PT15M min
PT140M min
Sestavine
- Paradižnik
- Česen
- Sol
- Timijan
- Olivno olje
- Star kruh
- Peteršilj
- Bazilika
Priprava
KONFITIRAN PARADIŽNIK:
Paradižnike damo najprej za 15 sekund v vrelo vodo, potem pa jih na hitro ohladimo v mrzli vodi, kar povzroči, da lupina odstopi in jih tako lažje olupimo. Razrežemo jih na štiri dele.
Položimo jih v pekač, začinimo s soljo, na lističe narezanim česnom in malo timijana.
Pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo 2 uri na 120 °C. Paradižnik večkrat premešamo. Ko je gotov, ga sesekljamo.
Paradižnik, ki še ni čisto dozorel, shranimo na svetlobi na nižji temperaturi in ga med zorenjem obračamo. Ko dozori, ga lahko v hladilniku hranimo 2–3 dni, potem bo začel izgubljati pravi okus. Če ga imamo veliko, ga posušimo s sušilnikom sadja, shranimo v kozarčke, dodamo začimbe in prelijemo z oljčnim oljem.
KRUHOV DROBLJENEC:
Star kruh, nasekljan peteršilj, baziliko in timijan damo v multipraktik. Dodamo olivno olje ter zmeljemo v grobe drobtine.
Položimo v pekač in pečemo 15–20 min, da so hrustljave in suhe.
KREMNI SIR:
Kremni sir zmešamo s poljubnimi zelišči.
Postrežemo tako, da naredimo posteljico iz paradižnika, nanjo položimo dva žličnika mladega sira z zelišči in posujemo s kruhovim drobljencem.