SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée?

SPAR Vinoteka, Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée

Beseda cuvée (izgovarjamo jo ku-ve) se sliši tako fino, da gotovo pomeni vino izjemne kakovosti, kajne? To ni čisto nujno, saj ima kar nekaj različnih pomenov. Ker zakonsko nikjer ni določeno, katera vina si to oznako dejansko zaslužijo, jo vinarji uporabljajo za marsikaj, včasih tudi za umetno ustvarjanje vtisa odličnosti. Da bi vas težje pretentali, preverite, kaj pomeni cuvée in katera vina se upravičeno ponašajo s tem nazivom.  

Beseda cuvée v francoščini nima prav romantičnega pomena, saj označuje cisterno, v kateri zori vino. Ker vsako vino del svojega odraščanja preživi v cisterni, si s tem ne moremo kaj dosti pomagati. Lahko pa nam je v pomoč dejstvo, da je pomen cuvéeja praviloma odvisen od tega, ali ga najdemo na etiketi šampanjca ali katerega drugega vina.    

SPAR Vinoteka, Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée

Najprej razčistimo, da so šampanjci samo peneča vina, ki jih pridelajo vinarji v francoski pokrajini Šampanji. Tam oznako cuvée nosijo vina, izdelana iz natanko 2050 litrov mošta, pridobljenega pri prvem prešanju 4000 kilogramov grozdja. Prvo prešanje ali po francosko premiere taille je najnežnejše in najbolj cenjeno. Ker sredica grozda še ne pritisne ob lupino, je sok čistejši in trpkejši. Drugo prešanje ali deuxieme taille je že močnejšega okusa. Nekateri vinarji v Šampanji se ponašajo s tem, da so vsa njihova vina cuvée. Posebne polnitve, ki jih označijo z nazivom prestige cuvée ali grand cuvée, pa lahko ponudijo po ceni, ki je do šestkrat višja od običajne.   

SPAR Vinoteka, Kaj na steklenici pomeni oznaka cuvée

Oznaka cuvée na penečih vinih, ki niso šampanjci, običajno pomeni, da so izdelana po tradicionalni metodi. Ta se začne s prvo fermentacijo osnovne sorte vina, v kateri se sladkor s pomočjo kvasovk pretvori v alkohol. Potem osnovnemu vinu dodajo natančno določeno mešanico drugih sort, kar se dogaja v – uganili ste – cisterni, zato tu dobi oznako cuvée. Mešanico z dodanimi kvasovkami in sladkorji ustekleničijo, da se vino še enkrat fermentira, odmrle kvasovke, ki potonejo na dno, pa mu dajo aromo in okus.  

Pri mirnih vinih oznaka cuvée praviloma pomeni, da so narejena iz različnih vrst grozdja, ki jih vinarji mešajo v točno določenih razmerjih, da dobijo specifičen okus in aromo. Proces mešanja je v vinarstvu izjemno pomemben, saj mora biti končni izdelek boljši kot posamezna sorta. Včasih cuvée pomeni tudi mešanico vin različnih letnikov ali celo regij. Ker se besede drži pridih prestiža, jo nekateri vinarji uporabijo tudi za posebne polnitve. Sicer pa cuvée ne pomeni, da ima vino zaradi tega kakšno specifično barvo, aromo ali okus, saj so vina s to oznako lahko rdeča, bela ali rosé, sladka ali suha ter lahka ali krepkejša.  

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.