SPAR Vinoteka - Osvežilno, z mehurčki ali brez njih

Osvežilno, z mehurčki ali brez njih

Mehurčki? Še več mehurčkov ... in še bolj vroči dnevi. Svežina vsaj v okusih je tisto, kar je poleti najbolj neprecenljivo. V Spar Vinoteki smo pripravili nekaj idej za trendovske vinske mešanice, ki si jih lahko privoščite pred druženji ob polni ali prazni mizi, med njimi ali po njih. Čin čin!

SPAR Vinoteka, Vse kar morate vedeti o špricarjih

Vse, kar morate vedeti o špricarjih

SPAR Vinoteka, Lahki vinski koktajli za brunch v fini družbi

Lahki vinski koktajli za brunch v fini družbi

SPAR Vinoteka, kako postreči pravi aperitiv

Kako postreči pravi aperitiv – somelje, na pomoč!

SPAR Vinoteka, Je vermut vino

Je vermut vino?

Vse, kar morate vedeti o špricarjih

Uradno brizganec, po domače špricar, škropec, bevanda ali gemišt. Vino in voda, z mehurčki ali brez njih. Osvežilna klasika, pijača dedkov na trgatvah, ki je že zdavnaj presegla domače vinske kleti ter v zadnjih letih pridobila popularnost ravno zaradi svoje lahkotnosti in osvežitve, ki jo ponuja, še zlasti v vročih poletnih dneh.  

Klasični špricarji

  • Bela klasika: beli špricar je pripravljen z blagim belim vinom, kot je laški rizling, in hladno mineralno vodo. Osvežujoč in preprost, idealen za poletne dni.
  • Rdeča klasika: rdeči špricar je morda manj pogost, vendar enako okusen. Narejen je iz blažjega rdečega oziroma rdečkastega vina, kot je na primer cviček, in mineralne vode. Je odlična izbira za tiste, ki imate raje rdeče vino.

SPAR Vinoteka, Vse kar morate vedeti o špricarjih - Kako narediti špricar še boljši in lepši

Kako narediti špricar še boljši in lepši?

Z nekaj triki je lahko špricar videti kot vrhunski vinski koktajl. Uporabite res hladno vino in vodo, dodajte led in rezine limone oziroma limete ali jagodičevje, za piko na i pa še nekaj svežih zelišč, kot sta na primer meta in bazilika. Izberite lepe kozarce, morda celo barvne slamice ali mini dežničke za tisti pravi poletni občutek.  

SPAR Vinoteka, Vse kar morate vedeti o špricarjih - Katera vina niso za špricar

Katera vina niso za špricar?

Že res, da je špricar pijača za vse, niso pa vsa vina primerna za špricar. Izogibajte se strukturiranim belim vinom, ki so zorela v hrastovih sodih, ali zelo sladkim vinom. Najboljši špricarji so narejeni z blažjimi in suhimi belimi vini.

SPAR Vinoteka, Vse kar morate vedeti o špricarjih - Špricar z navadno ali mineralno vodo

Špricar z navadno ali mineralno vodo?

Tradicionalni špricar se pripravlja z mehurčki, ker ti dajejo napitku tisto prijetno gaziranost. Nekateri pa prisegate na špricar z vodo za nežnejši okus. Izberite tisto, kar vam najbolj ustreza: mineralna voda doda več svežine, navadna voda pa nežnejše mehurčke. Bodite le previdni, da ne uporabite pretrde vode, recimo tiste s povišano vsebnostjo magnezija.

Vse kar morate vedeti o špricarjih - Zakaj so špricarji popolni za poletje

Zakaj so špricarji popolni za poletje?

So izjemno osvežujoči, lahki, imajo nižjo vsebnost alkohola in manj kalorij ter dobro ohladijo. Na zdravje, razlogov za je veliko! In še zadnje ter najpomembnejše vprašanje: ena – ena ali dva – ena?

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

SPAR Vinoteka, Vse kar morate vedeti o špricarjih - someljejev top izbor tedna, Haložan

Haložan

Ko beseda nanese na špricar, je verjetno haložan vino, na katero pomisli večina. Je osvežilen, lahkoten, v njem je zaznati zeleno jabolko, marelico, limono in sveže pokošeno travo. Ima blago strukturo in poudarjeno svežino z ravno pravšnjim pookusom, da bo odlična spremljava v vročih poletnih dneh.

Špricar postrežemo ob blažjih poletnih jedeh, lahko ga ponudimo ob različni morski hrani z žara, osvežilnih poletnih solatah ali pa z lažjim sendvičem.

Lahki vinski koktajli za brunch v fini družbi

Kaj se zgodi med zajtrkom in kosilom? Brunch s prijateljicami! In ta je vedno zabavnejši z lahkimi vinskimi koktajli v roki.  

Letos so trendovski:

  • French 75: osvežujoč koktajl iz penečega vina, gina, limoninega soka in sladkornega sirupa;
  • mimoza: preprost in osvežujoč koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka;
  • bellini: slasten koktajl iz penečega vina in breskovega pireja;
  • kir royale: eleganten koktajl iz penečega vina in likerja iz črnega ribeza;
  • limoncello spritz: svež in citrusni koktajl iz limoncella, penečega vina in mineralne vode.
Že veš, katera je tvoja najljubša poletna mešanica?

Lahki vinski koktajli, Kako jih servirati?

Kako jih servirati?

V čudovitih kozarcih, kakopak! Uporabite lahko tanko nastrgan led (shaved ice), ki je zelo osvežilen, a se topi hitreje, zaradi česar lahko koktajl postane voden in s tem razredčen, manj strukturiran. Lahko pa uporabite prozorne ledene kocke (clear ice), ki se topijo počasneje in tako podaljšajo vaše uživanje v pijači, v koktajlih pa so videti še posebej lepo. Izbira je vaša, odvisno od tega, kako zelo se vam mudi.

Lahki vinski koktajli, Brezalkoholni koktajli

Brezalkoholni koktajli?

Seveda! Brezalkoholne različice mimoze ali bellinija so odlična izbira. Vino zamenjajte z mineralno vodo in dodajte sadne sokove ali pireje po receptu. Tako boste v osvežilnih napitkih lahko uživali vsi. Uporabite pa lahko tudi brezalkoholno penino, ki je odličen nadomestek za običajno vino.

Lahki vinski koktajli, »Slimline« koktajli

»Slimline« koktajli?

Za tiste, ki pazite na vnos kalorij, so na voljo tudi lažje različice koktajlov, pripravljene z manj sladkorja. Uporabite lahko nizkokalorične sirupe, ki nadomeščajo običajne sladkorne, tonike brez sladkorja (t. i. skinny tonik) ter peneče vino z nižjo vsebnostjo alkohola in sladkorja.

Lahki vinski koktajli, Katero sadje in zelišča?

Katero sadje in zelišča?

Za dodatno osvežilnost in aromo dodajte sveže sadje, kot so jagode, maline, borovnice, citrusi (limone, limete, pomaranče), in zelišča, na primer meto, baziliko ali rožmarin. To ne izboljša le okusa, ampak koktajle naredi tudi na pogled privlačnejše. Saj veste, tudi slavni tajni agent James Bond je svoje vesper martinije vedno pil z zvitkom limonine lupinice.

Pripravite se na nepozaben brunch, obvezna oprema pa so tudi prigrizki, dobre novice in prosto popoldne. Pa na zdravje!

Somelje priporoča

Bellini

Bellini je sveža poletna klasika, ki nikoli ne razočara. Predstavlja ravno pravo kombinacijo sladkobe, lahkotnosti in osvežilnih mehurčkov, da enostavno prija. Nasvet: če imate možnost, zamrznite breskove rezine in jih pretlačite v mešalniku. Tako pripravljen sorbet uporabite namesto pireja.

Že veš, katera je tvoja najljubša poletna mešanica?

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Lahki vinski koktajli, Someljejev top izbor - peneče vino prosecco

Peneče vino prosecco

Bellini naravnost kliče po proseccu. Gre za vino s številnimi srednje velikimi mehurčki, ki izraža arome bele breskve, limone, jasmina in sveže pokošene trave. V ustih pusti osvežilen, srednje strukturiran in obstojen pookus, ki mine v zaznavah breskev in citrusov.

Bellini lahko postrežemo ob osvežilnih poletnih solatah, ki jih za dodatno hrustljavost in svež okus popestrimo z rezino breskve. Ta koktajl lahko spremlja tudi lahkotne sladice, kot so sadne kupe, ali pa torto Pavlovo.

Kako postreči pravi aperitiv – somelje, na pomoč!

Aperitiv je več kot le pijača – je cela tradicija! Izvira iz Italije, kjer je čas zanj običajno med 18. in 20. uro, ko se ljudje sprostijo po delu in se pripravljajo na večerjo. Ne moremo ga enačiti z britanskimi »happy hours« ali »cocktail o'clock«, a cilj je podoben: uživanje v dobri pijači in še boljši družbi.

SPAR Vinoteka, kako postreči pravi aperitiv - kaj postreči zraven

Kaj postreči zraven?

Aperitiv ni pravi brez prigrizkov. Pripravite raznovrsten nabor, kot so olive, čips, narezki, siri, kruhki, da se bo našlo kaj za vsak okus. Ne pozabite tudi na kaj sladkega, kot so majhne tortice ali piškoti. Med italijanskimi klasikami so med drugim bruskete in vsem poznana solata caprese. Modernejši prigrizki pa lahko vključujejo tudi mini burgerje, avokadov toast ali suši. Miza je velika, prepustite se domišljiji!

SPAR Vinoteka, kako postreči pravi aperitiv - kozarci in način postrežbe

Kozarci in način postrežbe?

Izberite elegantne kozarce, ki bodo vašo pijačo še bolj popestrili. Za nekatere koktajle, kot je Aperol spritz, uporabite kozarce za vino, za druge, kot je negroni, pa manjše kozarce. Ne pozabite na sveže okrasitve, kot so rezine citrusov, metine vejice ali jagode.

SPAR Vinoteka, kako postreči pravi aperitiv - koktajl obleka

Koktajl obleka?

Če se želite res počutiti kot v starih italijanskih filmih, poskrbite, da se boste tudi oblekli v stilu. Odenite se v izbrana, a sproščena koktajl oblačila, ki bodo ustrezala vzdušju: lahke srajce in hlače, dolge poletne obleke ali eleganten kombinezon.

SPAR Vinoteka, kako postreči pravi aperitiv - jazz

Jazz?

Vsak film ima tudi svojo glasbo. Za pridih elegance vedno zanesljivo poskrbi jazzovska glasba. Mehke note, saksofon in trobenta, zatemnjene luči ali prižgana sveča in že imate vzdušje, ustvarjeno za klepet in sprostitev.

Pripravite svoj aperitiv kot pravi somelje in uživajte v toplih poletnih večerih!  

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Kako postreči pravi aperitiv, Someljejev top izbor - peneče vino Turn emotion

Peneče vino Turn Emotion

Peneče vino z iskrivo, limonino rumeno barvo in številnimi obstojnimi srednje velikimi mehurčki. Poudarjene arome spomnijo na limono, rumeno jabolko, hruško, najdemo tudi jasmin in mandljev cvet. Okus je osvežilen, z ravno pravšnjim ravnovesjem med sladkorji in svežino ter prijetnim, zlasti sadnim pookusom.

Je vermut vino?

Vermut je aromatizirano vino, ki je obogateno z različnimi zelišči, začimbami in sladkorjem. Je čarobna mešanica, ki jo pogosto najdete v klasičnih koktajlih, saj njihovemu okusu doda globino in kompleksnost, prav tako okusen pa je tudi samostojno, kot aperitiv.

SPAR Vinoteka, Je vermut vino

Je vermut vino?

Je, a z malce dodatka, ki ga dela posebnega. Gre za aromatizirano vino, zato ima poseben okus. Obstajata dve glavni vrsti: suhi (dry) in sladki (sweet) vermut, ki se uporabljata v različnih koktajlih.

SPAR Vinoteka, Je vermut vino - od kod izhaja in kaj je to

Od kod izhaja in kaj je to?

Vermut izvira iz Italije, njegovo ime pa izhaja iz nemške besede Wermut, ki pomeni pelin, pa tudi zeliščni liker, ki je ena izmed glavnih sestavin tega vina. Prvi vermut je bil ustvarjen v Torinu v 18. stoletju, danes pa je priljubljen po vsem svetu, še posebej v Španiji, kjer ga pogosto pijejo kot aperitiv.

SPAR Vinoteka, Je vermut vino - v katerih koktajlih se uporablja

V katerih koktajlih se uporablja vermut?

Uporablja se v mnogih klasičnih koktajlih, kot so negroni, martini, manhattan in americano. Je ključna sestavina teh priljubljenih pijač, saj njihovemu okusu doda kompleksnost in globino. Beli vermut je odličen za martini, rdeči za manhattan, rosé pa za sveže poletne koktajle.  

SPAR Vinoteka, Je vermut vino - razvoj negronija

Razvoj negronija

Negroni je nastal kot evolucija koktajla Milano-Torino, ki je narejen iz Camparija in sladkega rdečega vermuta. Ko dodate mineralno vodo, dobite americano. Če mineralno vodo zamenjate z ginom, dobite slavni negroni. Po legendi je grof Camillo Negroni leta 1919 v Firencah prvič naročil ta koktajl, ko je želel svoj americano okrepiti z ginom. Tako je nastal negroni, ki je danes ena najbolj priljubljenih klasičnih pijač.

SPAR Vinoteka, Je vermut vino - negroni v slavnih filmih

Negroni v slavnih filmskih prizorih

Negroni je več kot le koktajl; je simbol stila in prefinjenosti, zaradi česa se pogosto pojavi tudi na filmskih platnih. V filmu Spectre (2015) v njem uživa James Bond, v legendarnem The Hunger (1983) ga pijejo vampirji, pojavi pa se celo v baru filma La La Land (2016). Tako kulten je, da ga obvezno poskusite vsaj enkrat.

SPAR Vinoteka, Je vermut vino - vermut v kuhinji

Vermut v kuhinji?

Ko vam ostane vermut, ga uporabite pri kuhanju. Odlično se poda k omakam, marinadam ali pa k jedem z morskimi sadeži. Suhi vermut je odlična izbira za jedi s piščancem in ribami, medtem ko sladki vermut doda bogat okus jedem z rdečim mesom.

Somelje priporoča

SOMELJEJEV TOP IZBOR TEDNA

Je vermut vino, someljejev top izbor tedna - Martini rosato

Martini rosato

Martini rosato je bil sicer ustvarjen leta 1980, a ga v Angliji poznajo šele od leta 2007. Gre za vermut, ki v sebi združuje tako bela kot rdeča vina, kar mu daje karakteristično rožnato barvo. Izjemno prikladen je za pripravo blagih koktajlov ali spritzev. Poskusite ga uporabiti v koktajlu, ki sicer kliče po rdečem vermutu – rezultati so lahko izredno zanimivi.

Ste že slišali za rosato spritz?

To je koktajl, ki postaja izredno popularen, saj ni tako osladen, obenem pa ponuja značilno noto muškatnega oreščka in cimeta.  

Someljejev top izbor tedna - Martini rosato, spremljava k rosato spritzu

Spremljava k rosatu spritzu

Postrezite ga ob osvežilni solati s hobotnico. Okus rosato spritza je ravno prav intenziven in obstojen, da bo pospremil zaznave hobotnice, osvežil arome morja ter povzdignil preplet citrusov in mehkobe s hobotnico. Obenem pa bo tista začimbna nota dvignila harmonijo na višjo raven.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

Vino za poletne koktajle
Vino za poletne koktajle

Skupaj s someljejem Valentinom Bufolinom smo pripravili seznam zanimivih vinskih koktajlov, ki jih morate poznati, izbor vin in nekaj napotkov za pripravo prvovrstnih poletnih vinskih mešanic. Na svežino, na poletje!

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več