Goveji steak v poprovi omaki s pirejem gomolne zelene - SPAR

Goveji steak v poprovi omaki s pirejem gomoljne zelene

Spar
Spar
Spar
Spar
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja in pečenja

Sestavine

  • Ribeye steak 450 g
  • Olivno olje 0
  • Maslo 2 žlici
  • Česen 2 stroka
  • Maslo 1 žlica
  • Šalotka 1
  • Grobo mlet poper 0.5 žličke
  • Konjak 80 ml
  • Dijon gorčica 1 žlička
  • Jušna osnova 100 ml
  • Sladka smetana 120 ml
  • Vložen zelen poper 1 žlica
  • Gomoljna zelena 1
  • Česen 3 stroki
  • Maslo sobne temperature 80 g
  • Sladka smetana 50 ml
  • Timijan svež
  • Sol
  • Brokoli

Priprava

01

Steak dobro nasolimo in popramo. Litoželezno ponev segrejemo na zelo vroče. V ponev dodamo olje in steak, katerega pritisnemo ob ponev da se enakomerno zapeče. Na vsaki strani ga pustimo od 3 do 4 minute. Ko steak obrnemo dodamo v ponev še maslo in česen. Ko ga obrnemo na drugo stran ga še nekajkrat zalijemo z maslom. Ko je steak popečen na obeh straneh ga zavijemo v folijo in pustimo počivati še nekaj minut.

02

Medtem pripravimo omako v isti ponvi. V ponev damo maslo in dodamo nasekljano šalotko in grobo mlet črn poper. Pražimo par minut in nato dodamo konjak. Kuhamo tako dolgo da alkohol izpari - 2 do 3 minute. Ogenj zmanjšamo, dodamo gorčico, zalijemo z jušno osnovo in dodamo vložen zelen poper. Dodamo sladko smetano in na srednjem ognju kuhamo nekaj minut da se omaka zgosti.

03

Brokoli natrgamo na manjše koše in na hitro blanširamo v vreli slani vodi.

04

Gomoljno zeleno olupimo in narežemo na manjše kose. V lonec jo damo skupaj z olupnjenimi stroki česna. Prelijemo z vrelo vodo in kuhamo 10 do 15 minut, dokler ne postane mehka. Odcedimo, dodamo maslo in smetano in zmiksamo. Za zelo gladek pire ga precedimo čez cedilo. Dodamo sol in svež timijan.

05

Steak postrežemo s pirejem gomoljne zelene, brokolija in poprovo omako.

POLEG POSTREŽEMO: VINO RIOJA RESERVA suho, Campo Viejo, Španija, 0.75 l


Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Kaj pa, če bi vino izbral somelje?

Kakšna kombinacija! Sadne note se bodo izjemno lepo podale ob steak, začimbnost vina bo pospremila poprovo omako, toplina in taničnost vina pa bosta uravnavali sočnost celotnega krožnika. Uživaško in elegantno uravnoteženo, za prste obliznit!

Nakup v SPAR Online SPAROVA VINOTEKA