SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Izbira pravih vinskih kozarcev

Ljudje uživamo v vinu na različne načine. Nekaterim veliko pomenijo pravila in ceremonije, ki se jih držijo tudi pri izbiri kozarcev, drugi si s tem ne dajo veliko opravka in pijejo iz katere koli čaše, samo da ne pušča. Šalo na stran. Vsi vemo, da obstaja veliko različnih vrst kozarcev za vino, ki se med seboj razlikujejo po obliki in velikosti. Pa imajo res vpliv na naše doživljanje vina, je pomembno, iz česa ga pijemo? Podobno kot pri številnih drugih življenjskih zadevah tudi tokrat odgovor ni preprost.

Dobro vino je okusno ne glede na obliko kozarca, še najboljše pa je v prijetni družbi. Dejstvo pa je, da za razvoj vseh različnih vrst kozarcev obstajajo tehtni razlogi. Z obliko kozarca namreč lahko  poudarimo nekatere lastnosti vina, ki prebudijo naše čute in nam povečajo užitek ob pitju. Zato si oglejmo, kateri kozarci so najprimernejša izbira za posamezne vrste vina.   

SPAR Vinoteka, izbira pravih vinskih kozarcev

Zakaj so kozarci na pecljih

Vino mora biti ohlajeno na primerno temperaturo, da razvije poln okus in aromo. Če je prehladno, ne sprosti vsega svojega potenciala. Če je pretoplo, pa alkohol zasenči vse druge okuse. Dlani so najtoplejši  del naših teles, zato imajo kozarci za vino peclje, kjer jih lahko primemo, namesto da bi z rokami segrevali čašo. Pretoplo vino bi namreč izgubilo svežino in postalo precej neizrazito, podobno kot pivo, ki ga na koncertu ali tekmi predolgo objemamo v kozarcu.   

SPAR Vinoteka, izbira pravih vinskih kozarcev, kozarci za belo vino

Kozarci za belo vino

Za bela vina so najprimernejši kozarci z manjšo in bolj zaobljeno čašo v obliki tulipana, ki hitreje sprosti svežino. Ker je vino tako bližje nosu, intenzivneje zaznavamo raznovrstne arome. Za lahka bela vina izberite kozarec v obliki ožjega in višjega tulipana, za oranžna in zrelejša bela vina pa širšo in bolj odprto čašo. Ta bo poudarila težje arome, ki potrebujejo več prostora, da se sprostijo.   

SPAR Vinoteka, izbira pravih vinskih kozarcev, kozarci za rdeče vino

Kozarci za rdeče vino

Vinske arome imajo v večjih čašah več prostora, da se razvijejo v vsem svojem sijaju, zato rdeča vina, ki so praviloma polnejšega okusa, pijemo iz višjih in širših kozarcev. Etanol je dlje od nosa, zato pridejo bolj do izraza drugi poudarki. Kozarci z ožjim vrhom so primerni za vina z močnejšimi aromami, saj jih lepo združijo v ustih, tisti s širšim robom pa poudarijo nežnejše arome.   

SPAR Vinoteka, izbira pravih vinskih kozarcev, kozarci za mehurčke

Kozarci za mehurčke

Peneča vina so prav tako raznovrstna kot bela ali rdeča, zato jih tudi pijemo iz kozarcev različnih oblik. V širše in odprte kupe nalijemo starejša vina polnega okusa, ki pa jih moramo hitreje piti, saj se mehurčki naglo porazgubijo. V ozkih in visokih flavtah se mehurčki ohranijo dalj časa. Someljeji pa tudi za peneča vina priporočajo tulipane, ki v širšem delu razvijejo aromo, zoženo grlo pa zadržuje mehurčke in ohranja svežino.  

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Oblike in velikosti steklenic
Oblike in velikosti steklenic

Različne vinske steklenice se uporabljajo, da se vino zaščiti in optimizira njegovo hranjenje. Posebno pomembni sta oblika steklenice in barva stekla, saj vplivata na kakovost vina in ohranjanje njegovih sestavin.