Jabolčna pita z vaniljevo kremo v kozarcu - Nina Kastelic, Leaneen
Jabolčna pita z vaniljevo kremo v kozarcu - Nina Kastelic, Leaneen

Jabolčna pita z vaniljevo kremo v kozarcu

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave

Sestavine

Za vaniljevo kremo:

  • Vanilijev strok 1
  • Sladkor v prahu 100 g
  • Jedilni škrob 50 g
  • Rumenjaki M velikost 4
  • Polnomastno mleko 500 ml
  • Maslo 20 g
  • Sladka smetana 100 ml

Za dišeča jabolka:

  • Jabolka 5
  • Maslo 2 žlički
  • Cimet 2 žlički
  • Vanilijev sladkor 3 žličke
  • Voda 6 žlic

Za piškotno dno:

  • Masleni piškoti 120 g
  • Maslo 30 g

Priprava

Za vaniljevo kremo:

KOLIČINA

Za 3 kozarce s prostornino od 250 do 300 ml.

01

Vaniljev strok razpolovimo in iz njega postrgamo semena.

02

Semena zmešamo s sladkorjem v prahu, jedilnim škrobom in rumenjaki. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo do gladke mase brez grudic.

03

Preostalih 450 ml mleka vlijemo v kozico skupaj s praznim vaniljevim strokom in mleko segrevamo do vretja.

04

Ko mleko zavre, najprej odstranimo vaniljev strok. Eno zajemalko vročega mleka vlijemo k jajčni masi, premešamo ter nato celotno maso počasi prilijemo k mleku. Zraven ves čas mešamo z metlico.

05

Kremo na srednji temperaturi kuhamo od 6 do 8 minut, da se zgosti (mora biti gosta kot puding) in zraven ves čas mešamo z metlico.

06

Ko je krema zgoščena, jo odstavimo s štedilnika in takoj dodamo še maslo ter premešamo, da se stopi.

07

Vaniljevo kremo pokrijemo s prozorno živilsko folijo, tako da se stikata, zato da se na vrhu ne naredi skorja.

08

Za več ur (najbolje kar čez noč) jo damo na hladno, da se popolnoma ohladi in še dodatno strdi.

09

Ohlajeno kremo stepemo z električnim mešalnikom, da ponovno postane gladka in kremasta.

10

Če je zelo kompaktna, lahko na rahlo z lopatko vmešamo še od 50 do 100 ml stepene sladke smetane.

11

Pripravljeno vaniljevo kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom.

Za dišeča jabolka:

01

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke.

02

V kozici raztopimo maslo in vanjo dodamo jabolčne kocke, ki jih potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem. Dodamo še vodo.

03

Jabolka dušimo toliko časa, da se zmehčajo, ampak ohranijo svojo obliko.

04

Zmehčana jabolka odstavimo s štedilnika in jih ohladimo.

Za piškotno dno:

01

Maslene piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo s stopljenim maslom.

Sestavljanje sladice v kozarcu:

01

Piškote pomešane z maslom razporedimo po dnu kozarca.

02

Po piškotih razporedimo plast sočnih jabolk in prek jabolk nabrizgamo vaniljevo kremo.

03

Postopek ponovimo, da imamo v kozarcu dve plasti jabolk in kreme.

04

Po vrhu potresemo z drobljenimi piškoti in jabolčna pita z vaniljevo kremo v kozarcu je pripravljena za postrežbo.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>