SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Bližnjica do znanja o vinu

Življenje se da čisto dobro zvoziti tudi brez poglobljenega znanja o vinu, vsake toliko pa lahko že z osnovami zablestimo pred prijatelji. Na primer v restavraciji, ko nam natakar ponudi vinsko karto. Takrat lahko zamrmramo »ah, to je zame španska vas« in jo podamo naprej prijateljem ali pa jo pozorno preberemo in naročimo: »Pa poskusimo tole špansko vino.« Razodeli vam bomo nekaj enostavnih trikov, ki vam bodo pomagali ohraniti mirno kri med vsemi temi podrobnostmi, ki naj bi jih človek vedel, da si lahko naroči kozarec izvrstnega vina.   

SPAR Vinoteka, Bližnjica do znanja o vinu

Natakar vas v restavraciji posede za mizo in vam poda vinsko karto. Pozorno si jo oglejte, vina pa ne naročajte. Naj vas spomnimo, da vino dopolnjuje hrano in hrana dopolnjuje vino. Dokler ne izberete hrane, se ne odločite niti za vino. Raje naročite kozarce penine in lepo v miru preštudirajte meni.

Ko je hrana na mizi, vam natakar prinese tudi vino. Izbere enega od gostov za mizo, da ga poskusi. Nikar se ne ustrašite, če ste to vi. Resno namrščite čelo, si oglejte barvo vina, nato pa počasi zavrtite kozarec, da se sprostijo arome. Brez hitrih gibov ga ponesite k nosu in povonjajte. Diši po vinu, kajne? Kar počasi. Zamižite in si pred oči prikličite lokalno tržnico. Ima vino vonj po limonah ali malinah? Po tobaku ali babičinih piškotih? Poznavalsko prikimajte in povejte, kaj vohate. Brez skrbi, ljudje imamo različne nosove, ki zaznavajo različne vonje.

Zdaj pa ste prišli do točke, ko je vino treba poskusiti. Umirjeno dvignite kozarec, srknite požirek, ga za nekaj trenutkov zadržite na jeziku, nato pa izpijte. Na hitro opišite, kaj ste okusili. Je vino lahko in sveže ali močnejšega, bogatega okusa? Se vam je zazdelo, da ste zaznali malce zemlje ali soli iz morskega zraka? Kar pogumno, sprostite domišljijo. Na koncu pa seveda poznavalsko prikimajte.

Temu se reče dramska igra in z njo se lahko povsem suvereno rešite iz kočljive situacije. Za naslednjič pa le preberite nekaj naših člankov, v katerih se skriva veliko uporabnih nasvetov za okušanje vina. Še vedno pa lahko za mnenje o primerni vinski spremljavi vprašate natakarja in upate, da ni tudi on bral naše bližnjice do znanja o vinu.   

SPAR Vinoteka, Bližnjica do znanja o vinu
SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka - 10 odličnih vinskih regij
10 odličnih vinskih regij

Vino z užitkom pijemo ljudje po vsem svetu, prideluje pa ga le 90 držav. Vsaka regija ima svoje značilne sorte vina, zato se pri izbiri lahko ravnamo tudi po znanju geografije. Pa ga malce osvežimo.  

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz