Izdelava adventnih venčkov

BEŽIMO, TECIMO, VESELI DECEMBER BO!

December je čas, ko se naša srca napolnijo z veseljem, toplino in pričakovanjem. V tem čarobnem obdobju se naše misli in domovi okrasijo z lučkami, barvami in vonjavami, ki nas spominjajo na tople družinske trenutke in radostno druženje s prijatelji.

Eden izmed najlepših običajev, ki napoveduje prihod adventnega časa, je izdelava adventnega venčka. Ta simbol pričakovanja in upanja je več kot le okras; je izraz naše kreativnosti, domišljije in povezanosti z naravo. Izdelava adventnega venčka ni zgolj tradicionalno opravilo, ampak priložnost za ustvarjanje, za deljenje radosti in za trenutke miru v hitrem tempu vsakdanjika.

Pripravimo si različne materiale – zelene veje, barvite trakove, naravne okraske, dišeče storže – in se prepustimo ustvarjalnemu navdihu. Vsak venček, ki ga spletamo, je unikaten odraz naših občutkov, želja in spominov. Ko se zberejo družinski člani ali prijatelji in skupaj preživljajo čas ob izdelavi teh čudovitih simbolov, se ustvarja posebna čarobnost.  

Vabimo vas, da se tudi letos prepustite čaru tega obreda. Naj izdelava adventnega venčka ne bo le priprava na praznike, ampak priložnost za ustvarjanje novih spominov, za deljenje veselja in za negovanje tradicije, ki bogati naše življenje.  

GRADIVO

Izdelava adventnih venčkov, zelenje

ZELENJE:

naberemo ali si nabavimo različno zelenje: veje jelke, bora, cedre, bodike, rožmarina, oljke, evkaliptusa; vejice šipka in drugih plodov, češarke …

Izdelava adventnih venčkov, naravni materiali

NARAVNI MATERIALI:

uporabimo lahko papir, slano testo iz moke, vode in soli, oreščke v lupini (mandlje, lešnike, orehe …) ali samo lupine (pistacije …), školjke.

Izdelava adventnih venčkov, sveče

BREZ SVEČ NE GRE:

potrebujemo običajno 4 sveče in podlago za pritrditev. Pripravimo še steklene krogle in razne okraske.   

Izdelava adventnih venčkov, venček

KAJ ŠE POTREBUJEMO:

osnova za venec je lahko žični ali slamnati obroč. Lahko ga spletemo iz šibja. Vrvico ali žico. Svilene trakove. Blizu naj bodo škarje, lepilo.

Izdelava adventnih venčkov, običajni adventni venčki

Običajni adventni venčki

Spleteni so v krogu, ki ponazarja večnost in celovitost. Potrebujemo trdno osnovo iz šibja, žice ali slame, nanjo pritrdimo zelenje, npr. iglavce. Primorci lahko spletejo venec iz oljčnih in rožmarinovih vejic.

Če venec obesimo, preverimo, da je trdno povezan. Lahko krasi vhodna vrata, okno ali steno.

Venec za na mizo krasijo štiri sveče, ki jih moramo trdno pritrditi.   

Izdelava adventnih venčkov, ustvarjalnost in improvizacija spletata privlačne venčke

Ustvarjalnost in improvizacija spletata privlačne venčke

uporabimo lahko gradivo, ki ga že imamo doma.  

Venček za na vrata ali okno lahko sestavimo iz samih okrasko.

Izdelava adventnih venčkov, lep venček spletemo iz suhega cvetja

Zelo lep venček spletemo iz suhega cvetja

najlažje iz suhih cvetov hortenzije, vmes vpletamo suhe rože, cvetove sivke, travne bilke, vejice evkaliptusa.   

Izdelava adventnih venčkov, triki za svež venček

TRIKI ZA SVEŽ VENČEK

Da venček ostane dolgo zelen: stanovanje ne sme biti pretoplo. Ponoči in v času, ko nas ni doma, naj bo venček zunaj na hladu. Iglice na vejicah navadne smreke se zelo hitro osujejo, zato vzemimo npr. srebrno smreko, slovensko jelko ali kavkaško jelko.

IZVIRNI VENČKI ZA DOMISELNE

  • Na mizo lahko postavimo v vrsto štiri sveče, označene od 1 do 4 za štiri adventne nedelje. Sveče lahko namestimo v svečnik in jih postavimo na mizo, ter  minimalistično okrasimo. 
  • Če se nam mudi, lahko sveče postavimo tudi na krožnike, podstavke ali pladenje, vmes razvrstimo zelenje, orehe, lešnike … Zelenje od časa do časa zamenjamo, da venček ostane dlje časa lep in zelen. 
  • Otroci lahko oblikujejo adventni venček iz slanega testa. To je priložnost, da odrasli preživimo čas z njimi. Venček kratkega veka pa lahko sestavimo iz piškotov, ki smo jih napekli.  
Izdelava adventnih venčkov, izvirni venčki
Izdelava adventnih venčkov, izvirni venčki
Izdelava adventnih venčkov, izvirni venčki
Izdelava adventnih venčkov, izvirni venčki
Izdelava adventnih venčkov, izvirni venčki
Izdelava adventnih venčkov, venček

JOJ, GORI!

OPOZORILO: Sveče na venčku morajo biti trdno pritrjene, zelenje mora biti od njih dovolj odmaknjeno, da se ne vname. Sveč nikoli ne smemo pustiti prižganih, ko nas ni ob venčku. Čim bolj se bližamo božiču, tem bolj je venček suh in vnetljiv.   

PLETEMO VENEC SKOZI ZGODOVINO

Adventni venec je tudi pri nas postal simbol priprave na božič in pričakovanje novega leta. 

Prvi adventni venec so spletli leta 1838 v sirotišnici v Hamburgu v Nemčiji. Trinajst let je bil sestavljen iz 24 sveč na lesenem obodu brez zelenja, 4 velikih sveč za nedelje in 20 majhnih za delavnike. Vsak dan so prižgali novo svečo. Potem so začeli dodajati zelenje. 

Počasi se je adventni venec razširil po Evropi in v Ameriko, najprej med protestanti. Doživel je spremembo: zdaj so na njem samo še 4 sveče. 

V katoliških cerkvah naj bi na vencu bile 3 vijolične in ena rožnata sveča. Vijolična barva pomeni spokornost.

Umetnost dobrih praznovanj
Umetnost dobrih praznovanj

Prazniki so tu in imate edinstveno priložnost, da praznovanja tokrat zrežirate sami in končno vplivate na to, kaj bo na praznični mizi ostalo za vami.  

Praznični pogrinjki
Praznična miza

Prazniki nam dajo priložnost, da se zberemo ob prijateljih in družini, delimo zgodbe in skupaj nazdravimo prihajajočim dogodivščinam. Ustvarimo praznično vzdušje, ki bo v naših srcih odmevalo skozi vse leto.

Dobri možje, Praznična darila
Praznična darila

Naj bodo darila, ki jih izberemo, odraz naših iskrenih čustev in želja, simbol nesebične ljubezni in skrbi za tiste, ki jih imamo radi.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>