Račka s prilogo  (za Martinovo pojedino) - Chef Gregor Vračko, Tri zvezdice, Martinovi recepti

Račka s prilogo (za Martinovo pojedino)

Chef Vračko
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
10
min
Čas peke

Sestavine

  • Račje prsi (4x 200g) 4 kosi

Sestavine za domačo zeliščno sol za račja prsa:

  • Koriandrova semena 10 g
  • Zvezdni janež 5 g
  • Koriander 5 g
  • Črni poper 0.5 g
  • Morska sol SPAR Premium 25 g

Sestavine za zelenjavno prilogo:

  • Rdeče zelje narezano na tanke rezance 2 glavi
  • Nadrobljen koriander v semenu 3 g
  • Olivno olje SPAR Premium 20 g
  • Korenje 75 g
  • Čebula 100 g
  • Por 20 g
  • Koromač 30 g
  • Piščančja jušna osnova 350 g
  • Pomarančni sok ali jabolčni sok 350 g
  • Kis Despar Premium 45 g
  • Rdeče vino 180 g
  • Sladkor 100 g
  • Zeliščna mešanica rožmarin, peteršilj, pehtran
  • Pomarančna in limonina lupina 20 g
  • Morska sol SPAR Premium 20 g
  • Olivno olje SPAR Premium 70 g

Sestavine za omako:

  • Bio suhe grozdne jagode SPAR Natur*pur 250 g
  • Rdeče vino 250 g
  • Rdeči vinski ali balzamični kis Despar Premium 170 g
  • Sladkor 40 g
  • Poper SPAR Premium 2 g
  • Zvezdni janež 2 g
  • Cimet 2 g

Priprava

Priprava domače zeliščne soli za račja prsa:

01

Začimbe prepražimo, zmeljemo oz. stolčemo, ter pomešamo s soljo. S tako pripravljeno mešanico začinimo račja prsa.

02

Račja prsa popečemo na koži, jih obrnemo, ter jih damo v pečico pri 180 stopinjah za cca. 8. min - nekje 55 stopinj sredica.

Priprava zelenjavne priloge:

01

Zelenjavo sesekljamo ter jo popražimo na olivnem olju. Dodamo sladkor, ter ga karameliziramo.

02

Zalijemo s tekočinami, dodamo na tanke rezance narezano rdečo zelje, dodamo začimbe, ter dušimo do željene trdote. Okusimo po želji.

Priprava omake:

01

Rdečemu vinu dodamo vse ostale sestavine, razen grozdnih jagod, ter zavremo.

02

Tekočino prelijemo čez grozdne jagode in jih mariniramo v tem fondu.