SPAR vinoteka, Genialni spoji vina in jedi

Kako izbrati steklenico dobrega vina

Na večerjo ali zabavo v prijateljskem krogu se spodobi priti z darilom, najboljša izbira pa je gotovo steklenica vina, v kateri boste lahko uživali vsi skupaj. Ampak kaj, ko niste ravno poznavalec, izbira na policah naše Vinoteke pa je tako velika in raznolika. Kot vedno smo tukaj, da vam pomagamo, zato smo vam pripravili kratek vodnik za hitre, a dobre nakupe. Če se želite malce bolj poglobiti v svet odličnih vin, pa pobrskajte po člankih na naši spletni strani. Gotovo boste odkrili marsikaj novega in zanimivega, kar vas bo spodbudilo k nadaljnjemu raziskovanju.   

SPAR Vinoteka - Preizkušajte vina manjših vinarjev

Preizkušajte vina manjših vinarjev

V želji, da bi s steklenico vina navdušili prijatelje, avtomatično posežemo po prepoznavnih in uveljavljenih znamkah, ki jih pogosto videvamo v oglasih. Ko tako vino postavimo na mizo, vsi prisotni navdušeno zavzdihnejo, mi pa blestimo v soju pohval. Ta vina so priljubljena zato, ker ustrezajo okusom zelo širokih množic, kar pomeni, da v ničemer niso izrazita ali drzna. Stopite iz območja udobja in poiščite kaj novega. Predstavite prijateljem vina manjših vinarjev, ki se za svoj delež na tržišču bojujejo s trdim delom, pozornim pristopom k pridelavi vin in preizkušanjem butičnih tehnik. Navdušite z nenavadnimi in zanimivimi zgodbami, ki bodo odlična spremljava prijetnega druženja.   

Izbirajte po regijah

V državah z vinarsko tradicijo zakoni in predpisi določajo, katerim kriterijem mora ustrezati vino, da lahko nosi oznako kakovostno ali vrhunsko, kar vam je prav tako lahko v pomoč pri izbiri. Če vsaj približno poznate značilnosti posameznih vinorodnih regij, veste, kakšne sorte vina nam ponujajo. Francoski Bordeaux je znan po merlotu in cabernet sauvignonu, ki se seveda mešata v bordojca. Iz Burgundije prihajata chardonnay in modri pinot. Nemčija s svojim hladnim podnebjem slovi po rizlingih, Toskana po žlahtnem chiantiju in brunellu di Montalcino, Avstralija po širazu, Portugalska pa po krepkem portu. Naša Dolenjska razveseljuje s cvičkom, slovenska Istra s teranom iz refoška, Vipavska dolina z lahkotnim zelenom, Štajerska pa z laškim rizlingom in sauvignonom. Manjša ko je regija, navedena na etiketi, bolj je poreklo kontrolirano. Vino, na katerem piše, da je po poreklu iz Francije, je po vsej verjetnosti nekakovostna mešanica različnih vin, ki je nobena regija ne prizna za svojo.   

SPAR Vinoteka - Izbirajte po regijah
SPAR Vinoteka - Vino in hrana v ubranem duetu

Vino in hrana v ubranem duetu

O kombiniranju vina in hrane se je prelilo že dosti črnila, a nekaj ur pred večerjo tega res nimate časa študirati. Previdno se pozanimajte, kaj bo na jedilniku, mi pa smo vam pripravili plonklistek, s katerim ne morete zgrešiti. Za spremljavo lahkih zelenjavnih, perutninskih ali morskih jedi izberite belo ali lahko rdeče vino, na primer sauvignon blanc, zelen ali modri pinot. H krepki mesni hrani se lepo podajo rdeča vina polnega okusa, kot sta na primer cabernet sauvignon ali merlot. Če ste v dvomih, kupite dobro penino. Mehurčki se ujemajo z vsako jedjo in vsi jih imamo radi. 

Ne prenizka ne previsoka cena

Kakovost vina in njegova cena nista vedno v sorazmerju, sta pa v večini primerov precej povezani. Izognite se vinom, ki vas vabijo z neverjetno ugodno ceno. Vedeti morate, da ni vinarja, ki bi z ljubeznijo negoval vinsko trto, na soncu obiral sočne grozde, jih s trudom stiskal v mošt, budno spremljal njegovo zorenje v vino in tega pozorno prelival v steklenice, če za ves ta trud ne bi bil poplačan. Visoka cena pa prav tako ni jamstvo, da se vino bistveno razlikuje od tistih, za katera je treba odšteti manj denarja. Če pri izbiri vina še niste povsem samozavestni, je cenovna zlata sredina najvarnejša pot. 

SPAR Vinoteka - Zaupajte strokovnjakom

Zaupajte strokovnjakom

V restavracijah vam pri izbiri vin svetujejo someljeji, zato se tudi v Sparovi Vinoteki zanašamo nanje. V letakih in člankih na naši spletni strani vam v bogati ponudbi slovenskih in tujih vin pomagajo najti tista, ki se odlično podajo k hrani, priložnosti in ljudem, poleg tega pa vam korak za korakom kažejo pot v čudoviti svet vinarstva. Na poznavalce vin se lahko obrnete tudi v naših trgovinah, z veseljem bodo sprejeli vsak izziv. Dobrodošli! 

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

SPAR Vinoteka
SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

SPAR Vinoteka, Sladka vina za sladke priložnosti
Sladka vina za sladke priložnosti

Skrajni čas je, da se znebimo predsodkov, ki jih imamo ob misli na sladka desertna vina. To niso tista cenena vina s pisanimi etiketami kričečih barv, ampak žlahtna kapljica, ki je med poznavalci izjemno cenjena zaradi zahtevne pridelave ter bogatih arom in okusov.