
Vino za poletne koktajle
Poletje je čas za osvežujoče vinske koktajle. Ste se spomnili na špricar (brizganec)? Fino. Ampak to je šele začetek. Skupaj s someljejem Valentinom Bufolinom smo pripravili seznam zanimivih vinskih koktajlov, ki jih morate poznati, izbor vin in nekaj napotkov za pripravo prvovrstnih poletnih vinskih mešanic. Na svežino, na poletje!
Štirje legendarni vinski koktajli
Hugo, mimoza, Aperol spritz ali negroni? To je četverica iz kozarcev, iz katerih dobesedno veje poletje. Za vse, razen za negroni, boste potrebovali dobro peneče vino. Preglejte vinske izbore, napotke in spremljave jedi someljeja Valentina Bufolina ter si pripravite pravo aperitivno izkušnjo.
Prvi se ga je domislil Roland Gruber, barman z italijanske Južne Tirolske, ko je iskal način, kako popestriti kozarec klasičnega prosecca. Dodal mu je metine liste in melisni sirup in tako je nastala ta klasična osvežilna poletna pijača.
To je univerzalna osvežilna pijača, ki zaradi sveže iztisnjenega pomarančnega soka poživi telo in povzdigne duha. Izvor tega koktajla je precej nejasen, vemo le, da so ga na začetku imenovali champagne orange. Mimoza je bila tudi ena od priljubljenih pijač kraljice Elizabete II. Spoznala jo je, ko je obiskala jug Francije, in jo nemudoma vzljubila.
Ob omembi besede spritz vsak pomisli na Aperol, kar priča o popularnosti te pijače. Aperol so prvotno ustvarili in oglaševali kot liker, ki pomaga hujšati in lajša prebavne težave. Leta 1919 sta ga po kar sedmih letih razvoja lansirala brata Barbieri. Med njegovimi sestavinami so encijan, rabarbara in kininovec.
Negroni se je razvil iz pijače Milano-Torino, mešanice Camparija in sladkega rdečega vermuta v razmerju 50 : 50, ki jo postrežemo z ledom in jo spremlja okrasek iz citrusov. Z dodajanjem sodavice Milano-Torino spremenimo v americano. Če gazirano vodo zamenjamo z ginom, dobimo negroni.
SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA
Najboljši prosecco za Aperol Spritz
Aperol spritz je hit, o tem ni dvoma. Pa veste, da sta Aperol brata Barbieri ustvarila predvsem kot pijačo, ki pomaga pri hujšanju? Pa denimo hujšanje in šalo na stran. Naš somelje priporoča pripravo Aperol spritza s proseccom brut, saj bo tako koktajl manj sladek. Ljubitelji slajših okusov Aperol spritz pripravite s proseccom extra dry ali sec. Če prosecca nimate pri roki, poskusite s penečim vinom, pridelanim po metodi charmat. Vrsta metode je navadno zapisana na etiketi.
SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Recept za Aperol spritz
Sestavine:
- led
- 30 ml Aperola
- 30 ml prosecca
- 10 ml gazirane vode oziroma po potrebi
- rezina pomaranče za okras
Nasvet: Iz pomarančne lupine iztisnite eterična olja za še več arom.
Priprava: Vinski kozarec skoraj do vrha napolnite z ledom. Nato vanj vlijte Aperol in prosecco ter vse skupaj dopolnite z vodo. Nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče.
Brezalkoholni vinski koktajli za dnevne zabave
Tako rekoč vse recepture za koktajle, ki temeljijo na penečem vinu, lahko mešate deviško. Dobra ideja za brezalkoholno vinsko mešanico je hugo. Kombinacija metinih listov, bezgovega sirupa in limete je idealna osvežitev v poletni vročini, priprava pa je hitra in enostavna. Še nasvet: metine liste operite, osušite in jih položite v dlan, potem pa z drugo roko plosknite po njih, da bodo oddali več arome.
SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA
Najboljša mimoza je zjutraj
To je idealen koktajl za brunch, ki ga je enostavno pripraviti. Uporabite katero koli peneče vino, ki vam ustreza, in sveže iztisnjen pomarančni sok. Če ste bolj jutranji tip in želite kaj bolj posebnega, pripravite pire iz breskev in ga zalijte s penečim vinom. Tako boste ustvarili bolj šik različico mimoze, bellini. Še namig: če je pred vami delovni dan in niste na počitnicah, lahko mimozo pripravite z brezalkoholnim penečim vinom. S tem boste ohranili vso svežino in okus te pijače, hkrati pa boste lahko uživali v njenem okusnem profilu brez vpliva alkohola.