Krompirjev narastek z ribo in bobovo peno

Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas pečenja
25
min
Čas kuhanja

Sestavine

Osnova

  • Krompir 800 g
  • Maslo 20 g
  • Ribji file 150 g
  • Česen 2 stroka

Preliv

  • Smetana 1.5 dl
  • Moka 50 g
  • Sol
  • Poper
  • Muškatni orešček
  • Rumenjak 2

Bobova pena

  • Bob 250 g
  • Mleko 150 g
  • Maslo 100 g
  • Sol
  • Poper

Priprava

01

Krompir olupimo in narežemo na 3 mm debele rezine.

02

Skuhamo ga v slanem kropu skoraj do mehkega.

03

V pekač, namazan z maslom, naložimo rezine krompirja.

04

Čez damo v ponvi s česnom prepraženo in na koščke narezano ribo – postrv.

05

Zmešamo smetano, moko in rumenjaka za preliv, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.

06

Zmes prelijemo čez krompir in ribo.

07

Postopek po plasteh večkrat ponovimo. Na vrhu prelijemo še enkrat z jajčno maso.

08

Narastek pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno pol ure, da zlato porjavi.

09

Narežemo ga na kose in postrežemo še vročega skupaj z bobovo peno.

10

Bob skuhamo z olupkom.

11

Nato ga oluščimo in spasiramo skupaj z maslom, da dobimo pire.

12

Dodamo mleko, solimo in dobro premešamo.

13

Peno oblikujemo v kupčke, ki jih postrežemo s pito.

14

Za dekoracijo lahko uporabimo sveža zelišča in v balzamičnem kisu namočeno čebulo.