SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Oblike in velikosti steklenic

SPAR Vinoteka, Oblike in velikosti steklenic

Vinske steklenice so po marsičem podobne ljudem. Imajo trdo zunanjost, težko se odprejo, ko pa so enkrat odprte, iz njih hitro steče.

Šalo na stran. Tako kot ljudje tudi steklenice nimajo enakih lastnosti. Razlikujejo se po velikosti, obliki in barvi. Prav zanimivo je stopiti v vinoteko in z enim pogledom zaobjeti vso raznolikost ponudbe. Od visokih, elegantnih steklenic do bolj hruškastih, ki kar pokajo od rodovitnosti, tradicionalno oblikovanih regionalnih primerkov in nenavadnih, bolj eksperimentalnih oblik, ki se redkeje pojavijo na policah. In potem so tu še barve! Bledo zeleni in globoki toni črnila, prozorne steklenice, ki razkazujejo čudovite odtenke v notranjosti – pravo razburjenje za čute, in to še preden ste utegnili narediti prvi požirek.

Različne vinske steklenice se uporabljajo, da se vino zaščiti in optimizira njegovo hranjenje. Posebno pomembni sta oblika steklenice in barva stekla, saj vplivata na kakovost vina in ohranjanje njegovih sestavin.

Že v 17. stoletju so ugotovili, da vino, shranjeno v steklenici, ki je zaprta s plutovinastim zamaškom, ohranja svojo kakovost oziroma s staranjem še pridobi telo in okus.

V različnih vinorodnih deželah so sčasoma razvili tipične steklenice, ki so zaradi svoje oblike in včasih tudi barve stekla značilne za določeno vinogradniško pokrajino.

V nadaljevanju bomo prikazali nekatere najbolj zastopane vrste steklenic.  

Najbolj zastopane vrste steklenic:

SPAR Vinoteka, imena velikosti steklenic

Imena velikosti steklenic

Različni volumni steklenic imajo nadvse zanimiva imena, izvirajoča iz zgodovine, ki je tako daljna kot samo vino. Tule je seznam poimenovanj velikosti steklenic od majhne, ki ji rečemo preprosto quart ali četrtinka, do gromozanskega nebukadnezarja, ki nosi ime po svetopisemskem babilonskem kralju.  

Velikosti steklenic od majhne do največje:

kvart ali četrtinka = 18,75 cl

rehoboam = 4,5 l (6 steklenic)
demie ali polovinka = 37,50 cl
   metuzalem = 6 l (8 steklenic)
  
buteljka = 0,75 l
   salmanazar = 9 l (12 steklenic)
  
magnum = 1,5 l (2 steklenici)
   baltazar = 12 l (16 steklenic)

jeroboam ali tudi dvojni magnum = 3 l (4 steklenice)
   nebukadnezar = 15 l (20 steklenic)  

 

Iz opisanih steklenic osnovnih oblik, velikosti in barv je izpeljanih veliko drugih ter času bolj primernih trendovskih različic, ki sodobne vinoljube vabijo k okušanju božanske pijače, shranjene v njih. 

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte