Kozarca belega vina na mizi ob velikonočnih motivih

Vina za velikonočno pojedino

Velika noč je eden tistih kulinarično bogatih praznikov, pri katerih vsak element nosi globoko simboliko. Kulture po svetu veliko noč praznujejo na različne načine. Medtem ko se mize šibijo pod težo prazničnih jedi, skrbno izbrano vino dodatno poudari okuse in postavi piko na i velikonočnemu kulinaričnemu doživetju. Da bi ob bogati praznični mizi lažje izbrali pravo vinsko spremljavo, smo skupaj s someljejem pripravili izbor vin, ki bodo dopolnila tradicionalne in sodobne velikonočne jedi.

Miza velikonočnih dobrot - jajca, šunka, šarkelj, itn.

Kako različne kulture praznujejo veliko noč in kako vino vstopa v praznične običaje

Velikonočna orehova potica in pirhi

Najboljše kombinacije sladic in vin za popolno velikonočno pojedino

Velikonočna šunka obdana s pirhi

Šunka, kraljica velikonočne pojedine, in njena vinska spremljava

Zelenjavna kremna juha ob spremljavi belega vina

Klasične in sodobne gurmanske zelenjavne jedi ter skladna vinska priporočila

Kako različne kulture praznujejo veliko noč in kako vino vstopa v praznične običaje

Velika noč je praznik, ki se je skozi stoletja oblikoval pod vplivom različnih kultur in tradicij. Čeprav ga danes večinoma povezujemo s pirhi, šunko in potico, je njegov pomen veliko širši in globlji, vse od duhovne prenove do krepitve družinskih vezi in odnosov. Ključni del praznovanja pa sta bila vedno tudi hrana in vino, ki sta s svojim simbolnim in kulinaričnim pomenom oblikovala velikonočne običaje po svetu. Kakšni so v različnih kulturah?

Pečene jagnječje kronce na lesenem pladnju ob kozarcu rdečega vina

V Italiji velikonočno praznovanje zaznamuje bogato obložena miza, na kateri ne manjkata jagnjetina in slavna velikonočna torta colomba di Pasqua. Ob teh jedeh se tradicionalno postrežejo lahkotna peneča se vina, kot je prosecco, ki poskrbi za osvežitev po bogatem obroku. 

Pohane šnite (kruh)

V Španiji je velikonočni čas znan po verskih procesijah Semana Santa, na katerih je običajno postenje, ki se konča s praznično pojedino. Ob tej priložnosti se pogosto uživa šeri, še posebej fino ali oloroso, ki se odlično poda k tradicionalnim velikonočnim jedem, kot sta bakalar in sladka jed torrijas.

Gurmanski krožnik z jagnjetino ob spremljavi rdečega vina

V Grčiji ima velika noč izjemno močno tradicijo. Osrednji del praznovanja je pečena jagnjetina na ražnju, ki se postreže s številnimi prilogami. Ob tem ne manjka močnih in aromatičnih vin, kot je muškat, ki s svojimi cvetličnimi notami dopolni bogate mesne okuse. 

Sirni narezki ob kozarcih vina

Francoska velikonočna kulinarika se osredotoča na elegantne jedi, kot so pečena perutnina, izbrani siri in bogate omake, ki zahtevajo sofisticirana vina. Med najbolj priljubljenimi izbirami so bela vina iz doline Loare in rdeča vina iz Burgundije, ki s svojo kompleksnostjo poudarijo prefinjene okuse prazničnih jedi.

Miza velikonočnih dobrot - jajca, šunka, šarkelj, itn.

V Sloveniji so za veliko noč na mizi glavni prekajena šunka, jajca, hren in potica. V preteklosti so ljudje ob velikonočnih obrokih pogosto postregli vina, ki so bila značilna za njihovo regijo. Na Dolenjskem je bil to cviček, na Štajerskem renski rizling, v Slovenskem primorju pa malvazija. Kljub temu se tudi pri nas opaža vpliv globalnih trendov – vse več ljudi eksperimentira z vini, ki ne le dopolnjujejo okuse, ampak dodajajo praznovanju novo dimenzijo. Prav tako se spreminjajo preference, saj se ljudje vedno bolj zavedajo pomena izbire kakovostnih lokalno pridelanih vin, ki odražajo regijo in tradicijo.

Danes je velika noč praznik, ki združuje stare običaje in sodobne vplive. Medtem ko so nekoč k velikonočnim jedem postregli izključno klasična lokalna vina, danes vedno več ljudi posega po bolj raznolikih in prefinjenih izbirah, prilagojenih posameznim jedem. Prav tako se vse bolj uveljavljajo brezalkoholne alternative in bio vina, ki odražajo sodobne trende zdravega življenjskega sloga in trajnostnega uživanja vina. Tako velika noč ni več le tradicionalni praznik, ampak postaja tudi priložnost za raziskovanje novih okusov in odkrivanje bogastva vinske kulture.

Najboljše kombinacije sladic in vin za popolno velikonočno pojedino

Velikonočna orehova potica in pirhi

V Sloveniji za veliko noč kraljuje potica, ki je prava ikona velikonočnih praznikov – ne glede na to, ali je polnjena s pehtranom, orehi, makom, rozinami ali celo čokolado. Njeni bogati okusi in puhasta tekstura pričarajo pravo praznično vzdušje.

V sodobnih kuhinjah se vse pogosteje pojavljajo lahkotnejše različice velikonočnih sladic. Namesto klasične potice nekateri izberejo pinco, vrtanek, korenčkovo torto, čokoladni mousse ali presne sladice, ki so lahke, a hkrati polne bogatih okusov. Tudi vinski izbor se je prilagodil: h kvašenim in bolj kremnim sladicam se prilegajo sveža, aromatična vina, medtem ko se k čokoladnim in oreščkastim dobrotam podajo kompleksnejša vina s pridihom začimb. Ne glede na to, ali prisegate na klasične sladice ali novejše različice, ne pozabite, da lahko prava vinska spremljava ustvari resnično simfonijo sladkih okusov in poskrbi za popolno harmonijo.

SOMELJE PRIPOROČA

PORTOVEC, KOPKE, TAWNY, 0,75L

Premium izbor: PORTOVEC, KOPKE, TAWNY, 0,75L

Potica je ena od sladic, za katere je najzahtevneje izbrati vinsko spremljavo, saj s svojo strukturo in dolgo obstojnim okusom lahko preglasi marsikatero vino. Idealna izbira so zato portovci tawny stilov, ki s svojimi notami oreščkov, suhega sadja in sladkih začimb ustvarijo popoln par z bogatimi okusi potice. V ustih ta portska vina ponujajo tudi svežino in strukturo, ki omogočata dolgotrajno uživanje v tej paznični kombinaciji. Tawny portovec se prav tako izvrstno poda k čokoladnim jajčkom in zajčkom, saj s svojo sladkostjo in bogato teksturo dopolni njihove okuse.
 

Portovec Kopke, Tawny v spletni trgovini SPAR Online >

BELO VINO RUMENI MUŠKAT PULLUS, PTUJSKA KLET, 0,5L

Splošen izbor: BELO VINO RUMENI MUŠKAT PULLUS, PTUJSKA KLET, 0,5L

Ljubiteljem klasičnih vin ob pinci in korenčkovi torti priporočamo aromatični rumeni muškat, ki s svežino in rahlim ostankom sladkorja lepo uravnoteži sladkobo korenčkove torte, njegova intenzivna aroma pa poskrbi za popolno prepletanje okusov in vonjev.
 

Belo vino rumeni muškat, Pullus v spletni trgovini SPAR Online >

BREZALKOHOLNO PENEČE VINO, CORDONIU ZERO, 0,75L

Brezalkoholni izbor: BREZALKOHOLNO PENEČE VINO, CORDONIU ZERO, 0,75L

Ob pinci in korenčkovi torti se odlično obnese tudi brezalkoholno peneče vino, ki s svojimi igrivimi mehurčki prijetno zaokroži strukturo jedi in poživi brbončice.
 

Peneče vino Cordoniu Zero v spletni trgovini SPAR Online >

VINO ROSE, EKOLOŠKO, ERZETIČ, 0,75L

Organski izbor: VINO ROSE, EKOLOŠKO, ERZETIČ, 0,75L

Za ljubitelje ekoloških vin je odlična izbira rose z ostankom sladkorja, poln arom vrtnice, breskve in rdeče pomaranče, ki se čudovito poda h korenčkovi torti, pinci ali vrtanku. Organski rose poskrbi za harmonično in hkrati razigrano vinsko doživetje.

Ekološko vino rose, Erzetič v spletni trgovini SPAR Online >

Šunka, kraljica velikonočne pojedine, in njena vinska spremljava

Velikonočna šunka obdana s pirhi

Šunka je ena tistih jedi, ki na naših domačih tleh skoraj neizogibno zaznamujejo velikonočno praznovanje. Njene korenine segajo daleč nazaj, ko so ljudje meso konzervirali s soljenjem in prekajevanjem, da bi ga lahko uživali tudi v toplejših mesecih. Danes se šunka na velikonočni mizi pojavlja v različnih oblikah, od klasične dimljene in kuhane različice, v testu ali z glazuro do začinjene.

Tradicionalna slovenska velikonočna šunka je nežno prekajena in kuhana, nato pa postrežena hladna ali topla, obvezno v družbi hrena, jajc in domačega kruha. Kombinacija okusov simbolizira obilje in kmečko gostoljubnost, saj je bil praznični obrok nekoč redek in dragocen dogodek. V sodobni kuhinji pa šunka dobiva nove dimenzije, pogosto jo pripravijo v pečici, v kateri se glazira z medom, gorčico, pomarančami ali celo javorjevim sirupom, kar ji doda sladkasto-slan značaj. Drzni kuharski mojstri jo kombinirajo tudi z eksotičnimi sestavinami, kot so ingver, soja ali dimljena paprika.

SOMELJE PRIPOROČA

RDEČE VINO MODRI PINOT, TILIA, 0,75L

Splošen izbor: RDEČE VINO MODRI PINOT, TILIA, 0,75L

K hrenovi pletenici s šunko ali aleluji se odlično poda modri pinot, ki s svojo mehkobo in svežino lepo zaokroži arome šunke in hrena. Sadne note sliv in gozdnega jagodičevja se harmonično povežejo z intenzivnostjo jedi, tanini uravnotežijo njeno sočnost, alkohol pa prijetno ublaži pikantnost hrena.


Rdeče vino modri pinot, Tilia v spletni trgovini SPAR Online >

RDEČE VINO STARA BRAJDA, ŠČUREK, 0,75L

Premium izbor: RDEČE VINO STARA BRAJDA, ŠČUREK, 0,75L

Šunka v testu pa kar kliče po bolj strukturiranem vinu. Idealna izbira je Stara brajda rdeče zvrsti, ki razvaja z aromami zrelega jagodičevja, lesa in sladkih začimb. Te arome se odlično ujemajo s pečeno šunko in testom. Svežina vina ublaži zamaščenost, tanini uravnavajo sočnost, toplina vina omili pikantnost hrena, vsi skupaj pa ustvarijo pravo gurmansko izkušnjo.


Rdeče vino Stara brajda, Ščurek v spletni trgovini SPAR Online >

BIO RDEČE VINO REFOŠK CLASSIC, RODICA, 0,75L

Organski izbor: BIO RDEČE VINO REFOŠK CLASSIC, RODICA, 0,75L

Za štruklje s šunko in hrenom je popolna izbira refošk, ki s svojo poskočno svežino in toplino lepo dopolni sočnost jedi. Njegovi tanini blažijo hrenovo ostrino, zeliščna aroma pa zaokroži hrano in vino v harmonično celoto.


Bio rdeče vino refošk classic, Rodica v spletni trgovini SPAR Online >

DEALKOHOLIZIRANO RDEČE VINO JPC CABERNET SYRAH 0,75L

Brezalkoholni izbor: DEALKOHOLIZIRANO RDEČE VINO JPC CABERNET SYRAH 0,75L

Če želite ob štrukljih s šunko in hrenom brezalkoholno vinsko spremljavo, poskusite z dealkoholiziranim rdečim vinom cabernet-syrah, ki bo z živahnimi sadnimi notami prijetno dopolnil arome šunke in osvežil brbončice. To vino je osvežilno in bo izpralo zapacanost, ki jo bo v ustih pustila šunka, tanini pa bodo blažili sočnost in ustvarili odlično gurmansko izkušnjo vaših gostov.


Dealkoholizirano rdeče vino JPC Cabernet Syrah v spletni trgovini SPAR Online >

Klasične in sodobne gurmanske zelenjavne jedi ter skladna vinska priporočila

Zelenjavna kremna juha ob spremljavi belega vina

Čeprav je velika noč pogosto povezana z mesnimi jedmi, predvsem šunko, vse več ljudi v svoje praznične obroke vključuje zelenjavne jedi. Te niso le spremljevalne priloge, ampak pogosto zavzamejo osrednje mesto na praznični mizi. Tradicionalne velikonočne jedi, kot so skutne pite, špargljeve jedi in solate iz mladih poganjkov, se odlično dopolnjujejo z osvežilnimi vini, ki poudarijo njihove naravne arome.

V Sloveniji ima pomembno mesto velikonočna skuta, ki je pogosto oplemenitena s pehtranom, medom ali oreščki. Pehtranova pita ali skutna torta sta tradicionalni izbiri, ki ju mnogi postrežejo ob prazničnem kosilu. Šparglji, zelenjava, ki v pomladnem času med prvimi pokuka iz zemlje, so zaradi svoje nežne grenkobe odličen par z lahkotnim belim vinom.

Moderne različice velikonočnih jedi so zelenjavni quiche, bogate solate z avokadom, oreščki in mladim sirom ter marinirane pečene zelenjavne jedi. Ti okusi zahtevajo vina, ki so lahkotna, a aromatično bogata, saj morajo podpreti kompleksnost sveže zelenjave, ne da bi preglasila njene naravne značilnosti.

SOMELJE PRIPOROČA

BELO VINO VITOVSKA PRESTIGE, SUHO, VINAKRAS, 0,75L

Splošen izbor: BELO VINO VITOVSKA PRESTIGE, SUHO, VINAKRAS, 0,75L

Za zelenino juho s hrenom priporočamo vitovsko, vino z bogatimi aromami zrelega tropskega sadja, zelišč, praženih oreščkov in vanilje. Njegova mineralnost in svežina uravnotežita sladkaste tone juhe ter poudarita njeno aromatičnost.


Belo vino Vitovska prestige, Vinakras v spletni trgovini SPAR Online >

MARJAN SIMČIČ MERLOT CRU SELEKCIJA

Premium izbor: MARJAN SIMČIČ MERLOT CRU SELEKCIJA

Za krompirjevo solato s smetanovim hrenom in jajci izberite merlot, ki s sadnimi notami višnje, gozdnega jagodičevja in sladkih začimb lepo dopolni zemeljske tone jedi. Njegova grenkoba uravnava sladkost krompirja, kisline izpirajo zamaščenost, tanini pa zgladijo ostrino hrena in poskrbijo za harmonično ravnovesje.


Marjan Simčič Merlot v spletni trgovini SPAR Online >

BIO BELO VINO ZELEN, GUERILA, 0,75L

Organski izbor: BIO BELO VINO ZELEN, GUERILA, 0,75L

Pehtranova kremna juha se odlično ujame z ekološkim zelenom, vinom z aromami rožmarina, timijana, zelenega jabolka in belega cvetja. Svežina izpere kremno teksturo juhe, medtem ko mineralnost vina prijetno blaži sladkast priokus, tako da ta kombinacija ustvari izvrstno praznično doživetje.


Bio belo vino Zelen, Guerila v spletni trgovini SPAR Online >

BREZALKOHOLNO PENEČE VINO CLASSIC, NIGHT ORIENT, 0,75L

Brezalkoholni izbor: BREZALKOHOLNO PENEČE VINO CLASSIC, NIGHT ORIENT, 0,75L

K solati s proseno kašo se lepo poda brezalkoholno peneče vino, ki s sadnimi notami poudari okuse lešnikov, bučnega olja in balzamičnega kisa. Iskrivost mehurčkov in svežina vina poskrbita za lahkotno, prefinjeno in praznično igrivo spremljavo.


Brezalkoholno peneče vino classic, Night orient v spletni trgovini SPAR Online >

Kozarec vina na velikonočno okrašeni mizi

Ob vseh pripravah na velikonočno praznovanje ne pozabimo, da je najlepši del praznikov prav druženje ob polni mizi. Z izbranimi vini lahko jedi še dodatno oplemenitimo in ustvarimo pravo gurmansko izkušnjo. Naj bo vaša velika noč slastna, vesela in polna prijetnih trenutkov!