SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta

Kombiniranje hrane in vina je precej komplicirano že v evropski kulinariki, pri kateri si lahko vsaj malo pomagamo z zemljevidom. Italijanska vina se pač podajo k italijanski hrani, francoska k francoski, španska k španski, nemška k nemški in seveda slovenska k slovenski. Ko na mizo postavimo izvrstne jedi iz daljnih krajev, ki morda niti nimajo tradicije vinarstva in uživanja vina, pa plujemo po neznanih vodah. Brez skrbi, v Spar Vinoteki imamo tudi za takšne priložnosti rešitve, s katerimi boste zablesteli pred svojimi gosti. Pa se podajmo na pot okoli sveta!  

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, kitajska kulinarika

Kitajska kulinarika

Skoraj vsak slovenski kraj ima svojo kitajsko restavracijo, zato gotovo že vsaj malo poznate kulinariko Kitajske, čeprav je ta dežela tako velika, da se pod njenim okriljem stiska malo morje regionalnih kuhinj. Morda tudi veste, da tam na mizo hkrati postavijo več različnih jedi, ki jih ne jedo v vrstnem redu, kakršnega smo vajeni. Jedi, ki se vrtijo pred nami, imajo toliko različnih sestavin, da se zdi skoraj nemogoče za spremljavo izbrati eno samo vino. Napisali smo skoraj. Presenetilo vas bo, da imajo rešitev za to Nemci. Malce slajši rizling ali traminec bo odlično dopolnil vrtiljak sladko-kislih, sladko-slanih, sladko-mastnih in sladko-pikantnih okusov. K priljubljenemu piščancu po sečuansko se lepo poda sivi pinot, ob mesnih in začinjenih jedeh lahko pijete peneča vina prosecco, lambrusco ali cava, zrela rdeča vina s sadnimi aromami, kot sta pinot noir in barbera, pa so primerna za krepke omake s sojo in sladkorjem. Izogibajte se močnim rdečim vinom z več kisline in tanini, saj lahko preglasijo okuse sladko-kislih jedi.   

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, japonska kulinarika

Japonska kulinarika

Suši je v zadnjih nekaj letih postal priljubljen kulinarični izziv številnih domačih kuharic in kuharjev, ki skrbno in natančno pripravljajo lične prigrizke iz riža, surove ali kuhane ribe, sveže ali vložene zelenjave in morskih alg. Poleg ramen juh in ocvrtih tempur so ti najbolj znana in razširjena jed japonske kuhinje. Ta se poleg do potankosti dodelanega videza zanaša tudi na sveže sezonske sestavine, tako da se lahko posamezna jed popolnoma spreminja skozi različne letne čase. Japonci ob hrani največkrat uživajo čaj, riževo vino sake ali pivo. Vi pa gostom lahko ob sušiju postrežete z zelenim veltlincem, ki ga bo lepo dopolnil z več kisline in citrusnimi aromami. Če pripravljate suši z lososom, lahko v kozarce nalijete tudi rosé, k rakcem pa se poda sivi pinot. Ramen pospremite s pinot noirjem, ob kroglicah takoyaki pa spijte kozarec suhe bele penine.  

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, tajska kulinarika

Tajska kulinarika

Zvrhani krožniki pad thaia, najbolj razširjene in priljubljene tajske jedi, se morda zdijo kot naključna mešanica rezancev, zelenjave in rakcev, mesa ali tofuja, v resnici pa gre za zelo premišljen recept, ki z različnimi okusi sestavlja harmonično celoto. Tudi tu vam bo prav prišel malce slajši rizling, ki se bo s svojimi sadnimi aromami lepo vključil v sladko-pikantni ples. Če so vam bolj pri srcu rdeča vina, je sivi pinot z rahlo zaznavnima aromama cimeta in klinčkov odlična izbira. K tajski kulinariki, ki kombinira sladke, grenke, slane, kisle, pikantne in aromatične sestavine, se lepo podajo še peneči roseji, lahkotni zeleni veltlinec in pinot noir iz hladnejših regij. Ob mesnih jedeh s pekočimi omakami pa lahko postrežete zelo trendovska oranžna vina.   

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, indijska kulinarika

Indijska kulinarika

Bogato začinjene indijske jedi so velik izziv za poznavalce vina. Tu princip, da gre rdeče vino k rdečemu mesu, belo vino pa k ribam in zelenjavi, odpove na celi črti, saj v mešanici sestavin in okusov redkokatero vino res pride do izraza. To pa je dobra priložnost za polsladka in sladka vina, ki se pri tem lahko izkažejo s svojimi polnejšimi telesi. Spet je tu v mednarodnih odnosih izkušeni rizling, ki obvlada pogovore s pikantnimi jedmi. Tudi tokaj ali vouvray iz doline reke Loare se odločno postavita ob bok jagnječjim jedem iz tandoorja. Med rdečimi vini izbirajte syrah ali cabernet franc z zemeljskimi aromami, dobra odločitev pa so tudi roseji grenaš, rioja gran reserva, širaz iz Severnega Porenja ali cabernet franc iz Beaujolaisa.  

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, mehiška kulinarika

Mehiška kulinarika

Po ponudbi mehiških restavracij, prilagojenih naših evropskim okusom, bi si lahko mislili, da v Mehiki pijejo samo tekilo in pivo. Pa to seveda ni res, saj je v Coahuili na severu države Casa Madero, najstarejša vinarna v obeh Amerikah, ki deluje že od leta 1597. Mehiška kuhinja slovi po pikantnih čili feferonih in krepkih mesnih jedeh, zato nam bodo tudi tu prav prišla slajša vina. Sladkor namreč nevtralizira kapsaicin, snov, ki nam opeče usta. K tortiljam s prilogami, kot so tacos, chalupas in tostadas, ter polnjenim žepkom tamales in enchiladas se podajo roseji ali rioja. Pikantno-sladke jedi postrezite s sauvingnon blancom, verdejom ali zelenim veltlincem. Ob chiliju con carne in jedeh s svinjino pa na mizo postavite penine, kot sta cava in crémant.   

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta, bližnjevzhodna kulinarika

Bližnjevzhodna kulinarika

Države Bližnjega vzhoda imajo zelo različen odnos do vina, saj vera večini prebivalcev prepoveduje uživanje alkohola. Izjemi sta Turčija, ki je bila vedno križišče vzhoda in zahoda, ter Libanon, nekdanji francoski protektorat, kjer gojijo odlične sorte syrah, grenaš in cabernet sauvignon. Jedi, ki jih pripravljajo v bližnjevzhodnih kuhinjah, vsebujejo veliko česna, čebule in začimb, zato tu lahko suvereno nastopijo lahka bela vina. Ob humusu nazdravite s kozarcem roseja srednjega telesa, če je začinjen, pa s tramincem ali rizlingom. K falaflu se poda grenaš blanc ali sauvignon blanc. Kebab ali giros pospremite z malbecom ali cabernet sauvignonom, sladke baklave pa bodo lepo dopolnili traminec, muškat ali slajše penine.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Od suhih do sladkih vin
Od suhih do sladkih vin

Na sladka vina pada nekakšna senca suhih vin, ki naj bi bila bolj resna in kakovostna, kar pa je seveda svetlobna leta daleč od dejstev.  Presenetilo bi vas, koliko izjemnih vrhunskih vin je pravzaprav sladkih. Da bi ovrgli te mite, smo vam pripravili kratek vodnik po vsebnosti sladkorja v vinu.  

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>