Umetnost dobrih praznovanj

KAKO NAJTI RDEČO NIT, KI SE BO VLEKLA ČIM DLJE

UMETNOST DOBRIH PRAZNOVANJ

V orehovo lupino zatlačen ovitek žvečilnega gumija, olupki mandarin, pedantno izrezljani v morsko zvezdo, prelomljeni zobotrebci, žička z vratu šampanjca, oblikovana v balerino, na belem prtu okrogli vinski odtisi in madeži od čokoladnega musa, na prtičku poljub rdeče šminke. Verjetno ste v otroštvu v kakšnem prazničnem jutru, ko so starši še spali, iz namiznih ostalin preteklega večera poskušali razbrati, kaj se je dogajalo, ko ste sladko spali, kako je potekal večer in kako se je končal.

Kdo vse je bil na obisku, morda kateri od dobrih mož? Kje je kdo sedel, o čem so se pogovarjali, so bili večinoma složni, so plesali ... ob kateri uri so odšli?  

Prihajajo prazniki in imate edinstveno priložnost, da praznovanja tokrat zrežirate sami in končno vplivate na to, kaj bo na praznični mizi ostalo za vami. 

Umetnost dobrih praznovanj

Tudi praznovanje potrebuje svoj koncept

Pri tem je koncept lahko tudi to, da ga ni. Da pa bodo debate stekle, da bo Božiček prinesel veliko daril, da bo glasba koga potegnila v dnevno sobo na plesišče in da bo smeh priklical kakšnega nespečnega soseda, je o poteku praznovanja dobro malo razmisliti in predvsem tudi med gosti ustvariti pričakovanje.  

Tule je nekaj idej za načine praznovanj, ki vam bodo – imenitnemu gostitelju, kot ste – služile za scenosled, gostom pa kot gledališki list, iz katerega bodo lahko razbrali potek in duha praznovanja.

Pomembna vprašanja in odgovori vsakega imenitnega gostitelja

Kdo bodo gostje?

Navadno praznovanje uspe, če ga pripravite z mislijo na tiste, za katere veste, da se v družbi dobro znajdejo in so kompatibilni z vami. Hkrati pa so dovolj prilagodljivi, da jih zabava, kadar se praznovanju priključi še kdo nepoznan – ti so odlična začimba. Povabite lahko kakšnega soseda, ki se je priselil pred kratkim, sestrično, ki je že zelo dolgo niste videli, novega sodelavca ali pa katero od bivših deklet. Če radi eksperimentirate z odnosi in potem opazujete, kako se bo stvar razvila, bivše preverjeno najbolje mešajo štrene.  

Kaj boste stregli?

Meni. Idej, kako ga sestaviti, je povsod dovolj, dobro pa je, če se izbrani meni drži koncepta praznovanja, ki ste ga določili. Recepte za marsikatero praznično jed lahko najdete na naši spletni strani jedel.bi.  

Kje boste gostili?

Doma. Ta teritorij obvladate, ste v njem sproščeni, poznate vse njegove zakonitosti in nezakonitosti, kar je navadno tudi za goste zanimivo: imajo kaj opazovati in zato rajši pridejo na obisk. Anonimni prostori za najem običajno od vas zahtevajo veliko več koncipiranja oziroma idej, kako bi jim vdahnili malo življenja, kaj šele svojo osebnost.

Kaj boste pili?

Mnogo napotkov za izbiro vseh vrst dobrega vina najdete na spar.vinoteka.si. Vino je za druženje božanska pijača, je tudi najlepši spoj z jedmi in ob njem se jeziki razvežejo. Močnejše pijače, koktajli, sadni napitki, čaji in kave – vse to ima lahko svoj čar, le pametno jih vpletite v scenosled večerje.

Kaj pa glasba?

Če je kdo od gostov DJ oziroma ste to vi sami ali če kdo zna kaj zaigrati, je ni boljše spremljave, kot je živa. Sicer glasbo dozirajte tako, da bodo debate tekle, in ko te zastanejo, tako, da bodo gostje čim bolj poskočno sukali pete po plesišču.

Kako boste goste prepričali, da odidejo?

Mogoče s pesmijo Arethe Frenklin – »Let's wash the dishes together«. Če se zabava razživi in gostje plešejo, to najbolje prekineta na hitro ugasnjena glasba in prižig luči. Ta signal dobro poznamo iz klubov. Naučeni smo ga ubogati. Dober recept je tudi, če se odpravite v kopalnico, v roke vzamete ščetko in zobno pasto, se pojavite pred gosti in jim zaželite lahko noč.  

Izdelava adventnih venčkov
Adventni venčki

Naj izdelava adventnega venčka ne bo le priprava na praznike, ampak priložnost za ustvarjanje novih spominov, za deljenje veselja in za negovanje tradicije, ki bogati naše življenje.  

Praznični pogrinjki
Praznična miza

Prazniki nam dajo priložnost, da se zberemo ob prijateljih in družini, delimo zgodbe in skupaj nazdravimo prihajajočim dogodivščinam. Ustvarimo praznično vzdušje, ki bo v naših srcih odmevalo skozi vse leto.

Dobri možje, Praznična darila
Praznična darila

Naj bodo darila, ki jih izberemo, odraz naših iskrenih čustev in želja, simbol nesebične ljubezni in skrbi za tiste, ki jih imamo radi.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>