Pečena Martinova račka - Mojca Polak

Pečena Martinova račka

srednje zahtevno
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
150
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

  • Raca 1 kos
  • Sol 1 žlička
  • Poper 1 ščepec
  • Jabolko 3
  • Med 2 žlici

Priprava

01

Račko dobro očistimo in speremo pod tekočo vodo. Nato jo dobro osušimo s papirnato brisačo. Natremo jo s soljo in poprom. Jabolka izkoščičimo in z njimi nadevamo trebušno votlino račke. V pekaču račko postavimo na hrbet in jo pečemo pri 180 °C 15 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 150 °C in pečemo še 2 uri.

02

Med peko lahko račko prelivamo z maščobo, ki nastaja. Če je maščobe veliko, jo lahko med peko tudi odlijemo. Zadnjih 15 minut peke, temperaturo pečice ponovno dvignemo na prvotno. Pred tem račko premažemo z medom, da se račka aromatizira in koža enakomerno porjavi.

03

Ko vzamemo račko iz pečice naj v pekaču pred razrezom vsaj 10 minut počiva. Nato jo razrežemo in ob njej postrežemo pečena jabolka.