Sladkor je v desertnih vinih navadno uravnotežen s kislostjo in drugimi aromami, ki se skupaj zlijejo v harmonično celoto. Tako lahko v njih okušamo sadne in cvetlične note, kakav in kavo, med in karamelo ali vaniljo in oreščke. Vse je odvisno od vrst grozdja, načina pridelave in starosti vina. Naj vas sladkoba ne prestraši. Zapomnite si, vsa vina vsebujejo sladkor. To, da ga je več, ne pomeni, da je vino slabše kakovosti. Nasprotno, sladka vina večinoma nastajajo iz slajših sort grozdja poznih trgatev, ki dajejo bolj skoncentrirane okuse, zaradi česar je pridelava teh vin zahtevnejša, njihova cena pa višja.
Medtem ko se pri drugih vinih sladkor s fermentacijo pretvori v alkohol, želijo vinarji v desertnih vinih poleg alkohola ohraniti še sladkor. Po tehnikah, s katerimi to dosežejo, desertna vina delimo na pet osnovnih kategorij.