
Sveže vino, nova letina
Novembra si natočimo čistega vina (dobesedno). Vino je namreč sveže, letina nova, druženja je veliko. Pridružite se nam in uživajte v vinskih čarih jesenske sezone, odkrijte, kako pravilno okušati in kako pripraviti nepozabno degustacijsko večerjo s prijatelji.
Leti, leti rdeče!
Kaj leti med martinovanjem? Goska, seveda! A na mizi ne sme manjkati tudi rdeče vino. Je stalnica, ki pogreje, oziroma kot pravi star ljudski pregovor (naše babice), je dobro za kri, predvsem pa hladnejšim mesecem, ki so pred nami, doda praznični pridih. Naj bo bogato in polno okusov, kot so trenutki, ki si jih v času martinovanja delimo z družino in prijatelji.
SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA
Kako se pravilno okuša vino?
Vsi poznamo koga, ki poznavalsko zavrti kozarec vina v roki, in koga, ki že pecelj drži napačno. Nič ni narobe, če nismo vsi vinski strokovnjaki, vendar nam lahko osnovno znanje prinese več užitkov in zaznavanja. Med pitjem in okušanjem vina je namreč velika razlika. Okušanje pomeni aktivno pozornost na vse čute, od voha do okusa, ter omogoča, da zares doživimo vse plasti in subtilnosti, ki jih ponuja vino. Tako lahko iz vsake steklenice dobimo več, uživamo v kompleksnosti ter cenimo trud in tradicijo, ki stojita za slehernim vinom.
Začnite z vizualno oceno – poglejte barvo in bistrost vina. Barva lahko razkrije starost vina, medtem ko bistrost kaže na njegovo čistost.
Temperatura vina bistveno vpliva na okus in aromo. Rdeča vina okušajte pri sobni temperaturi, da omogočite boljše zaznavanje kompleksnih arom ter ublažite grenkobo in tanine.
Po vizualni oceni povonjajte vino, da prepoznate arome. Te segajo od primernih sadnih in cvetnih do kompleksnejših tonov, ki se razvijajo z zorenjem vina v različnih posodah ali pa v steklenici in dajejo prve vtise o kakovosti.
Okušanje vključuje zaznavanje sladkorjev, mehkobe, kislin, taninov in mineralnosti. Vse skupaj poda oceno kakovosti in ravnovesja okusa ter razkrije celotno kompleksnost vina.
Več o znanosti okušanja si lahko preberete tukaj. Za tiste, ki pa se želite že kar praktično poglobiti vanjo, je Valentin Bufolin pripravil nabor vin, ki so idealni za učenje in uživanje ob okušanju.
SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA
Fine buteljke in kdaj vino ni več fino?

Kaj sploh pomeni fino? In kako točno vemo, da – ne glede na oznako – vino ni več v najboljšem stanju? Če poznamo ključne značilnosti, nam bo lažje prepoznati res dobro vino in se izogniti slabši izkušnji.
Fine buteljke predstavljajo vina najvišje kakovosti, ki so pridelana z veliko skrbnostjo in pogosto namenjena posebnim priložnostim. To so izbrani izdelki vinarjev, ki lahko nastanejo le v najboljših letih, kar jim daje posebno vrednost in prestiž.
Pomembno je upoštevati staranje, poreklo, letnik in vrsto grozdja. Pravilna izbira fine buteljke vam lahko zagotovi resnično vrhunsko izkušnjo.
Skrb za optimalne razmere za hranjenje ne le vzdržuje kakovost vina, ampak tudi omogoča, da vino s časom postane še boljše. Žlahtne kapljice hranite pri konstantni temperaturi in stran od svetlobe v prostoru z ustrezno vlažnostjo in brez vonja, saj se vino lahko navzame vonjav iz okolice.
Vonj po pluti ali pa oksidacija (hlapne kisline so bolezen vina, ki nastane že pri pridelavi, ne kasneje, predvsem zaradi malomarnosti vinogradnika) je znak, da vino ni več v najboljšem stanju. Prepoznajte taka znamenja in preprečite slabo izkušnjo pri okušanju vina.
Steklenice naj bodo položene vodoravno, temperatura naj bo stabilna okoli 12–15 stopinj Celzija, prostor pa temen in zračen, da bodo fine buteljke ostale v najboljši kondiciji.
Fina vina so res nekaj posebnega, a kako prepoznati pravo kakovost? Valentin Bufolin vam je s svojim izborom finih buteljk olajšal to nalogo in zagotovil nepozabno izkušnjo.

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA
Kako pripraviti degustacijsko večerjo s prijatelji?
Večerja brez prijateljev ni prava in prijatelji brez večerje so zaradi lakote lahko tudi manj prijateljski. Presenetite svoj bližnji krog in poskrbite, da se bo o degustacijskem gostovanju pri vas še dolgo govorilo.
Če niste prepričani, kaj prinesti, vam je somelje Valentin Bufolin priskočil na pomoč s svojimi izbranimi vini. Njegovi predlogi so odlična iztočnica za tiste prijatelje, ki so v dvomih, za katero vino bi se odločili – da bo vsak kozarec res pravi zadetek!