SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Genialni spoji vina in jedi

Mizica, pogrni se – in tisti magični trenutek, ko ob okusno pripravljenem obroku na mizo samozavestno postavite tudi odlično izbrano vino.

Dovolite nam, da vam predstavimo čarobno formulo kombiniranja okusov hrane in vina. Sledite ji lahko povsem dosledno ali pa bolj po svoje. Ne glede na vaš stil sprejemanja napotkov, dobrodošli v svetu genialnih spojev vina in nekaterih klasičnih jedi.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi - Penina in ostrige

Penina in ostrige

Sofisticirana kombinacija, ki tako penini kot ostrigam poudari slano mineralnost. Penina naj bo dovolj diskretna, da se lahko izrazi subtilen okus ostrige. Penina je tudi odličen reset za brbončice, osveži jih po vsakem grižljaju.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi - Rizling in svinjina

Rizling in svinjina

Salame, klobase, kotleti in še bi lahko naštevali. Svinjina je značilno sladkasta. S
sladkobnostjo se čudovito ujemajo okusi (suhega ali malo suhega) rizlinga. Svinjina pa je tudi precej mastna, zato se kombinacija z izrazito kislostjo rizlinga tako prvovrstno obnese. Kislina priskoči na pomoč in okuse pri priči spravi v red.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi - Chardonnay in morsko

Chardonnay in morsko

Raki, pokrovače, kozice, rakovice ... večina teh morskih sadežev je najboljšega okusa, če so kuhani z malo (bolje veliko) masla. In tu je ključ. V vrhunskem chardonnayju lahko najdete nekaj čudovitih maslenih tekstur in okusov. Citrusna kislost vina osveži in se odlično ujame s sokom limone, ki ste ga ravno stisnili iz krhlja v prilogi.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi - Cabernet sauvignon in zrezek

Cabernet sauvignon in zrezek

Ta kombinacija je odvisna od taninov v vinu, sadnost caberneta pride bolje do izraza s sočnejšim mesom, kot sta goveja zarebrnica in zrezek T-bone. Cabernet se z govedino združi še toliko bolj, če jo začinite s timijanom ali rožmarinom.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi - Sauternes in modri siri

Sauternes in modri siri

Sauternes je vino iz grozdja, ki ga je zaznamovala plemenita plesen botritis. Grozdne jagode trgajo pozno in ko so prezrele. Plemenita plesen iz njih posrka vodo in koncentrira sladkorje, obenem pa doda vinu značilno noto medu, kandirane limone, akacije in lipe. In kar je najboljše, vina so sladka in imajo svežino, ki jo potrebujemo pri spiranju obloge, ki jo v ustih naredi sir. Če nimate pri roki sauternesa, poiščite kakšno slovensko vino, ki se ponaša z nazivom izbor, jagodni izbor ali ledeno vino.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete
Branje vinske etikete

Nekatere vinske etikete informirajo površno ali pa samo nerade izdajajo skrivnosti o vinu, ki ga skrivajo za svojim hrbtom. V nadaljevanju vam bomo razkrili nekaj zakonitosti branja etiket in vam, upamo, tako pomagali izbrati pravo vino.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>