
PT40M min
min
PT5M min
Sestavine
Sestavine za 8-10 krofov
Vaniljeva krema:
- Vanilijev strok 0.5
- Vanilijev sladkor 15 g
- Sladkor v prahu 100 g
- Jedilni škrob 50 g
- Rumenjaki 4
- Mleko 500 ml
- Maslo 20 g
- Sladka smetana 100 ml
Ostale sestavine:
- Sveže jagode 500 g
- Sladka smetana 300 ml
- Sladkor v prahu za posip
Priprava
Najboljši recept za klasične krofe najdete TUKAJ.
Priprava vaniljeve kreme
Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo semena. Zmešamo jih z obema sladkorjema, škrobom in rumenjaki. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico zmešamo do gladke mase brez grudic.
Preostalih 450 ml mleka damo v kozico skupaj s praznim vaniljevim strokom. Mleko segrevamo do vretja. Ko mleko zavre, odstranimo strok.
Eno zajemalko vročega mleka vlijemo k jajčni masi, premešamo in počasi, ob stalnem mešanju z metlico, prilivamo k mleku.
Na srednji temperaturi vse skupaj kuhamo še 5–7 minut, da se vaniljeva krema zgosti. Med kuhanjem maso ves čas mešamo z metlico.
Ko je krema zgoščena, dodamo še maslo in premešamo, da se lepo raztopi in da dobimo enotno kremo.
Kremo pokrijemo s prozorno folijo za živila, tako da se stika s kremo. Tako se na vrhu ne bo naredila skorja. Za več ur ali čez noč jo damo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Ohlajeno kremo stepemo z električnim mešalnikom, da znova postane gladka in kremasta. Če je zelo kompaktna, lahko z lopatko vmešamo še 50–100 ml stepene sladke smetane.
Sestavljanje krofov
Krof prerežemo na pol.
Pripravljeno vaniljevo kremo damo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo na spodnjo polovico krofa.
Jagode operemo, odrežemo zeleni del in jih narežemo na majhne koščke. Razporedimo jih po vaniljevi kremi.
Po vrhu jagod s pomočjo brizgalne vrečke nabrizgamo še stepeno sladko smetano.
Na vrh položimo še zgornjo polovico krofa in jo posladkamo s sladkorjem v prahu.
Krofi z vaniljevo kremo in jagodami (berlinski krofi) so pripravljeni za postrežbo.