Krompirjev narastek z ribo in bobovo peno

Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas pečenja
25
min
Čas kuhanja

Sestavine

Osnova

  • Krompir 800 g
  • Maslo 20 g
  • Ribji file 150 g
  • Česen 2 stroka

Preliv

  • Smetana 1.5 dl
  • Moka 50 g
  • Sol
  • Poper
  • Muškatni orešček
  • Rumenjak 2

Bobova pena

  • Bob 250 g
  • Mleko 150 g
  • Maslo 100 g
  • Sol
  • Poper

Priprava

01

Krompir olupimo in narežemo na 3 mm debele rezine.

02

Skuhamo ga v slanem kropu skoraj do mehkega.

03

V pekač, namazan z maslom, naložimo rezine krompirja.

04

Čez damo v ponvi s česnom prepraženo in na koščke narezano ribo – postrv.

05

Zmešamo smetano, moko in rumenjaka za preliv, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.

06

Zmes prelijemo čez krompir in ribo.

07

Postopek po plasteh večkrat ponovimo. Na vrhu prelijemo še enkrat z jajčno maso.

08

Narastek pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno pol ure, da zlato porjavi.

09

Narežemo ga na kose in postrežemo še vročega skupaj z bobovo peno.

10

Bob skuhamo z olupkom.

11

Nato ga oluščimo in spasiramo skupaj z maslom, da dobimo pire.

12

Dodamo mleko, solimo in dobro premešamo.

13

Peno oblikujemo v kupčke, ki jih postrežemo s pito.

14

Za dekoracijo lahko uporabimo sveža zelišča in v balzamičnem kisu namočeno čebulo.