Klasična babka s čokoladno-orehovim nadevom -Jernej Kitchen

Klasična babka s čokoladno-orehovim nadevom

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
150
min
Čas vzhajanja
50
min
Čas peke

Babka je vse bolj priljubljen sladki kruhek s koreninami v judovski kulinariki in eden tistih receptov, ki jih vedno preberemo – tudi če mislimo, da že vse vemo in znamo.


Sestavine

Testo

  • Bela moka tip 500 500 g
  • Suhi kvas 7 g
  • Sladkor 60 g
  • Mleko 240 ml
  • Jajce 1
  • Rumenjak 1
  • Sol 1 žlička
  • Maslo 80 g

Nadev

  • Maslo 120 g
  • Mleti orehi 140 g
  • Čokolada v prahu 80 g
  • Rjavi sladkor Demerara 80 g
  • Med 1 žlica
  • Cimet v prahu 1.5 žličke
  • Piment 0.5 žličke
  • Mleti klinčki 0.5 žličke
  • Ingver v prahu 0.25 žličke

Priprava

Testo

01

V večjo skledo stresemo moko, kvas in sladkor. Dodamo mleko in zgnetemo homogeno testo.  V naslednjem koraku dodamo mokre sestavine: jajce, dodatni rumenjak, sol in mehko maslo. Zgnetemo v prožno, gladko testo, na roke približno 10 minut, 5 minut pa v kuhinjskem robotu. Testo pustimo v skledi, pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi uro do uro in pol oziroma tako dolgo, da se volumen podvoji.

02

Medtem pripravimo nadev: Zmehčano maslo, orehe, čokolado v prahu, sladkor, med in začimbe vmešavamo s kuhinjsko lopatko tako dolgo, da dobimo gladko pasto. Damo na stran, čaka naj na sobni temperaturi.

Oblikovanje

01

Vzhajano testo položimo na dobro pomokano delovno površino in ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 30 cm x 45 cm in debeline približno 0,5 cm.

02

Nadev enakomerno razporedimo po testu, ga zvijemo v valj in – to je glavni kavelj – po dolžini prerežemo na pol. Polovici nekoliko preložimo, da sta prerezana dela na vrhu in se vidijo plasti testa in nadeva, nato ju z občutkom zvijemo v pletenico, ki jo na obeh koncih zlepimo skupaj.

03

Pekač velikosti 35 cm x 10 cm obložimo s papirjem za peko in pletenico prestavimo vanj. Pokrijemo in znova pustimo vzhajati uro do uro in pol pri sobni temperaturi oziroma dokler babka ne zraste na dvojno velikost.

Peka

01

Babko damo v predhodno segreto pečico in pečemo 45–50 minut pri 190 °C. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 175 °C in pečemo še 30–35 minut ter po potrebi pokrijemo s papirjem za peko, da se po vrhu ne zažge.

02

Pečeno babko ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo.