SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Pri kakšnih temperaturah serviramo vino

Veliko stvari vpliva na užitek ob pitju vina, ena najpomembnejših pa je njegova temperatura. Neustrezno ohlajeno vino lahko poudari nepravilnosti ali pa najprijetnejšim aromam prepreči, da bi se polno razvile. Zato ljubitelji in poznavalci vina investirajo v hladilne omarice ali poseben ohlajen temen prostor, ki ni ne prevlažen in ne presuh. Če vina ne hranite dlje časa, bosta navaden hladilnik ali temna omarica povsem zadoščala.  

Najprimernejše temperature za serviranje vina se razlikujejo glede na sorto, načine zorenja in vsebnost sladkorja, razdelimo pa jih lahko v nekaj splošnih kategorij:

Če izberete slovenska vina, vam naši vinarji priskočijo na pomoč in navadno kar na etiketo napišejo najprimernejšo temperaturo za uživanje vina.

SPAR Vinoteka, pri kakšnih temperaturah serviramo vino

Nižje temperature poudarijo kisline, tanine in trpkost, pri višjih temperaturah pa se sprostijo okusi in arome. Pretoplo vino izgubi teksturo in eleganco, nad katerima prevlada okus po alkoholu, prehladno vino pa aromam ne dovoli dihati. Vsekakor pa je bolje, da ima vino kakšno stopinjo premalo kot preveč, saj se v toplem prostoru ali vremenu hitro segreje. Pogrejejo ga tudi roke, s katerimi držimo kozarce, zato ga ljudem, ki pijejo počasneje, iz primerno ohlajene steklenice točite v manjših količinah. Sicer pa si zapomnite preprosto pravilo: vina z večjo vsebnostjo kisline postrezite hladna, slajša vina pa topla.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Najboljši mehurčki za vašo zabavo
Najboljši mehurčki za vašo zabavo

Bliža se najdaljša noč v letu, ko si točno ob polnoči zaželimo srečo in z glasnim pokom iz steklenic izpustimo mehurčke. Vi organizirajte zabavo, mi pa vam bomo pomagali izbrati pravo penino zanjo.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>