laktoza, proteini)

vodni desert, izdelan iz vode, sladkorja in sadnega koncentrata

Pomembna sestavina sladoleda je tudi voda, poleg omenjenih glavnih sestavin pa se pri proizvodnji tega hladnega deserta uporabljajo še arome, sveže očiščeno in zmleto sadje, pasterizirano sadje, zmleta jedrca orehov, lešnikov in mandljev, rozine, čokolada, kakav, aroma ruma, barve, emulgatorji in stabilizatorji ter drugi dodatki, ki v vnaprej premišljeni kombinaciji ustvarijo končno harmonijo okusov.

Sladoled pod mikroskopom

Vas zanima, kaj vidimo, če sladoled postavimo pod mikroskop? Odgovor na to vprašanje nam daje njegova molekularna sestava, ki sestoji iz:

Ledeni kristali v sladoledu

Ledenih kristalov vode: ti nastanejo med zamrzovanjem sladoledne mase v stroju in vplivajo na teksturo sladoleda (npr. mehak in kremast ali zrnat in hladen).

Krema v sladoledu

Kreme: zelo gosta tekočina iz vode, maščobe, beljakovin in sladkorja, ki obdaja in povezuje ledene kristale.

Zrak v sladoledu

Zraka: med procesom mešanja med delnim zamrzovanjem se zrak veže med ledene kristale in kremo. Če je v sladoledu manj zraka, bo ta gostejši in obratno.

Poiščite svoj najljubši okus!

Kako nastane sladoled?

Tehnološki postopek proizvodnje sladoleda je poslovna skrivnost vsakega proizvajalca, kljub temu pa izdelavo te svetovno priljubljene pregrehe lahko strnemo v nekaj ključnih korakov.

Iz izbranih sestavin se najprej pripravi tekočo sladoledno zmes, pri čemer so ključna prava razmerja in vrstni red dodajanja sestavin.  

Zmes se nato homogenizira, s čimer dosežemo boljšo povezanost sestavin.  

Sledi pasterizacija, pri kateri se na visokih temperaturah uniči zdravju škodljive mikroorganizme, zatem pa se zmes ohladi na približno 5 stopinj Celzija.  

Pri tej temperaturi nato masa miruje in s tem zori od 4 do 24 ur – to je čas, ko se v njej rojeva harmonično ravnovesje okusov.  

Po počitku se masi doda snovi za aromatiziranje, zatem pa poteka delno zamrzovanje – magični trenutek, ko se mešanico vlije v zmrzovalnik, kjer se počasi preoblikuje v kremast sladoled.  

Med delnim zamrzovanjem se v sladoledno maso vpihava zrak, zato se njena prostornina poveča na 80 do 100 %. Zmes se sočasno stalno meša, kar prepreči tvorbo ledenih kristalov in ustvari gladko teksturo sladoleda.  

Nastalo sladoledno maso polnilni stroji oblikujejo na palčke, v kornete in druge oblike ali pa v večjo embalažo za družinska ali gostinska pakiranja, šele nato pa sledi dokončno zamrzovanje, ki poteka pod –20 stopinj Celzija.

Ali ste vedeli?

ALI STE VEDELI?

SLADOLEDI PO SVETU

Sladoled je razširjen po vsem svetu, veliko držav pa je ustvarilo tudi lokalno različico te priljubljene sladice – od nam bližnjega italijanskega gelata do raspada v Mehiki.

Gelato

podobno kot pica in testenine velja za kulinarični simbol Italije, za razliko od običajnega sladoleda pa ima manj maščobe, saj sestoji iz manj smetane in več mleka. Vsebuje tudi manj zraka kot večina sladoledov, posledično pa je gostejši in bogatejšega okusa.  

Crème glacée

je tipičen francoski sladoled in predstavlja nekakšnega križanca med ameriško zamrznjeno kremo (frozen custard) in gelatom. Praviloma je narejen iz smetane in jajc, njegov najbolj ikoničen okus pa naj bi bila slana karamela.  

Dondurma

je turški sladoled z elastično teksturo, narejen iz kozjega mleka, sladkorja, mastike in salepa (mletega gomolja divje orhideje). Sladica je posebej prepoznavna po svoji neverjetni odpornosti proti taljenju.  

Kulfi

je tradicionalni indijski sladoled, ki izvira iz 16. stoletja in je narejen iz počasi kuhanega polnomastnega mleka. To med dolgotrajnim vrenjem pridobi slasten, karameliziran okus, končni rezultat pa je zelo sočen sladoled. Za kulfi je značilna nenavadna stožčasta oblika, običajno pa je aromatiziran s tradicionalnimi indijskimi sestavinami, kot so pistacija, rožna voda in žafran.  

Kakigori

je japonska jed iz čistega, fino nastrganega ledu, ki naj bi izvirala iz 10. stoletja. Običajno je prelit s sadnimi sirupi z okusi, kot so zeleni čaj, jagoda, grozdje in melona, lahko pa vsebuje tudi kondenzirano ali uparjeno mleko.  

Raspado

je sladka in hladna poslastica, ki je razširjena po vsej Mehiki, kjer se prodaja na uličnih vozičkih. Narejena je iz drobno zdrobljenega ledu in sladkih začimb ali sirupov. Med tipičnimi okusi so denimo tamarind, limeta, ananas, pomaranča, vanilja in mango. Postreže se v skodelicah ali pa kozarčkih.   

Koliko sladoleda pojedo po svetu
Kako naročiti sladoled

RAZBIJAMO MITE O SLADOLEDU

Sladoled marsikdo pozna kot osvežujočo poletno ohladitev, ob tem pa morda še pomisli ne, da bi jo užival tudi pozimi. Predstavljamo vam štiri pogosta prepričanja o uživanja sladoleda, ki jim marsikdo verjame, čeprav slonijo na netočnih trditvah.

Kako shranjevati sladoled

Kako shranjevati sladoled?

Sladoled je občutljivo živilo, ki zahteva posebne pogoje shranjevanja in primerno higiensko ravnanje. Pri shranjevanju sladoleda doma upoštevajte naslednje nasvete:

  • Po prihodu iz trgovine sladoled takoj pospravite v zamrzovalnik.
  • Preverite, da v sladoledu ni večjih kristalov ali drugih znakov odtajanja. Odtajanega sladoleda ne zamrzujte ponovno, saj se pri taljenju njegova tekstura in okus spremenita, hkrati pa se v njem lahko hitro razmnožijo škodljive bakterije.
  • Sladoled shranjujte v originalni embalaži in ga ne prestavljajte iz ene embalaže v drugo.
  • Preverite, da je embalaža sladoleda med shranjevanjem v zamrzovalniku dobro zaprta.
  • Sladoleda ne shranjujte v zamrzovalniku ob »močnejših« živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj.
  • Uporabljajte le sladoled, ki ima veljaven rok uporabe.

Recepti

Viri:

 

Bruna Jejčič: Sladoled in sladoledni izdelki. (DZS, 2011).

https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/explore-the-delicious-history-of-ice-cream/

https://www.rd.com/article/who-invented-ice-cream/

https://okusno.je/sezonsko/poletje/vse-kar-se-niste-vedeli-o-sladoledu.html

https://www.etymonline.com/word/sherbet?ref=etymonline_crossreference

https://nova.bts.si/wp-content/uploads/2022/09/SLADOLED.pdf

https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/141-sladoled.html

http://www.icecreamhistory.net/frozen-dessert-history/ice-cream-timeline/

 

https://gourmetshop.si/sladoledi/kaj-je-sladoled/

https://www.kiwi.com/stories/10-interesting-facts-about-ice-cream-around-the-world/

https://www.worldatlas.com/articles/the-top-ice-cream-consuming-countries-of-the-world.html

https://www.statista.com/statistics/596114/per-capita-consumption-of-ice-cream-in-europe-by-country/

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10398

https://www.rtvslo.si/enostavno/zanimivosti/svetovni-dan-sladoleda/634394

https://val202.rtvslo.si/podkast/radiovedni/173251211/174707866

https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/kulinarika/najdrazji-sladoled-na-svetu-za-porcijo-skoraj-6000-evrov/669015

https://www.benjerry.com/whats-new/2017/09/ice-cream-useless-facts

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-ice-cream-cone/

https://www.mtcarmelstcristina.org/did-you-know/italo-marchiony-inventor-of-the-ice-cream-cone/

https://gelatomessina.com/blogs/news/gelato-vs-ice-cream-whats-the-difference

https://n1info.si/novice/svet/sladoled-sedem-najboljsih-razlicic-sladoleda-ki-jih-jedo-po-svetu/

https://www.tasteatlas.com/dondurma---turkish-ice-cream-that-doesnt-melt

https://www.kitchenaid.com/pinch-of-help/stand-mixers/how-to-make-kakigori.html

https://www.ezdravje.com/prehlad-in-gripa/prehlad/kako-proti-prehladu/

https://vizita.si/bolezni/vneto-in-bolece-zrelo-kako-si-pomagati-kdaj-je-lahko-nevarno.html

https://zelenaucionica.com/dr-micovic-sladoled-blagotvorno-deluje-na-grlo/

https://ona.slovenskenovice.si/aktualno/zakaj-tudi-pozimi-prija-sladoled

https://mojaleta.si/Clanek/Zakaj-bi-sladoled-morali-jesti-pozimi

https://www.cakalnedobe.si/nasvet/zakaj-nastanejo-akne/

https://nijz.si/moje-okolje/varnost-zivil/priporocila-za-higiensko-ravnanje-s-sladoledom/

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>