PT40M min
min
PT20M min
Sestavine
Namaz
- Albuminska skuta 150 g
- Šetraj 3 vejice
- Sol 1 ščepec
Kruh
- Pirina moka 500 g
- Bela moka 1 kg
- Kosmiči 1 pest
- Lešniki 100 g
- Svež kvas 80 g
- Sladkor 1 žlička
- Sol 1 žlička
- Topla voda 900 ml
- Oljčno olje 1 dl
Priprava
Priprava skutnega namaza
Kraški šetraj zdrobimo v kamnitem možnarju. Kraško skuto damo v posodo, malo solimo in dodamo zdrobljen kraški šetraj ter rahlo mešamo dokler ne dobimo gladke zmesi.
Priprava kruha
V decilitru tople vode raztopimo kvas in sladkor. Zmes damo za deset minut na toplo, da nastanejo mehurčki.
Moko presejemo in jo pomešamo s soljo. Polovico stresemo v veliko skledo in dodamo kvasni nastavek ter dobro premešamo. Postavimo na toplo, prekrijemo s krpo in počakamo pol ure, da testo naraste za tretjino.
Primešamo še drugo polovico moke, kosmiče in zdrobljene lešnike. Testo gnetemo približno deset minut. V namaščeni skledi vzhajamo eno uro, da naraste za dvakrat.
Nato testo razdelimo na štiri ali več kosov, jih pregnetemo in iz njih oblikujemo ozke štručke.
Zložimo jih na namaščene pekače, čim bolj narazen, in pustimo vzhajati še pol ure.
Pečico ogrejemo na 220 °C. Štručke po vrhu premažemo z oljčnim oljem in postavimo v pečico. Temperaturo znižamo na 180 °C in jih pečemo 15–20 minut, odvisno od debeline štručk.