PT20M min
PT22M min
Sestavine
- Cvetača 250 g
- Oljčno olje 1 žlica
- Sol 0.5 žličke
- Poper 0.25 žličke
- Origano 0.5 žličke
- Testenine (polžki) 280 g
- Maslo 20 g
- Gladka bela moka 20 g
- Česen 1 strok
- Mleko 500 ml
- Sir cheddar ali edamec 200 g
- Dijon gorčica 1 žlička
- Sol
- Poper
- Drobtine 20 g
Priprava
Pekač velikosti 20 x 25 cm.
Pečico segrejemo na 220 °C. Cvetačo očistimo in narežemo na manjše kose. V pekač velikosti 20 x 25 cm stresemo cvetačo, dodamo olje, sol, poper in origano. Premešamo in pečemo 12 minut.
Testenine skuhamo po navodilih. Medtem pripravimo sirovo omako.
Kozico pristavimo na šibek ogenj. Dodamo maslo in moko. Po želji dodamo tudi sesekljan česen. Mešamo z metlico in kuhamo 5 minut. Sestavine ne smejo porjaveti. Med rednim mešanjem v mešanico vlijemo polovico mleka, da dobimo gosto, gladko zmes. Nato dodamo še preostalo mleko, premešamo in pustimo, da se omaka zgosti. Kuhamo 3–4 minute. Odstavimo z ognja in dodamo 150 g nastrganega sira, gorčico ter začinimo s soljo in poprom. Premešamo, da dobimo gladko omako.
Testenine odcedimo in jih stresemo k pečeni cvetači. Prelijemo z omako in premešamo. Posujemo s preostalim sirom in drobtinami. Postavimo nazaj v pečico in pečemo 10 minut pri 210 °C na nastavitvi za žar. Pred serviranjem posujemo s peteršiljem.