Okusi decembra

December je čas praznovanja in nepozabnih trenutkov s prijatelji ter družino. Naj bo vaš praznični mesec poln iskrivih mehurčkov, sladkih okusov in prefinjenih vinskih izbir. Odkrijte, kako pripraviti kuhano vino za zimske večere, uživati s sladkimi vini in peninami, izbrati pravo vino za praznično mizo in kot darilo ter obvladati umetnost dekantiranja.

Kuhano vino – vonj po decembru

Sladka in peneča vina za sladek konec tedna

Vino na praznični mizi

Dekanter in kozarec napolnjenim rdečim vinom.

Vinska darila in umetnost dekantiranja

Kuhano vino – vonj po decembru

Oh, tisti decembrski vonj! Ni popoln brez skodelice dišečega kuhanega vina, ki se kadi v premraženih rokah in pogreje od znotraj navzven. Kuhano vino ni samo pijača, temveč praznična tradicija, ki združuje ljudi ob dišavah cimeta, klinčkov in pomaranč. Ne pozabite, da si ga lahko pripravite tudi doma ter ustvarite topel, prijeten in predvsem dišeč kotiček za druženje.

Nasveti za popolno kuhano vino

Katera vina so najboljša za kuhano vino?

Svetujemo, da za kuhanje izberete polna rdeča vina, kot so teran, refošk ali modra frankinja, saj bodo s svojo strukturo dodala globino in toplino.

Kako doseči pravo razmerje sladkorja in začimb?

Prava kombinacija sladkorja in začimb je ključ do popolnega kuhanega vina. Poigrajte se s količinami, dokler ne dosežete uravnoteženega okusa, ki ni ne presladek in ne pregrenak. Za začetek poskusite z razmerjem 8–10 žlic sladkorja na liter vina ter dodajte dve cimetovi palčki in vsaj 10 klinčkov. Količine seveda po potrebi prilagodite glede na svoje želje po sladkosti in aromatičnosti.

Ali obstajajo bele različice kuhanega vina?

Da! Bele različice kuhanega vina, pripravljene z belim vinom, kot sta sauvignon ali chardonnay, ponujajo osvežujoč in nekoliko lažji okus, ki je odlična alternativa rdečemu.

Kakšne začimbe uporabiti za unikatno kuhano vino?

Poleg klasičnih začimb, kot so cimet in klinčki, poskusite dodati kardamom, zvezdasti janež ali celo ščepec popra za bolj eksotičen okus.

Kako se kuhano vino po svetu razlikuje?

Obstajajo številne različice kuhanega vina, kot sta švedski glögg ali nemški glühwein, ki vsebujejo različne začimbe in dodatke, na primer rozine, mandlje ali žganje.

Ali se kuhano vino lahko pripravi brez alkohola?

Seveda! Kuhano vino lahko pripravite tudi z jabolčnim sokom ali brezalkoholnim vinom, da še vedno uživate v prazničnem vzdušju, čeprav brez alkohola.

Kako preprečiti grenak okus?

Kuhano vino lahko postane grenko, če ga prekuhate ali uporabite napačne začimbe. Kuhajte ga pri nizki temperaturi in previdno dodajajte začimbe, da ohranite nežnost okusa. Nasvet: sladkor bo naravno uravnovešal grenkobo, bolj ko bo kuhano vino sladko, manj bo grenko.

Kakšna je idealna temperatura za kuhanje in serviranje?

Vino kuhajte pri nizki temperaturi, da se alkohol ne izgubi povsem. Ko ga postrežete, naj bo toplo, a ne prevroče najboljša temperatura za serviranje je okoli 70 stopinj Celzija, kar omogoča, da se vse arome lepo razvijejo.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

RDEČE VINO MODRA FRANKINJA, VINSKA KLET METLIKA, 1L

Odlična modra frankinja, ki prepriča s svojo pristnostjo. Ekstraktna, globoka, a obenem radoživa. Poudarjene so arome črnega jagodičevja, popra, sladkih začimb in zelišč. V ustih je bogata, toplotna in obenem intenzivno obstojna.

RDEČE VINO MODRA FRANKINJA

Sladka in peneča vina za sladek konec tedna

Decembrski konci tedna so kot nalašč za sladkosnedno razvajanje – in obiskovanje sorodnikov! Nič ni lepšega kot dan zaključiti z babičinimi piškoti ali se razveseliti polnega krožnika potice. Kaj pa ob prasketanju ognja? Sladka vina in lahkotne penine so idealna izbira za tople pogovore v mrzlih decembrskih nočeh.   

Nekaj sladkih napotkov

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

PORTOVEC, 10 LET, KOPKE, 0,75L

Naravnost obožujem portovce! Ste vedeli, da pri stilu tega 10 let pomeni povprečje časa staranja vseh vin, ki sestavljajo portovec v steklenici? To pomeni, da lahko v njem okusite tudi vina, stara 30 in več let. Je opečnate barve – kar »tawny« tudi pomeni – in gost. Zaznati je note oreščkov, karamele, suhega cvetja in rdečega jagodičevja. V ustih je to vino sladko, mehko in toplo, opojno polno in intenzivno ter dolgo obstojno. Je eno redkih vin, ki se odlično spajajo s potico in panetoni s čokolado. Poskusite!

PORTOVEC, 10 LET, KOPKE

Vino na praznični mizi

Praznična miza ni popolna brez pravega vina, ki dopolnjuje jedi in zaokroži kulinarično izkušnjo. Vino je več kot pijača – je del praznične izkušnje, ki združuje okuse, ustvarja vzdušje in povezuje ljudi.

»Plonkec« za naj gostitelja

Kako izbrati vino, ki bo všeč vsem gostom?

Izberite vsestransko vino, kot je merlot ali chardonnay, ki se dobro ujema z različnimi jedmi in ustreza širokemu spektru okusov.

Katera vina najbolje poudarijo praznične jedi?

Bela vina, na primer malvazija, so odlična za lažje jedi, medtem ko bogata rdeča vina, kot je cabernet sauvignon, zaokrožijo močne mesne jedi.  

Ali lahko pri večerji postrežemo samo eno vino?

Seveda! Univerzalna vina, denimo pinot noir ali sauvignon blanc, so dobra izbira, saj se lepo prilegajo različnim jedem. Vedno pa lahko posežemo po penečem vinu, ki se bo odlično izkazalo.  

Kdaj med večerjo postreči peneče vino?

Penino lahko postrežete kot aperitiv, pa tudi ob lažjih jedeh, da dodate svežino in iskrivost. Odlično se bo izkazala ob ribjih jedeh.

Kako pravilno servirati vino, da izstopa ob prazničnih jedeh?

Poskrbite za pravilno temperaturo: bela vina naj bodo ohlajena, rdeča pa rahlo shlajena do sobne temperature.  

Kako se izogniti prevladi vina nad hrano?

Izberite vino, ki se ujema z intenzivnostjo jedi – lažje jedi zahtevajo blažja vina, bogate jedi pa polnejša vina.

Ali obstajajo brezalkoholne različice, ki se dobro ujemajo s prazničnimi jedmi?

Seveda! Brezalkoholna vina ali peneči sokovi so odlična alternativa in lepo dopolnijo praznične okuse.  

Kako ob večerji servirati različne vrste vina?

Začnite s penečim ali belim vinom za predjed, nadaljujte z rdečim vinom ob glavnih jedeh in zaključite s sladkim vinom za desert.   

Več o umetnosti praznovanj lahko preberete tukaj.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

MARJAN SIMČIČ MERLOT CRU SELEKCIJA

Brda in merlot so med seboj izjemno povezani. Ste vedeli, da je to sorta, ki je na tem območju postala tradicionalna? Leta 1869 je merlot sem pripeljal nihče drug kot grof de la Tour, tako da tu verjetno raste najoriginalnejši potomec te plemenite sorte. V kozarcu pa imam vino, ki me popelje v Bordeaux. Je izjemno, globoko in gosto. Poudarjene arome zrelega temnega jagodičevja se prepletajo z notami sladkih začimb, sladiča in tobaka. V ustih vino deluje plemenito, bogato in intenzivno ter ima dolgo obstojen pookus. Zavidal bi nam ga marsikateri Francoz.

MERLOT CRU SELEKCIJA

Vinska darila in umetnost dekantiranja

Darilo v steklenici je odlična izbira za vse vinoljubce. Toda kako izbrati pravo? Priporočamo izbor različnih finih buteljk, ki bodo navdušile še tako zahtevne okuševalce – od klasičnih rdečih vin do elegantnih penin, da darilo pokrije različne priložnosti in okuse.

Dodajte osebni pridih

povejte zgodbo o vinu, uporabite personalizirano etiketo ali priložite eleganten odpirač za vinske steklenice. Vključite lahko tudi primerne kozarce, knjige o vinogradništvu oziroma znanih vinskih mojstrih ali kakšen kvaliteten sir za prigrizek ob degustaciji.   

Kaj je dekantiranje in zakaj je pomembno?
To je postopek, pri katerem vino previdno prelijemo iz steklenice v posebno posodo – dekanter. Namen tega je ločiti vino od usedlin, ki se nabirajo v steklenici, in mu omogočiti, da pride v stik z zrakom. S tem vino zadiha, kar pomeni, da se arome odprejo in postanejo izrazitejše, okusi pa bolj uravnoteženi. Dekantiranje je še posebej pomembno pri starejših rdečih vinih, saj tako ta dosežejo svojo najboljšo aromatsko in okusno kompleksnost.  

Kdaj in katera vina je najbolje dekantirati?
Dekantiranje je priporočljivo predvsem pri starejših rdečih vinih, ki imajo usedline. S tem procesom se jih znebimo in omogočimo, da se vino prezrači in razvije polne arome. Najbolje ga je dekantirati vsaj 30 minut pred postrežbo, kar še dodatno pripomore k odpiranju njegovega značaja in izboljšanju okusov.


Mlajša polna vina lahko prezračimo!

Nimajo sicer usedlin, jim bo pa dekantacija pomagala, da bodo hitreje izrazila svoje najboljše in očarljive arome.  

Dekanter in kozarec napolnjenim rdečim vinom.

Kako dolgo pustiti vino v dekanterju?
Čas dekantiranja je odvisen od vrste vina. Starejša vina potrebujejo manj časa (20–30 minut), medtem ko mlada vina lahko pustite dihati dlje (do ene ure).


Ali dekantiranje vpliva na okus vina?
Da, dekantiranje izboljša okus, saj vinu omogoči, da zadiha. Tako postanejo arome izrazitejše.


Ali je treba dekantirati bela vina?
Večinoma ne potrebujejo dekantiranja, vendar lahko bogatejša in zorjena bela vina, na primer chardonnay ali macerirana malvazija, s tem postopkom pridobijo.  

Kako izbrati pravi dekanter?
Upoštevajte vrsto vina. Za starejša vina izberite večji dekanter, da omogočite večjo površino stika z zrakom, za mlada in lahkotnejša vina pa manjšega.


Ali je dekantiranje enako kot aeracija?

Ne, dekantiranje in aeracija sta različni tehniki. Dekantiranje vključuje previdno prelivanje vina, da se odstrani usedlina, medtem ko aeracija preprosto omogoča stik vina z zrakom, da se razvijejo arome.


Kaj storiti, če nimate dekanterja?

Vino lahko pustite zadihati tudi v kozarcu. Preprosto ga nalijte v kozarec in pustite stati v njem nekaj časa pred uživanjem. Obstaja pa še tako imenovani »double decanting«, ko vino lahko prelijete iz steklenice v dekanter ali drugo posodo in potem ponovno v steklenico.  

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

ŠAMPANJEC ROYAL BRUT POMMERY, 0,75L

Odličen šampanjec iz hiše, ki je leta 1874 ustvarila prvo suho vino te vrste. Gospa Pommery je kmalu ovdovela, študirala pa je v Angliji in se je od vedno spogledovala s tamkajšnjim trgom, na katerem so radi pili suha vina. Tako je leta 1874 svojemu enologu velela, naj pridela suh šampanjec. Letos je 150 let, odkar lahko uživamo v suhih penečih vinih. Royal brut je iskriv zlato rumen šampanjec s poudarjenimi notami sadnosti, masla in kruhove skorje.. Je maslen, s sladkimi začimbami, v ustih pa elegantno zaokrožen, intenziven in obstojen. Idealno darilo, ki bo očaralo vsakega.

ŠAMPANJEC ROYAL BRUT POMMERY