SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah

Dobro je poznati osnove okušanja vina. A tudi če so vam te za silo znane, sta okušanje in predvsem opisovanje vina včasih zoprna naloga.  

SPAR Vinoteka, postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah

Verjetno ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste morali v restavraciji poskusiti vino in ga oceniti za celotno omizje. Pridno ste prikimali, bolj iz vljudnosti kot po lastni presoji – vsi poznamo to situacijo. Včasih, posebno kadar smo malo pod pritiskom, naši čuti nikakor nočejo sodelovati. Da paleta okusov in arom, ki jih vsebujejo vina, ne bi ostala tako nepopisno komplicirana, smo zbrali nekaj osnovnih napotkov za boljše okušanje in opisovanje vina.
 
Sledijo trije enostavni in hitri načini, kako postati boljši degustator vin v manj kot desetih minutah. Prva dva sta del tako imenovane hrbtenice vina in sta bolj objektivne narave, tretja metoda pa je subjektivna in vam omogoča, da kozarec vina obrnete po svoje.

SPAR Vinoteka, postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah, sladkost vina

Sladkost

Objektivna ocena

Nenavadno je, da se ravno pri oceni sladkosti zmoti večina ljudi. Morda za začetek velja omeniti, da ima lestvica sladkega razpon od suhega do polsuhega, srednjega in vse do sladkega.
 
Sladko je poleg kislega, slanega, grenkega in umamija eden od petih osnovnih okusov. Sladkosti se ne voha, lahko jo le okusimo. Aroma pa prihaja iz našega vohalnega sistema, nosu. Kako torej ocenimo sladkost vina?
 
Veliko vin resda označimo kot sladka, čeprav niso. K napačni oceni navadno prispevajo višja stopnja alkohola, zrelost sadja in hrastovina soda. Bodite pozorni. Tudi če vino nosi vse to bogastvo okusov, je lahko še vedno suho. Najboljši način, kako ugotoviti, ali gre za suho ali sladko vino, je, da si med okušanjem preprosto zatisnete nos. Brez voha vam ostane samo okus. Če je v vinu sladkor, ga boste na ta način gotovo okusili.

SPAR Vinoteka, postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah, pookus vina

Pookus

Objektivna ocena
 
Boljše ko je vino, dlje bodo trajali okusi in arome, teksture pa se bodo močneje držale vaših brbončic. Iz slabega grozdja se ne da narediti dobrega vina in pika. Glavni dejavniki, ki prispevajo k dolgemu pookusu, so kakovost grozdja in skrb za vse najmanjše podrobnosti pri pridelavi vina. Ko boste naslednjič okušali vino, bodite pozorni na to, kako dolg pookus ima. Pomislite, kako dolgo ga še okušate, potem ko ste naredili požirek. Namig: vsako vino, ki ga okušate dlje kot dvajset sekund, je zelo dobro.

SPAR Vinoteka, postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah, opisovanje vin z barvami

Opisovanje vin z barvami

Subjektivna ocena

Ko boste nos naslednjič potisnili v kozarec, ne poskušajte zaznati posameznih vonjev. Namesto tega zaprite oči in preverite, ali lahko tisto, kar vonjate, povežete s katero izmed barv barvnega sistema, predstavljenega v nadaljevanju.

Tule je legenda, ki posamezno barvo poveže s pogostimi okusi.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete
Branje vinske etikete

Nekatere vinske etikete informirajo površno ali pa samo nerade izdajajo skrivnosti o vinu, ki ga skrivajo za svojim hrbtom. V nadaljevanju vam bomo razkrili nekaj zakonitosti branja etiket in vam, upamo, tako pomagali izbrati pravo vino.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi
Genialni spoji vina in jedi

Dovolite nam, da vam predstavimo čarobno formulo kombiniranja okusov hrane in vina. Sledite ji lahko povsem dosledno ali pa bolj po svoje. Ne glede na vaš stil sprejemanja napotkov, dobrodošli v svetu genialnih spojev vina in nekaterih klasičnih jedi.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>