Vino za poletne koktajle

Poletje je čas za osvežujoče vinske koktajle. Ste se spomnili na špricar (brizganec)? Fino. Ampak to je šele začetek. Skupaj s someljejem Valentinom Bufolinom smo pripravili seznam zanimivih vinskih koktajlov, ki jih morate poznati, izbor vin in nekaj napotkov za pripravo prvovrstnih poletnih vinskih mešanic. Na svežino, na poletje!

Štirje legendarni vinski koktajli

Najboljši prosecco za Aperol Spritz

Brezalkoholni vinski koktajli za dnevne zabave

Najboljša mimoza je zjutraj

Štirje legendarni vinski koktajli

Hugo, mimoza, Aperol spritz ali negroni? To je četverica iz kozarcev, iz katerih dobesedno veje poletje. Za vse, razen za negroni, boste potrebovali dobro peneče vino. Preglejte vinske izbore, napotke in spremljave jedi someljeja Valentina Bufolina ter si pripravite pravo aperitivno izkušnjo.

Štirje legendarni vinski koktajli, hugo

Prvi se ga je domislil Roland Gruber, barman z italijanske Južne Tirolske, ko je iskal način, kako popestriti kozarec klasičnega prosecca. Dodal mu je metine liste in melisni sirup in tako je nastala ta klasična osvežilna poletna pijača.

Štirje legendarni vinski koktajli, Mimoza

To je univerzalna osvežilna pijača, ki zaradi sveže iztisnjenega pomarančnega soka poživi telo in povzdigne duha. Izvor tega koktajla je precej nejasen, vemo le, da so ga na začetku imenovali champagne orange. Mimoza je bila tudi ena od priljubljenih pijač kraljice Elizabete II. Spoznala jo je, ko je obiskala jug Francije, in jo nemudoma vzljubila.

Štirje legendarni vinski koktajli, Aperol Spritz

Ob omembi besede spritz vsak pomisli na Aperol, kar priča o popularnosti te pijače. Aperol so prvotno ustvarili in oglaševali kot liker, ki pomaga hujšati in lajša prebavne težave. Leta 1919 sta ga po kar sedmih letih razvoja lansirala brata Barbieri. Med njegovimi sestavinami so encijan, rabarbara in kininovec.  

Štirje legendarni vinski koktajli, Negroni

Negroni se je razvil iz pijače Milano-Torino, mešanice Camparija in sladkega rdečega vermuta v razmerju 50 : 50, ki jo postrežemo z ledom in jo spremlja okrasek iz citrusov. Z dodajanjem sodavice Milano-Torino spremenimo v americano. Če gazirano vodo zamenjamo z ginom, dobimo negroni.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Peneča Rebula Goriška Brda

Vino z briljantno slamnato rumeno barvo in s številnimi drobnimi mehurčki. Sadnost te penine, note hruške in belega cvetja bodo kot nalašč za v koktajle, saj se bodo odlično vkomponirale v arome sestavin. Sveža, lahkotna struktura pa bo izvrstna spremljava in bo pričarala harmonijo okusov.
 
Spremljava: samostojno kot aperitiv ali blage jedi iz surove ribe. Kot spritz? Predjedi, narezki, solate, pa tudi kaka perutnina iz žara. Vse skupaj bo odlična spremljava vročim poletnim piknikom.

Spremljava k negroniju

Negroni je hvaležen koktajl za spajanje z različnimi vrstami jedi. Lahko ga postrežemo ob perutnini, odličen bo ob začinjenih piščančjih bedrih, pa tudi k mesu na žaru se bo izjemno lepo podal, saj ima strukturo in sladkobnost, ki bo prijetno blažila grenkobo žara. Priporoča se tudi ob čokoladnih sladicah, saj njegova kompleksnost in grenkobnost lepo uravnotežita sladkost teh jedi. Še posebej odlično se poda k Sacherjevi torti, pri kateri bogati čokoladni okusi in gladka tekstura ustvarijo popoln kontrast z grenkim in aromatičnim profilom negronija.

Najboljši prosecco za Aperol Spritz

Aperol spritz je hit, o tem ni dvoma. Pa veste, da sta Aperol brata Barbieri ustvarila predvsem kot pijačo, ki pomaga pri hujšanju? Pa denimo hujšanje in šalo na stran. Naš somelje priporoča pripravo Aperol spritza s proseccom brut, saj bo tako koktajl manj sladek. Ljubitelji slajših okusov Aperol spritz pripravite s proseccom extra dry ali sec. Če prosecca nimate pri roki, poskusite s penečim vinom, pridelanim po metodi charmat. Vrsta metode je navadno zapisana na etiketi.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Fantinel Extra Dry

Je briljantne slamnato rumene barve z rahlim zelenim odtenkom. Poudarjene zaznave hruške, limone in jasminovega cveta se prepletajo z nežnimi notami sveže trave. Okus je mehkoben, mehurčki delujejo kremasto, vino pa ima ravno pravo strukturo in obstojnost okusa za uživanje ob vročih poletnih večerih.

Spremljava k Aperol spritzu

Somelje Valentin Bufolin ga priporoča ob lažjih jedeh, recimo škarpeninem fileju, saj si bodo arome jedi in spritza precej blizu, obenem pa pijača dopušča razvoj okusa ribe. Aperol spritz lahko poskusite kombinirati tudi z lahko poletno solato.

Recept za Aperol spritz

Sestavine:

  • led
  • 30 ml Aperola
  • 30 ml prosecca
  • 10 ml gazirane vode oziroma po potrebi
  • rezina pomaranče za okras

Nasvet: Iz pomarančne lupine iztisnite eterična olja za še več arom.
Priprava: Vinski kozarec skoraj do vrha napolnite z ledom. Nato vanj vlijte Aperol in prosecco ter vse skupaj dopolnite z vodo. Nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče.

Brezalkoholni vinski koktajli za dnevne zabave

Tako rekoč vse recepture za koktajle, ki temeljijo na penečem vinu, lahko mešate deviško. Dobra ideja za brezalkoholno vinsko mešanico je hugo. Kombinacija metinih listov, bezgovega sirupa in limete je idealna osvežitev v poletni vročini, priprava pa je hitra in enostavna. Še nasvet: metine liste operite, osušite in jih položite v dlan, potem pa z drugo roko plosknite po njih, da bodo oddali več arome.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Codorniu Zero

To je vino svetle, slamnato rumene barve s številnimi drobnimi mehurčki. Cvetica deluje medeno, zaznamo jasminov in limonin cvet, pa tudi note limete, breskve in hruške, iz ozadja še krušne skorje. Okus je mehak, mehurčki prijetno zapolnijo usta in uravnovešajo sladkoben okus. Intenzivno, prefinjeno in obstojno.

Spremljava k hugu

Tradicionalno hugo pijejo na Tirolskem ob specku – sušeni, rahlo prekajeni in začinjeni šunki. Lahko pa ga uživate tudi ob jedeh z intenzivnimi aromami. Somelje priporoča, da ga postrežete ob brancinovem karpaču, podkrepljenem s sveže iztisnjeno limono. Prijal bi tudi ob različnih obloženih kruhkih in Cezarjevi solati.

Najboljša mimoza je zjutraj

To je idealen koktajl za brunch, ki ga je enostavno pripraviti. Uporabite katero koli peneče vino, ki vam ustreza, in sveže iztisnjen pomarančni sok. Če ste bolj jutranji tip in želite kaj bolj posebnega, pripravite pire iz breskev in ga zalijte s penečim vinom. Tako boste ustvarili bolj šik različico mimoze, bellini. Še namig: če je pred vami delovni dan in niste na počitnicah, lahko mimozo pripravite z brezalkoholnim penečim vinom. S tem boste ohranili vso svežino in okus te pijače, hkrati pa boste lahko uživali v njenem okusnem profilu brez vpliva alkohola.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Vipava 1894 Brut

To je penina iskrive limonino rumene barve z rahlim zelenkastim odtenkom. Njene arome spomnijo na limono, pomarančo, suho cvetje in rahlo zaznavo belega kruha. V ustih razvaja s svojo širino, prijetnimi mehurčki in osvežilnim, dolgo obstojnim pookusom.

Spremljava Mimozi

Spremljava k mimozi

Mimoza se odlično poda k surovim ribjim jedem, recimo lososovemu karpaču, ali surovim škampom. Če boste pripravili pečenega lososa s solato iz koromačevega korena in pomaranč, bo spremljava odlična.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte