Konfitiran paradižnik, mladi sir, kruhov drobljenec z zelišči - chef Marko Pavčnik, Hrana ne sodi v smeti

Konfitiran paradižnik, mladi sir, kruhov drobljenec z zelišči

Marko Pavčnik
Marko Pavčnik
Marko Pavčnik
Marko Pavčnik
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
140
min
Čas peke

Sestavine

  • Paradižnik
  • Česen
  • Sol
  • Timijan
  • Olivno olje
  • Star kruh
  • Peteršilj
  • Bazilika

Priprava

KONFITIRAN PARADIŽNIK:

01

Paradižnike damo najprej za 15 sekund v vrelo vodo, potem pa jih na hitro ohladimo v mrzli vodi, kar povzroči, da lupina odstopi in jih tako lažje olupimo. Razrežemo jih na štiri dele.

02

Položimo jih v pekač, začinimo s soljo, na lističe narezanim česnom in malo timijana.

03

Pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo 2 uri na 120 °C. Paradižnik večkrat premešamo. Ko je gotov, ga sesekljamo.

NASVET

Paradižnik, ki še ni čisto dozorel, shranimo na svetlobi na nižji temperaturi in ga med zorenjem obračamo. Ko dozori, ga lahko v hladilniku hranimo 2–3 dni, potem bo začel izgubljati pravi okus. Če ga imamo veliko, ga posušimo s sušilnikom sadja, shranimo v kozarčke, dodamo začimbe in prelijemo z oljčnim oljem.

KRUHOV DROBLJENEC:

01

Star kruh, nasekljan peteršilj, baziliko in timijan damo v multipraktik. Dodamo olivno olje ter zmeljemo v grobe drobtine.

02

Položimo v pekač in pečemo 15–20 min, da so hrustljave in suhe.

KREMNI SIR:

01

Kremni sir zmešamo s poljubnimi zelišči.

02

Postrežemo tako, da naredimo posteljico iz paradižnika, nanjo položimo dva žličnika mladega sira z zelišči in posujemo s kruhovim drobljencem.