Objektivna ocena
Nenavadno je, da se ravno pri oceni sladkosti zmoti večina ljudi. Morda za začetek velja omeniti, da ima lestvica sladkega razpon od suhega do polsuhega, srednjega in vse do sladkega.
Sladko je poleg kislega, slanega, grenkega in umamija eden od petih osnovnih okusov. Sladkosti se ne voha, lahko jo le okusimo. Aroma pa prihaja iz našega vohalnega sistema, nosu. Kako torej ocenimo sladkost vina?
Veliko vin resda označimo kot sladka, čeprav niso. K napačni oceni navadno prispevajo višja stopnja alkohola, zrelost sadja in hrastovina soda. Bodite pozorni. Tudi če vino nosi vse to bogastvo okusov, je lahko še vedno suho. Najboljši način, kako ugotoviti, ali gre za suho ali sladko vino, je, da si med okušanjem preprosto zatisnete nos. Brez voha vam ostane samo okus. Če je v vinu sladkor, ga boste na ta način gotovo okusili.