SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Branje vinske etikete

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete

Verjetno ste že kdaj stali pred vinskimi policami popolnoma nebogljeni. Gledali ste buteljke, one pa vas. Dolgo ste zrli vanje, a brez učinka. Potem ste nastalo zagato prekinili tako, da ste segli po buteljki z morda zabavno ilustracijo ali umetelnimi zavitimi črkami, ki se etikete držijo spretno kot trtne vitice. Včasih se nam nasmehne sreča, da tudi pri takem intuitivnem izboru naletimo na odlično buteljko. Krasno! A tudi takrat se verjetno niste scela otresli rahlo zoprnega občutka, da vam vinskih etiket, ki naj bi vam olajšale izbiro, ni uspelo čisto zares dekodirati.

Vsi opisani občutki so popolnoma legitimni. Nekatere vinske etikete informirajo površno ali pa samo nerade izdajajo skrivnosti o vinu, ki ga skrivajo za svojim hrbtom. V nadaljevanju članka vam bomo razkrili nekaj zakonitosti branja etiket in vam, upamo, tako pomagali izbrati pravo vino.

To še posebej velja za države vinske proizvajalke na stari celini – etikete na vinih iz najboljših regij Italije, Francije in Španije vam pogosto ne povedo ničesar o grozdju, uporabljenem v vinskih mešanicah, ali metodah pridelave.

Mnogo vin starih vinogradniških držav nosi etikete, ki zmedejo celo izkušene vinoljube. Predpostavljajo poznavanje značilnosti vsakega vinskega okoliša, imen posameznih dvorcev in metod, ki jim pritičejo. Za vsem tem stoji kompleksen zgodovinski precedens: države, kot so prej omenjena evropska vinska središča, so preplavljene s starimi vinskimi zakoni, tradicijami in predpisi, ki jih je treba upoštevati do potankosti, da bi zagotovili njihov nadaljnji visokoleteči sloves. Razumevanje vinskih etiket je pravzaprav poznavanje vinskih zakonov teh cenjenih vinorodnih dežel. Upamo, da boste z nekoliko podrobnejšim opisom, ki sledi, lahko vina izbirali vsaj malo učinkoviteje.

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete, oznake na etiketi

Osnovni podatki

Veliko vinarjev svoja vina poimenuje tako, da že z imenom izdajo nekaj ključnih informacij o okusu in značaju posameznega vina.

Če torej vidite steklenico z imenom, kot je »Veliko rdeče« ali »Rose Pinky Chick« itd., so značilnosti vina tako rekoč na dlani. Enostavno. Še vedno pa to ne reši uganke, ali je vino bogato ali težko, suho ali sladko itd. Pogosto potrebujete še nekaj namigov, da dobite celotno sliko.

Osnovni podatki na vinskih etiketah

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete, vse je v mešanicah

Vse je v mešanicah

Posebno kadar nameravate izbrano vino spajati z različnimi jedmi, je dobro vedeti, iz katerega grozdja je. Večina etiket navaja grozdne sorte, vendar te v starih evropskih vinorodnih deželah spet niso nujno omenjene. Običajno je to zato, ker je vino narejeno iz mešanice grozdja, katere naravo narekujejo zakoni posamezne regije. Za mešano vino oziroma zvrst iz dveh sort ali več največkrat uporabimo francoski izraz cuvée. Toda raba tega izraza je zelo široka. Lahko gre tudi za mešanico vinogradov, sodov ali še česa.

Bordojska rdeča vina so na primer prav tako izdelana iz mešanice cabernet sauvignona, merlota in cabernet franca (pogosto z dodatkom majhnih količin drugih rdečih sort), vendar je malo verjetno, da bo katera od teh sort navedena na etiketi.

Obstaja veliko razlogov, zakaj so kleti dolžne uporabljati vinske mešanice. Delno gre za ohranjanje tradicije, vzdrževanje ravni kakovosti in zanesljivosti ter tudi za zaščito vinogradov, saj se mnogi od njih neprekinjeno uporabljajo že stoletja.

Poznavanje vin

Ogromno bogastvo vinskih območij in poimenovanj kleti si je resnično težko zapomniti. Če vas poznavanje vin res zanima, je morda smiselno, da se za začetek usmerite na eno področje ali eno sorto vina. K sreči pa nam dostop do interneta in različnih vinskih aplikacij pomaga, da si nam neštetih kombinacij vinskih vrst in vseh mogočih italijanskih vasi (čeprav bi bilo čisto v redu, če bi jih znali na pamet) ni več treba zapomniti, da bi vedeli, kaj pravzaprav pijemo.

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete

Pri branju etiket se je dobro spomniti, da so prav te pogosto prvi stik kupca z vinom in torej osnovno marketinško orodje. Dober primer je označba »rezerva«. V mnogih državah ni uradnih pravil, ki bi določala, katero vino se lahko ponaša z značko rezerva. Je pa to eden od načinov, kako iz morda bolj povprečnega vina narediti nekaj bolj zanimivega.

Bolje se je zanesti na vina z oznako ZGP – to so vrhunska vina z zaščitenim geografskim poreklom – ali ZOP, ki pomeni zaščiteno označbo porekla. Ta vina so narejena iz grozdja, ki je bilo pridelano, pobrano, predelano in ustekleničeno na enem posestvu in v eni sami kleti. Čeprav to ni stoodstotno jamstvo za kakovost, vseeno kaže na to, da klet trdno stoji za svojim izdelkom, saj je zanj v celoti odgovorna.

Etikete resda lahko povzročajo zmedo, a upamo, da smo vam vsaj malo pomagali, da razumete vinske zakone in ste na splošno bolje obveščeni.

Uspešen lov na buteljke vam želimo!

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi
Genialni spoji vina in jedi

Dovolite nam, da vam predstavimo čarobno formulo kombiniranja okusov hrane in vina. Sledite ji lahko povsem dosledno ali pa bolj po svoje. Ne glede na vaš stil sprejemanja napotkov, dobrodošli v svetu genialnih spojev vina in nekaterih klasičnih jedi.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>