Krofi z vaniljevo kremo in jagodami, Nina Kastelic - Leaneen
Krofi z vaniljevo kremo in jagodami, Nina Kastelic - Leaneen
Krofi z vaniljevo kremo in jagodami, Nina Kastelic - Leaneen

Krofi z vaniljevo kremo in jagodami

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
180
min
Čas hlajenja
5
min
Čas kuhanja

Sestavine

Sestavine za 8-10 krofov

Vaniljeva krema:

  • Vanilijev strok 0.5
  • Vanilijev sladkor 15 g
  • Sladkor v prahu 100 g
  • Jedilni škrob 50 g
  • Rumenjaki 4
  • Mleko 500 ml
  • Maslo 20 g
  • Sladka smetana 100 ml

Ostale sestavine:

  • Sveže jagode 500 g
  • Sladka smetana 300 ml
  • Sladkor v prahu za posip

Priprava

Namig!

Najboljši recept za klasične krofe najdete TUKAJ.

Priprava vaniljeve kreme

01

Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo semena. Zmešamo jih z obema sladkorjema, škrobom in rumenjaki. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico zmešamo do gladke mase brez grudic.

02

Preostalih 450 ml mleka damo v kozico skupaj s praznim vaniljevim strokom. Mleko segrevamo do vretja. Ko mleko zavre, odstranimo strok.

03

Eno zajemalko vročega mleka vlijemo k jajčni masi, premešamo in počasi, ob stalnem mešanju z metlico, prilivamo k mleku.

04

Na srednji temperaturi vse skupaj kuhamo še 5–7 minut, da se vaniljeva krema zgosti. Med kuhanjem maso ves čas mešamo z metlico.

05

Ko je krema zgoščena, dodamo še maslo in premešamo, da se lepo raztopi in da dobimo enotno kremo.

06

Kremo pokrijemo s prozorno folijo za živila, tako da se stika s kremo. Tako se na vrhu ne bo naredila skorja. Za več ur ali čez noč jo damo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

07

Ohlajeno kremo stepemo z električnim mešalnikom, da znova postane gladka in kremasta. Če je zelo kompaktna, lahko z lopatko vmešamo še 50–100 ml stepene sladke smetane.

Sestavljanje krofov

01

Krof prerežemo na pol.

02

Pripravljeno vaniljevo kremo damo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo na spodnjo polovico krofa.

03

Jagode operemo, odrežemo zeleni del in jih narežemo na majhne koščke. Razporedimo jih po vaniljevi kremi.

04

Po vrhu jagod s pomočjo brizgalne vrečke nabrizgamo še stepeno sladko smetano.

05

Na vrh položimo še zgornjo polovico krofa in jo posladkamo s sladkorjem v prahu.

06

Krofi z vaniljevo kremo in jagodami (berlinski krofi) so pripravljeni za postrežbo.

VOYO 1 + 1 GRATIS

Pri aktivaciji 1-mesečne VOYO naročnine vam dodatni mesec podarimo. Kupone dobite ob nakupu v Sparovih trgovinah in tudi v SPAR plus aplikaciji.

Več