SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Martinovo nam da novo vino

Slovenci smo eden od evropskih narodov z najdaljšo vinarsko tradicijo, zato je martinovanje pri nas še vedno zelo živ praznik. Morda pa niste vedeli, da ni povezano le z vinom, ampak ima precej globlji pomen, ki izvira iz starih poganskih običajev.  
 
Martinovo vsako leto praznujemo 11. novembra, na dan, ko naj bi leta 397 umrl sveti Martin, zavetnik beračev, vinogradnikov in vinarjev. Nekdanji rimski vojščak, ki se je dal krstiti v zrelih letih, je slovel po svoji skromnosti in dobroti. Legenda pravi, da je nekega zimskega dne na poti srečal premraženega berača. Svoj vojaški plašč je prerezal na pol in ga polovico podaril revežu, da se je zavil vanjo. Ko so Martina izvolili za škofa v francoskem Toursu, se je ves skromen skril, a ga je z glasnim gaganjem izdala jata gosi, ki se je pasla v njegovi bližini.  

SPAR Vinoteka - Martinovo nam da novo vino

Naši predniki pa so se še pred širitvijo krščanstva v Evropo v tem času z najrazličnejšimi običaji ob koncu žetve zahvalili bogovom za bogato letino. To je bil praznik izobilja, pridelki so bili pospravljeni, kašče so bile polne, kmetje pa so se s kolinami pripravljali na zimski počitek, ki ga je bila deležna tudi zemlja. Zavetnikom so darovali živali, pogosto gosi in drugo perutnino, svoje bogastvo pa so delili tudi z reveži in berači, ki jim življenje ni naklonilo takšne sreče, kot so jo uživali sami.  
 
Nekaj starih običajev iz poganskih časov se je v Nemčiji, Franciji in na Danskem ohranilo vse do danes. Nemški in danski otroci z lampijoni in lučkami hodijo od hiše do hiše, kjer jih obdarujejo z jabolki, orehi in različnimi priboljški. V Flandriji jih spremlja konjenik, ki predstavlja sv. Martina. V Porenju na martinovo prižigajo kresove in pečejo odojke, ki jih razdelijo med vse prisotne. Tam je tradicionalna martinova jed rogljiček, ki spominja na polovico preste. Simbolizira polovico plašča, s katero je sv. Martin ogrnil berača.  

V naših krajih je praznik povezan z vinom, saj je to čas, ko se končajo dela v vinogradih, iz mošta pa nastane mlado vino. Najbolj slavnostno martinovo praznujejo v Mariboru, kjer se ob stojnicah z vinom in kulinaričnimi dobrotami zbere tudi 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Skozi mesto se sprehodijo malečniški brači, vinogradniki, ki ohranjajo starodaven način obiranja grozdja, stara in nova vinska kraljica ter župan, ki je tudi skrbnik najstarejše slovenske trte na Lentu. Drugod po Sloveniji vinarji odprejo svoje kleti obiskovalcem in jim postrežejo z domačimi dobrotami.   

SPAR Vinoteka - Martinovo nam da novo vino
SPAR Vinoteka - Martinovo nam da novo vino

Skoraj vsem narodom, ki praznujejo martinovo, pa je skupno to, da je na praznični mizi slastna pečena gos, račka, petelin ali druga perutnina, navadno z dušenim rdečim zeljem in mlinci ali krompirjem, v kozarcih pa mlado vino, ki je pravkar nastalo iz mošta. In še vedno je to praznik, ko se ob polnih čašah zahvalimo za vse dobro, kar nam daje življenje, in to delimo z drugimi.

Martinovo jesensko ozadje

RECEPTI:

Nasvet kuharja:
Če želite, da se vaša gos ali raca v pečici enakomerno in zlatorumeno zapeče, jo zadnjih 15 minut peke premažite z medom. Tako boste osrednjo dobroto martinove pojedine še dodatno aromatizirali.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Sladka vina za sladke priložnosti
Sladka vina za sladke priložnosti

Skrajni čas je, da se znebimo predsodkov, ki jih imamo ob misli na sladka desertna vina. To niso tista cenena vina s pisanimi etiketami kričečih barv, ampak žlahtna kapljica, ki je med poznavalci izjemno cenjena zaradi zahtevne pridelave ter bogatih arom in okusov.  

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>