Praznični pogrinjki

IZVIRNI POGRINJKI ZA IMENITNO PRAZNIČNO VZDUŠJE

PRAZNIČNA MIZA

Prazniki so čas, ko se zavedamo, da so najlepši trenutki tisti, ki jih delimo z drugimi. Dajo nam priložnost, da se zberemo ob prijateljih in družini, delimo zgodbe in skupaj nazdravimo prihajajočim dogodivščinam. Ni potrebno veliko - le nekaj domiselnosti, truda in topline, da ustvarimo praznično vzdušje, ki bo v naših srcih odmevalo skozi vse leto.

Mizo pogrnemo:

s prtom, lahko pa s tekačem in pogrinjki.

Brez tega ne gre:

male in velike, tudi globoke krožnike, skodelice, globoke sklede, pladnje, skledo za solato, jedilni pribor (žlice, vilice, nože, žličke in viličke), po izbiri za vsako jed. Desertne krožnike ali skodelice.

Ni nujno, je pa lepo:

papirnate vizitke za označitev sedežnega reda. Kartice v velikost A5 za jedilnik. Pisala.

Da ne bo zadreg:

lepilni trak (tudi pleskarski bo v redu), na koščke traku napišemo imena in označimo kozarce.  

Ker so prazniki, naj bo lepo:

zelenje za okrasitev posameznih pogrinjkov in mize: rožmarin, lovorovi listi, sivka, smrečje, oljčne vejice, brin, plodovi, na primer jabolka, granatna jabolka, pomaranče … svečniki, lesene dile, sveče, okraski.

GOST JE KRALJ – POGRNIMO MU MIZO!

Praznični pogrinjki, primer pogrinjka

Pogrinjek za trendovske sledilce, vendar poceni – je to mogoče?

To bo miza za družbo, ki se rada udobno usede in ceni izvirnost. Ne skrbite, vse potrebno imate doma! Mizo pregrnite s preprostim prtom, za pogrinjke vzemite liste navadnega rjavega papirja in jih porišite s črnim pisalom ter napišite imena gostov. Preproste rastlinske vitice bodo dovolj. Na krožnike položite prtiče iz blaga s priborom, povezane z rafijo in okrašene z evkaliptusom in plodovi kaline. Dodajte kozarce. Po sredini mize razvrstite zelenje in sveče. Nad mizo pa obesite zvezde, narejene iz rjavih papirnatih vrečk, po praznikih jih shranite za prihodnje leto.  

Praznični pogrinjki, primer pogrinjka

K kot klasika s kockastim prtom – zelena bo v redu.

Kako praznično pogrnemo mizo z vsakdanjim prtom in porcelanom? Pleteni podstavki pod krožnikom so lepi vsak dan, zakaj na praznik ne bi bili? Prtičke iz blaga v enaki barvi zložimo v pahljačo in jih spnemo s koščkom zlate žice ali drobnim okraskom. Zeleni kozarci, visoke zelene sveče in storži za okras – kot da smo v gozdu! Da se ne bomo izgubili, lahko na prtiče pritrdimo vizitke z imeni: kartončkom v velikosti 8 x 5 cm odrežemo dva kota, da bodo videti kot velike nalepke, z luknjačem jih preluknjamo, napeljemo okrasno vrvico in pritrdimo na prtiček.

Praznični pogrinjki, primer pogrinjka

Kot piškoti:

lahko pa iz modelirne mase izdelamo okraske in vanje vtisnemo imena: maso zvaljamo, izrežemo zvezde in s pisalom vtisnemo ime. Okraskom zvrtamo luknjice in jih posušimo. Z vrvico jih privežemo na prtičke.

Praznični pogrinjki, primer pogrinjka

Brez reda v redu pogostitev:

ne komplicirajmo, na mizo dajmo leseno desko s svečami in zelenjem, na krožnike pa jedilni liste … Povabljeni naj si sami izberejo družbo pri mizi.

IMPROVIZACIJA – ČISTA ZMAGA ZA GOSTITELJA IN GOSTE

Praznični pogrinjki, improvizacija

Na pomoč, čas nas je prehitel:

bife bo odlična rešitev. To pomeni, da na nizko omaro zložimo krožnike, kozarce in pribor, na mizo pa jedi. S papirnatim lepilnim trakom naj gostje označijo kozarce in rob krožnika in nanj napišejo svoje ime. Za magičnost razpostavimo steklene kozarce za vlaganje z drobnimi lučkami. Saj smo vsi domači, kajne? Postrezite si s pladnjev in … dober tek!  

Praznični pogrinjki, dramatični vložki

Dramatični vložki

Samo kup stvari, gosti žrebajo zadolžitve in del njih izbere pogrinjke, naj izkusijo svojo domišljijo, namignete jim, da so v kotu vrvice, rožmarin in kozarci, primerni za vse. Iznajdljivi gosti bodo v kozarce dali sladke lizike, palčke s pršutom, ali pa cvetje.

Praznični pogrinjki, nabor pribora in bonton

NABOR PRIBORA IN BONTON:

pravilo je preprosto, pribor vedno jemljemo od zunaj proti krožniku. Ko med jedjo pijemo, pribor odložimo na krožnik tako, da vilice z leve in nož z desne prekrižamo, si s prtičem obrišemo ustnice in vzamemo kozarec. Ko končamo jesti, nož in vilice položimo vzporedno na krožnik z ročaji na desno stran. Uporabljenega pribora nikoli ne odlagamo na prt ali rob krožnika, da ne popacamo prta in prstov.  

Umetnost dobrih praznovanj
Umetnost dobrih praznovanj

Prazniki so tu in imate edinstveno priložnost, da praznovanja tokrat zrežirate sami in končno vplivate na to, kaj bo na praznični mizi ostalo za vami.  

Izdelava adventnih venčkov
Adventni venčki

Naj izdelava adventnega venčka ne bo le priprava na praznike, ampak priložnost za ustvarjanje novih spominov, za deljenje veselja in za negovanje tradicije, ki bogati naše življenje.  

Dobri možje, Praznična darila
Praznična darila

Naj bodo darila, ki jih izberemo, odraz naših iskrenih čustev in želja, simbol nesebične ljubezni in skrbi za tiste, ki jih imamo radi.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte