Gužvara ali sirova gibanica, Nina Kastelic - Leaneen
Gužvara ali sirova gibanica, Nina Kastelic - Leaneen

Gužvara ali sirova gibanica

Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
45
min
Čas pečenja

Sestavine

  • Vlečeno testo v listih 400 g
  • Polnomastna nepasirana skuta 500 g
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Feta sir 300 g
  • Jajca 3
  • Olje 6 žlic
  • Mleko 3 žlice
  • Olje za namastitev pekača

Priprava

01

Skuto, kislo smetano in feta sir skupaj zmešamo v gladko maso. Nato vmešamo že razžvrkljana jajca.

02

Pekač dobro premažemo z oljem, da se med peko gužvara ne bo prijela.

03

Če so listi vlečenega testa zelo veliki, jih razpolovimo. Morajo biti približno enake velikosti kot pekač.

04

V namaščen pekač najprej položimo en naguban list vlečenega testa, da z njim prekrijemo dno pekača in ga malo pokapljamo z oljem.

05

Nato vsak list testa posebej namočimo v prej pripravljeno maso in ga nagubanega (oziroma zmečkanega) položimo v pekač.

06

Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celotne mase in nam ostane samo še en list testa.

07

Zadnji list testa nagubamo prek celotne površine pekača in ga premažemo z mešanico treh žlic olja in mleka.

08

Gužvara ali sirova gibanica se peče 35–45 minut na 190 °C, čas peke je odvisen od pečice.

Deli