SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Sladka vina za sladke priložnosti

Skrajni čas je, da se znebimo predsodkov, ki jih imamo ob misli na sladka desertna vina. To niso tista cenena vina s pisanimi etiketami kričečih barv, ampak žlahtna kapljica, ki je med poznavalci izjemno cenjena zaradi zahtevne pridelave ter bogatih arom in okusov.   

SPAR Vinoteka, Sladka vina za sladke priložnosti

Sladkor je v desertnih vinih navadno uravnotežen s kislostjo in drugimi aromami, ki se skupaj zlijejo v harmonično celoto. Tako lahko v njih okušamo sadne in cvetlične note, kakav in kavo, med in karamelo ali vaniljo in oreščke. Vse je odvisno od vrst grozdja, načina pridelave in starosti vina. Naj vas sladkoba ne prestraši. Zapomnite si, vsa vina vsebujejo sladkor. To, da ga je več, ne pomeni, da je vino slabše kakovosti. Nasprotno, sladka vina večinoma nastajajo iz slajših sort grozdja poznih trgatev, ki dajejo bolj skoncentrirane okuse, zaradi česar je pridelava teh vin zahtevnejša, njihova cena pa višja.  

Medtem ko se pri drugih vinih sladkor s fermentacijo pretvori v alkohol, želijo vinarji v desertnih vinih poleg alkohola ohraniti še sladkor. Po tehnikah, s katerimi to dosežejo, desertna vina delimo na pet osnovnih kategorij.  

Pozna trgatev

To je vino iz grozdja, ki ga oberejo zelo pozno, pred tem pa se na trti posuši in sladkorji v njem se skoncentrirajo. Za tak način pridelave je primerna katera koli sorta grozdja, najpogosteje pa so to muškat, rizling, zinfandel in sémillon.  

Ledeno vino

Grozdje na vinski trti popolnoma pomrzne, voda v njegovih jagodah se spremeni v led. Oberejo in stisnejo ga, še preden se otaja, da led ostane v preši. V Sloveniji se vino lahko prodaja kot ledeno, če je bilo grozdje najmanj tri dni in noči izpostavljeno temperaturi minus sedem stopinj Celzija.   

Vino plemenitega gnitja

V postopku plemenitega gnitja grozdje okužijo s plemenito gobjo plesnijo Botrytis cinerea, ki stanjša lupino grozdnih jagod. Te se zaradi dehidracije skrčijo ter pridobijo medene in ingverjeve arome.   

Vino iz rozin

Drugače kot pri pozni trgatvi in ledenem vinu pri tem postopku grozdje oberejo ter ga šele nato od 60 do 90 dni sušijo na slamnatih preprogah. Sok v jagodah se skoncentrira, a ohrani tudi kislost. V Italiji so vina, pridelana po tej metodi, znana kot passito.  

Ojačano vino

V procesu pridelave desertnih vin, kot so portovec, šeri ali madeira, vinarji med fermentacijo ali po njej osnovnemu vinu dodajajo žganje, zato imajo ta vina višjo vsebnost alkohola in so bolj podobna likerjem. 

SPAR Vinoteka, Sladka vina za sladke priložnosti

Desertna vina v manjših čokatih kozarcih s kratkim pecljem, navadno rahlo ohlajena ali sobne temperature, postrežemo po obrokih, ko na mizo pridejo sladice. Žlahtni rubinasti portovec je odličen v paru s čokoladnimi pregrehami, ob lahkotnejšem rizlingu ali tramincu pa zablestijo sadne tortice. Desertna vina se dobro podajo k modrim in kremnim sirom, spretnejši kuharji in poznavalci vin pa jih znajo kombinirati tudi z mastnimi in slanimi jedmi.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée
Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée?

Tokrat vam predstavljamo pomen oznake cuvée, ki na etiketah šampanjcev pomeni eno, pri vseh preostalih vinih pa drugo. Pri slednjih gre za mešanico vin različnih sort, letnikov ali celo regij, pri žlahtnih mehurčkih iz Šampanje pa za vino iz  najbistrejšega mošta prvega prešanja.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>