SPAR Vinoteka - arhiv

Arhiv vinskih tem

SPAR Vinoteka, pri kakšnih temperaturah serviramo vino
Pri kakšnih temperaturah serviramo vino

Veliko stvari vpliva na užitek ob pitju vina, ena najpomembnejših pa je njegova temperatura. Neustrezno ohlajeno vino lahko poudari nepravilnosti ali pa najprijetnejšim aromam prepreči, da bi se polno razvile.  

SPAR Vinoteka, Najboljši mehurčki za vašo zabavo
Najboljši mehurčki za vašo zabavo

Bliža se najdaljša noč v letu, ko si točno ob polnoči zaželimo srečo in z glasnim pokom iz steklenic izpustimo mehurčke. Vi organizirajte zabavo, mi pa vam bomo pomagali izbrati pravo penino zanjo.

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno
Kaj vse vinu določa ceno?

Na znesek, ki  ga boste morali odšteti za vino vpliva veliko dejavnikov, samo vino pa ima morda pri tem najmanjši delež. Izvlecimo zamašek in poglejmo, kaj vse se skriva v ceni steklenice vina.

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta
Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta

Kombiniranje hrane in vina je precej komplicirano že v evropski kulinariki, pri kateri si lahko vsaj malo pomagamo z zemljevidom. Ko na mizo postavimo izvrstne jedi iz daljnih krajev, ki morda niti nimajo tradicije vinarstva in uživanja vina, pa plujemo po neznanih vodah. Brez skrbi, v Spar Vinoteki imamo rešitve tudi za takšne priložnosti!

SPAR Vinoteka, Od suhih do sladkih vin
Od suhih do sladkih vin

Na sladka vina pada nekakšna senca suhih vin, ki naj bi bila bolj resna in kakovostna, kar pa je seveda svetlobna leta daleč od dejstev.  Presenetilo bi vas, koliko izjemnih vrhunskih vin je pravzaprav sladkih. Da bi ovrgli te mite, smo vam pripravili kratek vodnik po vsebnosti sladkorja v vinu.  

SPAR Vinoteka, Bližnjica do znanja o vinu
Bližnjica do znanja o vinu

Razodeli vam bomo nekaj enostavnih trikov, ki vam bodo pomagali ohraniti mirno kri med vsemi podrobnostmi, ki naj bi jih človek vedel, da si lahko naroči kozarec izvrstnega vina.

SPAR Vinoteka - 10 odličnih vinskih regij
10 odličnih vinskih regij

Vino z užitkom pijemo ljudje po vsem svetu, prideluje pa ga le 90 držav. Vsaka regija ima svoje značilne sorte vina, zato se pri izbiri lahko ravnamo tudi po znanju geografije. Pa ga malce osvežimo.  

SPAR Vinoteka - Martinovo nam da novo vino
Martinovo nam da novo vino

Slovenci smo eden od evropskih narodov z najdaljšo vinarsko tradicijo, zato je martinovanje pri nas še vedno zelo živ praznik. Morda pa niste vedeli, da ni povezano le z vinom, ampak ima precej globlji pomen, ki izvira iz starih poganskih običajev. 

SPAR Vinoteka - Kako izbrati steklenico dobrega vina
Kako izbrati steklenico dobrega vina

Na večerjo ali zabavo v prijateljskem krogu se spodobi priti z darilom, najboljša izbira pa je gotovo steklenica vina, v kateri boste lahko uživali vsi skupaj. Kot vedno smo tukaj, da vam pomagamo, zato smo vam pripravili kratek vodnik za hitre, a dobre nakupe.

SPAR Vinoteka, Sladka vina za sladke priložnosti
Sladka vina za sladke priložnosti

Skrajni čas je, da se znebimo predsodkov, ki jih imamo ob misli na sladka desertna vina. To niso tista cenena vina s pisanimi etiketami kričečih barv, ampak žlahtna kapljica, ki je med poznavalci izjemno cenjena zaradi zahtevne pridelave ter bogatih arom in okusov.  

SPAR Vinoteka, Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée
Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée?

Tokrat vam predstavljamo pomen oznake cuvée, ki na etiketah šampanjcev pomeni eno, pri vseh preostalih vinih pa drugo. Pri slednjih gre za mešanico vin različnih sort, letnikov ali celo regij, pri žlahtnih mehurčkih iz Šampanje pa za vino iz  najbistrejšega mošta prvega prešanja.

SPAR Vinoteka, izbira pravih vinskih kozarcev
Izbira pravih vinskih kozarcev

Dobro vino je okusno v kateremkoli kozarcu, v pravem pa je lahko doživetje, ki  predrami vse naše čute. Preberite si naše napotke za izbiro pravih kozarcev za vino.

SPAR Vinoteka, Oblike in velikosti steklenic
Oblike in velikosti steklenic

Različne vinske steklenice se uporabljajo, da se vino zaščiti in optimizira njegovo hranjenje. Posebno pomembni sta oblika steklenice in barva stekla, saj vplivata na kakovost vina in ohranjanje njegovih sestavin.

SPAR Vinoteka, postanite boljši okuševalci vina v desetih minutah
Kako postati boljši okuševalci vina v 10 minutah

Sledijo trije enostavni in hitri načini, kako postati boljši degustator vin v manj kot desetih minutah.

SPAR Vinoteka, branje vinske etikete
Branje vinske etikete

Nekatere vinske etikete informirajo površno ali pa samo nerade izdajajo skrivnosti o vinu, ki ga skrivajo za svojim hrbtom. V nadaljevanju vam bomo razkrili nekaj zakonitosti branja etiket in vam, upamo, tako pomagali izbrati pravo vino.

SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi
Genialni spoji vina in jedi

Dovolite nam, da vam predstavimo čarobno formulo kombiniranja okusov hrane in vina. Sledite ji lahko povsem dosledno ali pa bolj po svoje. Ne glede na vaš stil sprejemanja napotkov, dobrodošli v svetu genialnih spojev vina in nekaterih klasičnih jedi.

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz