RAZVOJ VINA NA SLOVENSKEM
Avtohtone sorte vina v Sloveniji
Ko govorimo o lokalnem vinu, se lahko Slovenci pohvalimo s kar 11 avtohtonimi sortami.
Bogastvo slovenske vinske tradicije
OSMICE
Osmice so primorska posebnost, ko vinogradniki na svoji domačiji postrežejo z lastnim vinom in tradicionalnimi jedmi. Organizirajo jih enkrat ali dvakrat letno, prepoznamo pa jih po lesenem kažipotu in bršljanovi vejici, ki ostane sveža ravno osem dni.
Osmice so k nam prišle z odlokom cesarice Marije Terezije v 18. stoletju, s katerim so vinogradniki dobili dovoljenje, da so lahko osem dni v letu svoje vino prodajali doma oz. t. i. vinotočih pod vejo, pri tem pa so bili oproščeni davka.
Svet' Martin nar'di iz mošta vin'
God sv. Martina oziroma Martinovo, ki ga obeležujemo 11. novembra, pri nas velja za dan, ko se mošt spremeni v vino, običajno pa praznovanje traja kar cel teden. Takrat se Slovenci radi podamo v osmice ali si privoščimo martinovo pojedino, pri kateri poleg vina na mizi ne smejo manjkati pečena gos, mlinci in rdeče zelje.
VIRI
https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/sezona-trgatev-trka-na-vrata-in-srca
https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/raziscite-pohodniske-poti-med-vinogradi
https://www.hrami.eu/dogodki-v-vinskih-hramih/odprte-kleti
https://osmice.info/index.php/kaj-je-osmica/
https://vinska-fontana.si/
https://www.mojaobcina.si/radenci/novice/vinska-fontana-kapela.html
https://www.visitsmarjeske-toplice.si/ponudba/izvir-cvicka.html
https://siol.net/trendi/kulinarika/martinovo-vec-kot-praznik-vina-154197