
PT15M min
PT15M min
Sestavine
- Bazilika šop
- Česen 2 stroka
- Pinjole 1 pest
- Oljčno olje 2 dl
- Parmezan 1 pest
- Sol
- Solata
- Gomoljna zelena
- Maslo 1 žlica
- Trdi sir
- Polenta
Priprava
TESTENINE S PESTOM:
Za pesto v mešalniku zmeljemo baziliko, česen, pinjole, oljčno olje, parmezan in ščepec soli.
Testenine skuhamo po navodilih, odcedimo, dodamo pesto in premešamo.
KREMA ZELENE SOLATE:
Solato blanširamo v vreli vodi. Enako količino gomolja zelene skuhamo na sopari ali v vodi.
Solato in zeleno damo v mešalnik, dodamo nekaj masla in zmeljemo v gladek pire.
Ko peremo solato, je nikoli ne namakamo, saj bi s tem izgubila pomembne vitamine in minerale. Liste solate shranimo tako, da jih operemo, osušimo in damo v neprodušno zaprto plastično posodo, na dnu katere položimo papirnato brisačko. Tudi na vrhu damo papirnato brisačko in jo zamenjamo, ko se navlaži. Glavnate solate lahko shranimo v odprti posodi z mokro krpo na vrhu ali v plastični vrečki. Solate nikoli ne režemo s kovinskim nožem, saj tako izgublja vitamine, temveč jo natrgamo z roko.
SIROV ČIPS:
Za sirov čips naribamo 2/3 količine trdega sira in 1/3 količino polente. Mešanico razporedimo na peki papir.
Postavimo v mikrovalovno pečico za 1–2 minuti, da se stopi, nato pustimo počivati, da se sir strdi. Lahko ga tudi pečemo v pečici 10–15 min na 170 °C.
Postrežemo tako, da na posteljico kremne zelene solate položimo testenine s pestom in okrasimo s sirovim čipsom.