Sestavine
- Krompir 320 g
- Por 150 g
- Česen 20 g
- Maslo 50 g
- Jušna osnova 1 l
- Lovorjev list 2
- Hren (nariban) 1 žlica
- Sladka smetana 1 dl
- Sol
- Poper
Dodatno
- Šunka
- Trdo kuhana jajca
Priprava
Krompir olupimo in zrežemo na kocke. Por zrežemo na kolobarje, česen na lističe. Na maslu svetlo prepražimo por in česen, nato dodamo krompir in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še lovor in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. V tem času šunko zrežemo na majhne kocke. Če želimo, da bo hrustljava, jo počasi pražimo na svinjski masti ali olju.
Ko je krompir kuhan, odstranimo lovor, dodamo nariban hren in smetano ter zmečkamo v gladko kremno juho. Začinimo s soljo in poprom po okusu. Postrežemo s hrustljavo šunko in kuhanimi jajci, ki smo jih prav tako narezali na majhne kocke, lahko pa jih tudi kar naribamo po juhi.
Zraven postrežemo lahko belo vino.
Kaj smo se že naučili o hrenu? S kuhanjem ga omilimo; če želimo izkusiti njegovo moč, gre v jed na koncu.
Lahko naribamo tudi več hrena; s tem dobimo še dodatno svežino in teksturo pa seveda pikantnost.