SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Kaj vse vinu določa ceno?

Na policah Spar Vinoteke si lahko izberete domača in tuja vina različnih vinarjev, okusov in znamk, pa tudi cen. Ni nujno, da nizka cena pomeni vino slabše  kakovosti, višja cena pa ne zagotavlja vedno večjega užitka. Na znesek, ki  ga boste morali odšteti, namreč vpliva veliko dejavnikov, samo vino pa ima morda pri tem najmanjši delež. Izvlecimo zamašek in poglejmo, kaj vse se skriva v ceni steklenice vina.

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za vinarno

En del za vinarno

Grozdje za vino je sad vinske trte, ta pa raste v vinogradu. Rodoviten kos zemlje seveda ni poceni, del stroškov pa prispevajo tudi brajde, stroji, oprema, objekti in njihovo vzdrževanje. Obrano grozdje je treba shraniti v cisterne ali sode, ki prav tako veliko stanejo, stojijo pa v kleti s stalno temperaturo. Cena hrastovih sodov se lahko giblje od zasoljene do strašno visoke, odvisno od tega, od kod pride les in kdo jih izdela.

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za sodelujoče

En del za sodelujoče

Eden najvišjih stroškov v postopku pridelave vina je obiranje grozdja. Zanj je v večjih vinogradih potrebnih veliko parov rok, ki si zaslužijo pošteno plačilo. Poplačati je treba tudi trud in izpopolnjevanje vinarjev. Ob tem pa je treba upoštevati dejstvo, da vinar lahko hkrati skrbi za več tisoč steklenic vina, obiralci pa lahko naberejo samo za nekaj steklenic grozdja dnevno.   

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za embalažo

En del za embalažo

Vino se prodaja v steklenicah, ki imajo svojo ceno, tako kot zamaški in ovitki. Domiselno oblikovane etikete pritegnejo več pozornosti, zato nekateri vinarji zanje angažirajo priznane umetnike ali oblikovalce, ki si prav tako zaslužijo svoj honorar. Potem sta tu še tisk etiket in izdelava trpežnih kartonskih ali lesenih škatel.  

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za marketing

En del za marketing

Kaj pomaga vinarju, da je naredil dobro vino, če nihče ne izve zanj. Pot do vaših kozarcev je tlakovana z dobrimi idejami marketinških strokovnjakov, oglasi v časopisih, revijah, na spletu, televiziji, radiu in plakatih, pa z obiski vinskih sejmov, brezplačnimi vzorci za oblikovalce mnenj, gostovanji v TV-oddajah, posnetki na YouTubu, nalepkami na tovornjakih in tako naprej. Vse to so stroški, za katere veliki vinarji vsako leto namenijo ogromno denarja, mali vinarji pa jih poskušajo dohajati z bolj domiselnimi prijemi.  

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za logistiko

En del za logistiko

Da lahko v New Yorku za novo leto odprejo francoski šampanjec, v Londonu pijejo avstralski širaz, v Tokiu kupijo steklenico briškega jakota in v Ljubljani okušajo portugalski rosé, mora vino prepotovati lep kos zemeljske oble z letali, ladjami, kamioni in kombiji. Svoj del cene prispevajo tudi carinski postopki in skladiščenje.   

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za trgovca

En del za trgovca

Trgovec, ki prodaja vino, ima s tem tudi stroške. Treba je bilo sezidati trgovino, v njej postaviti police in blagajne ter zaposliti delavce, ki prejemajo mesečno plačilo. Poravnati je treba račune za elektriko, vodo, hlajenje skladišča, varovanje in druge stroške, ki se porazdelijo med vse prodajne izdelke, del pa seveda odpade tudi na vina.  

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za skupnost

En del za skupnost

Stari rek pravi, da daj cesarju, kar je cesarjevega, in bogu, kar je božjega. Namesto cesarja imamo zdaj državo, ki del denarja od prodaje vina da v skupno blagajno, iz katere financira šolstvo, zdravstvo, varnost, infrastrukturo in druge koristi za našo skupnost. V Sloveniji za vino velja znižana davčna stopnja 9,5 odstotka.

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno, del za dobiček

En del za dobiček

Kdor dobro dela, naj bo za to nagrajen. Zato vsak, ki na poti vina od vinograda do trgovske police sodeluje s svojim delom, zase obračuna še delček dobička. Ta ne krije le njegovih stroškov, ampak mu omogoča, da od svojega dela tudi živi.

SPAR Vinoteka, Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta
Vinska spremljava kuhinj z vsega sveta

Kombiniranje hrane in vina je precej komplicirano že v evropski kulinariki, pri kateri si lahko vsaj malo pomagamo z zemljevidom. Ko na mizo postavimo izvrstne jedi iz daljnih krajev, ki morda niti nimajo tradicije vinarstva in uživanja vina, pa plujemo po neznanih vodah. Brez skrbi, v Spar Vinoteki imamo rešitve tudi za takšne priložnosti!

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte